Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VolkerWessels: Hoe brutaal is de prijs?

VolkerWessels: Hoe brutaal is de prijs?

VolkerWessels komt terug naar de beurs. Enige tijd geleden zijn de analisten van de begeleidende banken langdurig opgesloten in een zaaltje met water en bakjes met pepermuntjes. Daar kregen ze de investment case VolkerWessels opgediend in de vorm van een omvangrijke powerpointpresentatie.

Dit document was zorgvuldig voorbereid door de bankiers en adviseurs van Dik Wessels, een kundig ondernemer die met zevenmijlslaarzen de ranglijst van de Quote-500 heeft beklommen.

Vervolgens hebben de analistenteams een week of vier de tijd gehad om alles samen te vatten in een rapport om institutionele beleggers onafhankelijk te kunnen informeren. Met in het achterhoofd dat de zeven betrokken banken volgens de prospectus gezamenlijk 9,3 miljoen euro mogen verdelen (fees en taxes).

Ter illustratie, ik denk dat de grootste aandelenbrokers van Nederland ongeveer 7 tot 10 miljoen euro per jaar verdienen aan de handel in bestaande aandelen.


Voor beleggers met een sterke maag

Beleggen in bouwbedrijven is relatief risicovol. Een aantal jaren terug, tijdens een presentatie over het omvangrijk infrastructuurproject tussen Diemen en Almere (SAAOne), verklaarde financieel directeur Jan van Rooijen van VolkerWessels aan bankiers. “Bouwers pikken als kippen maar poepen als olifanten”.

Het plaatje links liet kippen zien die graankorreltje voor graankorreltje de winst verzamelde terwijl recht op de slide een olifant stond om te illustreren in welk tempo de winst de onderneming verlaat wanneer bouwprojecten misgaan.

Kortom, wanneer iets mis gaat dan gaat er vaak nog veel meer mis (de wet van Murphy). Om een paar risico’s op te sommen:

  • grotere projecten hebben een hoog risicoprofiel
  • de gunning vindt meestal plaats op basis van de laagste prijs
  • marges zijn laag
  • de concurrentie is hoog vanwege lage toetredingdrempels
  • leveranciers proberen hun prijzen te verhogen terwijl de verkoopprijs vaak al vastligt

Daarnaast is de industrie zeer traditioneel (R&D, wat is dat?) terwijl aan de andere kant ingenieurs pas echt enthousiast worden wanneer iets nog nooit eerder is gedaan (dat gaat dus mis). Verder is het nemen van winst op lang lopende projecten ook niet volledig objectief.

Ten slotte, de bouwmarkt is zeer afhankelijk van het economisch klimaat en de hoogte van de rente.

Uitdaging

De Nederlandse beursgenoteerde bouwers hebben de afgelopen jaren zonder uitzondering nogal wat schade gereden. Dit maakt het niet makkelijker voor Dik Wessels om zijn aandelen tegen een goede prijs te slijten.

Er is gekozen voor een focus op het sterke trackrecord van VolkerWessels, de relatief hoge marges van de onderneming en een verder groei van omzet (3 tot 4% per jaar) en een EBITDA-marge tussen de 4,5 en 5,5% (2016: 4,6%).

Ten slotte zal VolkerWessels uitkijken naar bolt-on acquisities, iets wat natuurlijk geen verrassing is met een bankier als CEO. Verder staan alle seinen voor de Nederlandse bouw op groen want:

  • de rente staat laag
  • het consumentenvertrouwen is hoog
  • het tekort van de overheid daalt
  • woningen prijzen en verkopen zitten sinds het dieptepunt rond de zomer van 2013 weer stevig in de lift

Een kers op de taart mag niet ontbreken, en die komt in de vorm van een dividend gelijk aan 50 tot 70% van de nettowinst. Daarnaast zullen de begeleidende analisten VolkerWessels met name willen vergelijken met buitenlandse bouwers, die over het algemeen een veel hogere waardering hebben.

Een interessant document

Afgelopen vrijdag publiceerde VolkerWessels de 341 pagina’s dikke prospectus. Dus eindelijk konden ook partijen buiten het bankensyndicaat kennisnemen van deze informatie. Hieronder een aantal opvallende zaken. 

  • VolkerWessels koestert het lokale ondernemershap met 120 onafhankelijk opererende werkmaatschappijen. Dit is opvallend, omdat de grote concurrenten de laatste jaren een enorme vereenvoudiging en centralisatieslag hebben doorgevoerd. Van deze 120 ondernemingen maakten er 9 een verlies van gemiddeld iets minder dan 1,3 miljoen in 2016.

  • CEO Jan de Ruijter mag 70,000 aandelen bijschrijven na de aandeelhoudersvergadering van 2020 en zijn collega’s in de raad van bestuur krijgen 20,000 stukken. Voor de top-150 van de onderneming zijn 450,000 aandelen gereserveerd.

  • Op pagina 87 komt de onderneming met een lijst van belangrijke gebeurtenissen. Dit lijkt een nogal selectief overzicht. Ter illustratie, de totaal mislukte overname van het Duitse bedrijf Trapp blijft onvermeld.

  • VolkerWessels heeft momenteel verschillende ERP-systemen in gebruik (pagina 121 prospectus), maar de onderneming verwacht over te schakelen op een beperkt aantal systemen in de komende jaren. De implementatie van deze systemen is naar onze mening niet zonder risico.

  • Dingen die je niet verwacht, VolkerWessels doet zaken met Dik Wessels. Dat maakt natuurlijk helemaal niet uit zolang de heer Wessels de enige eigenaar is van het bouwbedrijf. Op pagina 184 van de prospectus staat aangegeven dat er voor 188 miljoen euro transacties is uitgevoerd met aan Dik Wessels gerelateerde partijen.

    Dit is maar 3,5% van de concernomzet, maar in absolute termen best een flink bedrag. Het gaat hierbij om de aankoop van vastgoed door Reggeborgh, het uitvoeren van bouwopdrachten, het gezamenlijk ontwikkelen van vastgoed of het huren van gebouwen. Het is de taak van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen, met een hoog vrienden-van-Dik-Wessels-gehalte, om te zorgen dat de kleine andeelhouders niets tekortkomen.

  • VolkerWessels voert als eerste reden voor de beursnotering aan dat dit goed zou zijn voor de merknaam en herkenbaarheid van de onderneming. Om daarna toe te voegen dat deze notering ook een markt verschaft voor bestaande en nieuwe aandeelhouders. In andere woorden, Dik Wessels wil graag wat aandelen verkopen en de onderneming heeft geen behoefte aan nieuw kapitaal.

 

Ruwe schatting

Wat is bij benadering de waardering op 21,25 tot 25,25 per aandeel? Terwijl institutionele beleggers toegang hebben tot de analistenrapporten en analistenconsensus zullen particulieren het moeten doen met de prospectus.

Op basis van deze gegevens heb ik een hele ruwe inschatting gemaakt (quick & dirty) van de verwachte ontwikkeling van de nettowinst en netto kaspositie van VolkerWessels.

Hieruit kan ik een schatting maken van de koerswinstverhouding, dividendopbrengst en de enterprise value/EBITDA multiple (marktwaarde aandelen, min de nettokaspositie, min aanpassingen derden en pensioenverplichtingen, gedeeld door de EBITDA) bij verschillende uitgifteprijzen.

Vervolgens kan ik een vergelijking maken met de waardering van de andere Nederlandse- en buitenlandse bouwers op basis van Bloombergconsensusverwachtingen en de eigen schattingen voor VolkerWessels.

Waardering VolkerWessels versus Nederlandse en buitenlandse concurrenten
Waardering VolkerWessels versus Nederlandse en buitenlandse concurrenten
Klik op de tabel voor een grote versie, bron: Bloombergconsensus, VolkerWessels en Aupers Independent Research

 

BAM of VolkersWessels?

Wat opvalt is dat buitenlandse bedrijven veelal duurder zijn, maar dat is ook te verklaren door het type activiteit en blootstelling aan markten die mogelijkerwijs veel sneller zouden kunnen groeien dan Nederland. Echter, VolkerWessels behaalde 71% van de omzet 2016 in Nederland.

Een vergelijking met BAM, dat ook actief is in het Verenigd Koninkrijk, zou daarom misschien wel het meest op zijn plaats zijn. De marges van BAM zijn momenteel wel een stuk lager. Belangrijk verschil, BAM betaalt 30 tot 50% van de winst uit als dividend en VolkerWessels 50 tot 70%.

 

Winstgevendheid VolkerWessels versus BAM en Heijmans
Winstgevendheid VolkerWessels versus BAM en Heijmans
Bron: Bloomberg consensus BAM en Heijmans, VolkerWessels en Aupers Independent Research

De belegger zou zich kunnen afvragen voor welke partij het makkelijker gaat worden om de marges verder te laten stijgen, BAM of VolkerWessels?

Tot slot, particulieren kunnen alleen Bestens inschrijven op aandelen VolkerWessels, dus wat dat betreft zijn ze bij inschrijving overgeleverd aan het beoordelingsvermogen van de institutionele beleggers die wel met een limiet kunnen inleggen.

Belangrijk: Dit is geen beleggingsadvies, of advies om wel of niet in te schrijven op aandelen VolkerWessels. Aan deze waarderingsschattingen kunnen geen rechten worden ontleend.


Michel Aupers is een onafhankelijke aandelenanalist en investor relations-consultant. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Aupers

Michel Aupers werkte de laatste twintig jaar bij verschillende brokers als aandelenanalist, met een specialisatie in bouw, ingenieurs, olieservice, renewable energie en de maakindustrie. Nu heeft hij zijn eigen onafhankelijke researchbureau, Aupers Independent Research, dat beleggers en ondernemingen ondersteunt.

Meer over Michel Aupers

Recente artikelen van Michel Aupers

  1. jan '18 Duwen en trekken in Duitsland 3
  2. nov '17 Schatgraven in Duitsland 3
  3. nov '17 SBM Offshore: honger naar projecten 4

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2017 06:21
    Goed verhaal; niet meedoen met de IPO is eigenlijk het devies om diverse redenen.
    1) Als "ondergeschikte" particuliere belegger kan je alleen bestens inschrijven.
    2) Waardering te hoog.
    3) Er wordt alvast 50-70% van het dividend 2017 uitgekeerd aan de zittende aandeelhouders vóór de beursgang.

    Ik vond nog een interessant artikel over de achtergrond van de beursgang.
    www.nrc.nl/nieuws/2017/04/28/met-zn-a...
    Excerpt: "De bedrijfstop
    Een geslaagde beursgang is ook goed voor het vijfkoppige bestuur van VolkerWessels. Wel wordt onderscheid gemaakt tussen de vier mannen die het concern al jaren besturen en de nieuwe topman, Jan de Ruiter, die pas vorige maand in dienst is getreden. De vier langzittende bestuurders krijgen meer aandelen dan de hoogste man, vanwege „hun bijdrage tot 2017”. In de komende jaren ontvangen zij ieder gefaseerd 110.000 aandelen (zo’n 2,5 miljoen euro), als ze voor het bedrijf blijven werken. Topman De Ruiter krijgt in 2020 in één keer 70.000 aandelen (zo’n 1,6 miljoen euro), maar ook alleen als hij dan nog steeds de baas is.

    Ook de hoogste 150 werknemers krijgen aandelen in 2020. Onder hen worden 450.000 aandelen (ruim 10 miljoen euro) verdeeld. Deze toekomstige gift moet een „soepele overgang” van een privaat naar een beursgenoteerd bedrijf bevorderen. Ook kan deze top-150 straks extra geld verdienen via een ‘management participatieplan’. Door in te stappen, delen ze mee in de winst. Het doel is de belangen van de managers gelijk te laten lopen met die van de aandeelhouders, vermeldt het prospectus. Voor de rest van de 16.000 werknemers bestaat deze mogelijkheid niet."

    Dat "siert" het bedrijf zullen we maar zeggen; degene die het fysieke werk verrichten en hun leiding vallen buiten de boot.

    Uit een ander artikel van het Financieel dagblad, dat een hoog reclame-gehalte heeft voor de beursgang, viel me op dat er snel alvast zo´n 60% van de winst van 2017 aan de huidige aandeelhouders uitbetaald wordt vóór de beursgang...

    "VolkerWessels wil 50% tot 70% van de winst gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Hoewel de winst over 2017 nog niet bekend is omdat het jaar nog loopt, geeft De Ruiter nu al aan 60% uit te willen keren. Over 2016 wordt er ook 60% uitgekeerd. De uitkering van €83 mln aan de huidige aandeelhouders zal nog voor de beursgang plaatsvinden."
    fd.nl/ondernemen/1198002/nu-is-het-of...

  2. forum rang 5 The Third Way... 3 mei 2017 09:10
    quote:

    OzzyO schreef op 3 mei 2017 06:21:

    ...

    Uit een ander artikel van het Financieel dagblad, dat een hoog reclame-gehalte heeft voor de beursgang, viel me op dat er snel alvast zo´n 60% van de winst van 2017 aan de huidige aandeelhouders uitbetaald wordt vóór de beursgang...

    "VolkerWessels wil 50% tot 70% van de winst gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Hoewel de winst over 2017 nog niet bekend is omdat het jaar nog loopt, geeft De Ruiter nu al aan 60% uit te willen keren. Over 2016 wordt er ook 60% uitgekeerd. De uitkering van €83 mln aan de huidige aandeelhouders zal nog voor de beursgang plaatsvinden."
    fd.nl/ondernemen/1198002/nu-is-het-of...

    In februari is het vastgoed geherwaardeerd (bron: IEX artikel Inberg). Indien daaruit wordt uitgekeerd gaat het toch wel een beetje onfris ruiken...
  3. L. Rozewater 3 mei 2017 12:22
    Nu zo'n 12 a 14 jaar geleden moesten de aandeelhouders (waaronder ik) de aandelen aanmelden omdat de Heer Wessels had besloten om het bedrijf tegen een spotprijs van de beurs te halen. Mijn aandelen stonden toen bij de Postbank die niet uitblonk in klantgericht denken.
    Ik woonde in het buitenland en had na de eerste opdracht van de Heer Wessels niet aangemeld.
    Ik vergeet het nooit. U spreekt met de heer XXX van de Postbank. Wij kunnen niets voor U doen.
    Via de ABN kwam ik toch van mijn stukken af. Weliswaar met flink verlies maar wat moet je met aandelen die niet genoteerd zijn.
    Na deze beursgang in 2017 wordt het wachten tot de aandelen genoeg gekelderd zijn om de de Heer Wessels met zijn familie de truc nog eens uit te laten halen.
    Mij niet meer gezien. Geef mij dan maar Heijmans die met het nieuwe management orde op zaken heeft gesteld.
    Of BAM.
  4. relpinda 3 mei 2017 22:31
    AB, Chel, leef helemaal met je mee.

    Boeven van de bovenste plank.

    Klopt ook beter in BAM investeren.

    Deze familie wil gewoon effe flink geld binnen harken voor hun eigen oude dag veilig te kunnen stellen.

    Laten ze hun eigen personeel maar eens beter betalen en in Vaste Dienst nemen! Laat je personeel maar eens meedelen in die giga winsten over hun ruggen.

    Met echt een hele grote boog om deze lui heen.

    LZA
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 mei 2017 08:22
    quote:

    Chel43 schreef op 3 mei 2017 12:22:

    Nu zo'n 12 a 14 jaar geleden moesten de aandeelhouders (waaronder ik) de aandelen aanmelden omdat de Heer Wessels had besloten om het bedrijf tegen een spotprijs van de beurs te halen. Mijn aandelen stonden toen bij de Postbank die niet uitblonk in klantgericht denken.
    Ik woonde in het buitenland en had na de eerste opdracht van de Heer Wessels niet aangemeld.
    Ik vergeet het nooit. U spreekt met de heer XXX van de Postbank. Wij kunnen niets voor U doen.
    Via de ABN kwam ik toch van mijn stukken af. Weliswaar met flink verlies maar wat moet je met aandelen die niet genoteerd zijn.
    Na deze beursgang in 2017 wordt het wachten tot de aandelen genoeg gekelderd zijn om de de Heer Wessels met zijn familie de truc nog eens uit te laten halen.
    Mij niet meer gezien. Geef mij dan maar Heijmans die met het nieuwe management orde op zaken heeft gesteld.
    Of BAM.
    Ik neem aan dat er destijds een verplichte uitkoopregeling is geweest voor de laatste niet-aangemelde aandelen.
    Weet iemand dat..??
  6. [verwijderd] 5 mei 2017 12:28
    helemaal mee eens.....

    Als banken financieringen verstrekken aan bouwbedrijven dient men procentueel het
    hoogste eigen vermogen toe te rekenen van alle bedrijfstakken en dan zijn de aandeelhouders bereid om VW te kopen met een verwacht dividend van 3% met een groeipercentage wat de laatste 10 jaar niet is gerealiseerd. Ja, ja we hebben nu een nieuwe werkelijkheid.....
  7. [verwijderd] 10 mei 2017 00:57
    quote:

    Chel43 schreef op 3 mei 2017 12:22:

    Nu zo'n 12 a 14 jaar geleden moesten de aandeelhouders (waaronder ik) de aandelen aanmelden omdat de Heer Wessels had besloten om het bedrijf tegen een spotprijs van de beurs te halen. Mijn aandelen stonden toen bij de Postbank die niet uitblonk in klantgericht denken.
    Ik woonde in het buitenland en had na de eerste opdracht van de Heer Wessels niet aangemeld.
    Ik vergeet het nooit. U spreekt met de heer XXX van de Postbank. Wij kunnen niets voor U doen.
    Via de ABN kwam ik toch van mijn stukken af. Weliswaar met flink verlies maar wat moet je met aandelen die niet genoteerd zijn.
    Na deze beursgang in 2017 wordt het wachten tot de aandelen genoeg gekelderd zijn om de de Heer Wessels met zijn familie de truc nog eens uit te laten halen.
    Mij niet meer gezien. Geef mij dan maar Heijmans die met het nieuwe management orde op zaken heeft gesteld.
    Of BAM.
    Inderdaad, mij niet gezien. ik had ze niet (wel bam cum prefs) maar een vos verliest wel zijn haar maar niet zijn streken.

    de bos
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links