Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING: Nederland te streng

ING: Nederland te streng

Een paar honderdduizend banen hadden behouden kunnen worden, als onze regering zich na de kredietcrisis wat Zuid-Europeser had opgesteld. Toch wel een pijnlijke constatering van de hoofdeconoom van het Economisch Bureau van ING, Marieke Blom. 

Snoeien om te groeien? ING vergelijkt vandaag het economisch beleid in Nederland met zeven andere landen in Europa. Dat is pikant een week voor Prinsjesdag en Miljoenennota en de ophef, commentaren, bijval en tegenspraak komt u al overal tegemoet.

Koe & Kont Asset Management

Natuurlijk, achteraf kijk je een koe in zijn kont. De aanpak van de crisis heeft er in ieder geval toe geleid dat een andere paar honderdduizend banen bij onder andere banken zijn gered, maar het is altijd goed te evalueren.

De samenvatting van het ING-rapport kunt u hier lezen. Een paar opvallende passages:

  • De combinatie van snijden in de uitgaven en hervormen heeft de economie de afgelopen jaren onnodige schade toegebracht. Dit had voorkomen kunnen worden door net als andere landen minder rigide de Europese begrotingsregels na te leven.
  • Blom: ‘Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt. Met die wijsheid hadden waarschijnlijk een paar honderdduizend banen behouden kunnen blijven’.
  • De regels mogen populair zijn, maar met de kennis van nu weten we dat ze slecht uitpakten. Ze kunnen slimmer en Nederland heeft met die ervaring Europa een les te leren. Meer aandacht voor houdbare overheidsfinanciën en economische groei op de langere termijn zijn daarbij essentieel.

Volgens ING had Nederland beter wat meer met de Franse slag kunnen werk. Niettemin staat Nederland er volgens de bank nu goed voor, maar heeft het wel een achterstand opgelopen door die te strenge maatregelen.

Never waste a good crisis, zegt men wel. Het verhogen van de AOW-leeftijd en de hypotheekrenteaftrek waren lange tijd taboe, maar zijn toch aangepakt. Volgens de ING misschien te rigoreus, maar ze zijn in ieder geval aangepakt.

Koersondersteunend

Beleggers lijken vooralsnog niets te klagen te hebben gehad. Een totale ineenstorting van het bankwezen is afgewend en de massale geldinjecties in het systeem hebben koersondersteunend gewerkt.

De gezonde bedrijven profiteren daarbij enorm van de lage rentes. Omdat de grote indices vooral drijven op de grote multinationals lijkt het alsof de economie in al die jaren goed hersteld is. De AEX, from one crisis to another:

 

 

Rentepolitiek VS en Europa

Terugkijkend is het verschil in aanpak tussen de VS en Europa toch vooral het verschil geweest in daadkracht van de centrale banken. De Federal Reserve heeft meteen de brandspuit opengezet, terwijl Europa nog jaren heeft gewacht. 

Dat heeft weer geleid tot de huidige spanning in het economisch systeem, waarbij met argusogen wordt gekeken naar de volgende aanpassing van de Amerikaanse rente. Europa en Japan zijn immers nog volop aan het easen.  

Steun voor Europese afspraken

Opmerkelijk is wel dat bij een internetonderzoek van ING 65% van de respondenten het beleid juist goedkeurt. Dat zullen niet die paar honderdduizend zijn die hun baan verloren de afgelopen jaren. Uit het rapport:

Veel ingrepen vonden plaats ‘omdat het moet van Europa’. Van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag met een mening hierover, vindt tweederde (65%) dat Nederland met het strak naleven van de Europese begrotingsregels verstandig economisch beleid heeft gevoerd.

Blom:

De regels mogen populair zijn, maar met de kennis van nu weten we dat ze slecht uitpakten. Ze kunnen slimmer en Nederland heeft met die ervaring Europa een les te leren. Meer aandacht voor houdbare overheidsfinanciën en economische groei op de langere termijn zijn daarbij essentieel.

Kennelijk heeft de meerderheid in Nederland toch liever een calvinistische boekhouder die de portemonnee beheert, dan, laten we zeggen, een bourgondische marketeer die de teugels eerst flink wil laten vieren. De foto boven dit stuk heb ik niet voor niets gekozen.   

Het blijkt maar weer dat economie geen exacte wetenschap is. Misschien is het juist de Nederlandse volksaard geweest die de crisis bij ons verdiept heeft. Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Zodra we het gevoel heeft dat ons inkomen veilig en stabiel is, durven we geld uit te geven.

Zo niet, dan zetten we liever eerst wat geld opzij. De afgelopen jaren hebben velen versneld afgelost, niet alleen onder druk van bank of overheid, maar ook vooral uit zelfbelang en zelfbehoud. Dat vertrouwen is overigens nog steeds niet geheel terug, maar gaat wel de goede kant op:

 

 

Dat maakt de economische wetenschap natuurlijk juist ook weer leuk. Overigens geeft Blom zelf ook blijk van een calvinistische inslag. Vorige week tweette ze nog deze boodschap: 

 

 

Misschien is dat wel de kern van alles. Alles wat je leent moet je eens terugbetalen. Zo is het dan ook wel weer. Hier leest u het volledige rapport van ING.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 14 september 2016 12:14
    Wat dat betreft wordt het wel eens tijd voor Nederland om zijn schulden in te lossen, i.p.v. zieltjes te winnen in verband met de aankomende verkiezingen. Het gevoerde beleid van de afgelopen jaren wordt zo vakkundig de nek om gedraaid. Met als gevolg dat we straks weer opnieuw kunnen beginnen.
  2. mok 14 september 2016 12:15
    ‘Zoals je de tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden wanneer de economie krimpt.

    Dat is een waarheid als een koe, maar dat geldt alleen voor een gezonde tuin. Lijk mij toch goed om die zieke takken toch maar weg te halen, voordat je helemaal niets meer overhoudt.
  3. forum rang 4 Charlemagne 14 september 2016 12:25
    Deze econome haalt met haar tegeltjeswijsheden de SP links in. Het lijkt me dat deze regering, gezien de bizarre coalitie, 3 1/2 jaar de uitgacven min of meer op orde geb

    Geld uitgeven dat er niet is, tja..... Bovendien,. mijn tuin groeit in de zomer het beste als ik in de winter gesnoeid hebt
  4. [verwijderd] 14 september 2016 12:52
    Bekend verhaal. Onze overheid (overheden), ongeacht van welke signatuur, hebben er een handje van om pro-cyclisch te handelen. Zo is de overheid in de jaren 90 ongeremd geweest in het oppompen van een economie die juist wat afkoeling nodig had, en nu wordt een afgekoelde economie juist extra geblust met als argument dat de noodzaak ertoe bestaat. De overheid dient juist anti-cyclisch te handelen, maar het is niet populair om te bezuinigen als er geld genoeg is, en dan is men gedwongen het te doen als er geen geld is. Kijk naar de gevolgen die e.e.a. bijvoorbeeld heeft voor de huizenmarkt.
  5. [verwijderd] 14 september 2016 13:13
    quote:

    helix schreef op 14 september 2016 12:52:

    Bekend verhaal. Onze overheid (overheden), ongeacht van welke signatuur, hebben er een handje van om pro-cyclisch te handelen. Zo is de overheid in de jaren 90 ongeremd geweest in het oppompen van een economie die juist wat afkoeling nodig had, en nu wordt een afgekoelde economie juist extra geblust met als argument dat de noodzaak ertoe bestaat. De overheid dient juist anti-cyclisch te handelen, maar het is niet populair om te bezuinigen als er geld genoeg is, en dan is men gedwongen het te doen als er geen geld is. Kijk naar de gevolgen die e.e.a. bijvoorbeeld heeft voor de huizenmarkt.
    Helemaal mee eens. Goed verwoordt. Kabinetten Rutte zijn visieloos.
  6. Warren Buffet Fan 14 september 2016 13:41
    Terechte constatering van ING en niet enkel in Zuid-Europa en Frankrijk is de financiële sector meer ontzien: ook in de UK hebben ze dat gedaan met een daarna bloeiende sector en werkgelegenheid voor hoog opgeleiden. Rutte&Dijselbloem hadden enkel aandacht om voor het oog v/d kiezer de financiële sector te 'straffen' met als gevolg dat we de internationale banken die we hadden regionale banken zijn geworden, met veel minder werkgelegenheid en belastinginkomsten (goed betaalde medewerkers in de fin. dienstverlening betalen veel (52%) inkomstenbelasting) tot gevolg.
    Daar heeft deze regering echter maling aan: die klopt zich op de borst voor de 1% groei die we nu hebben.
  7. mok 14 september 2016 13:53
    Nogmaals, het is logisch dat er niet bezuinigd moet worden in crisistijd. Maar dat is ook niet gebeurd. Bij de grote crisis die ontstond in 2008 zijn tal van stimuleringsmaatregelen genomen die miljarden gekost hebben. Zo zijn er met behoud van banen uitkeringen betaald (ASML) en is er een lager BTW tarief voor verbouwingen geweest. Dat houdt natuurlijk een keer op, om te voorkomen dat je in dezelfde situatie verzeilt dreigt te raken als Portugal en Griekenland. Er was in de jaren na de crisis grote druk op de staatsobligaties, juist omdat overheden teveel uitgaven. Vertrouwen kwijt raken is pas echt een crisis. Vandaar dat de focus op beperken overheidstekort kwam te liggen. De manier waarop kan ik ook kritisch op zijn, maar het beleid stond ik helemaal achter. En het blijkt goed uit te pakken, iedereen die wil en kan werken is weer aan het werk, dus waar hebben we het nog over? Dus, visieloos? Integendeel.
  8. [verwijderd] 14 september 2016 13:57
    Even dit verhaal tussen de Staat en ING vertalen naar de gewone mensenwereld:

    1. Je zit financieel in zwaar weer en klopt in oktober 2008 en januari 2009 bij een vriend aan voor wat centen om het hoofd boven water te houden.
    2. Deze vriend komt, na wikken en wegen, over de brug. Moet daarbij behoorlijk wat gezeur van zijn eigen achterban op de koop toe nemen, maar vooruit.
    3. Je betaalt de lening terug, wat natuurlijk netjes is. Maar anderhalf jaar na je laatste termijnbetaling kom je met een rapport waarin je eens haarfijn uitlegt wat die vriend beter had kunnen doen.

    Juist...

  9. Hopium 14 september 2016 15:18
    quote:

    Slick Sloddervos schreef op 14 september 2016 13:57:

    Even dit verhaal tussen de Staat en ING vertalen naar de gewone mensenwereld:

    1. Je zit financieel in zwaar weer en klopt in oktober 2008 en januari 2009 bij een vriend aan voor wat centen om het hoofd boven water te houden.
    2. Deze vriend komt, na wikken en wegen, over de brug. Moet daarbij behoorlijk wat gezeur van zijn eigen achterban op de koop toe nemen, maar vooruit.
    3. Je betaalt de lening terug, wat natuurlijk netjes is. Maar anderhalf jaar na je laatste termijnbetaling kom je met een rapport waarin je eens haarfijn uitlegt wat die vriend beter had kunnen doen.

    Juist...

    +++++++++++++
  10. DanielEigen 14 september 2016 23:31
    quote:

    Slick Sloddervos schreef op 14 september 2016 13:57:

    Even dit verhaal tussen de Staat en ING vertalen naar de gewone mensenwereld:

    1. Je zit financieel in zwaar weer en klopt in oktober 2008 en januari 2009 bij een vriend aan voor wat centen om het hoofd boven water te houden.
    2. Deze vriend komt, na wikken en wegen, over de brug. Moet daarbij behoorlijk wat gezeur van zijn eigen achterban op de koop toe nemen, maar vooruit.
    3. Je betaalt de lening terug, wat natuurlijk netjes is. Maar anderhalf jaar na je laatste termijnbetaling kom je met een rapport waarin je eens haarfijn uitlegt wat die vriend beter had kunnen doen.

    Juist...

    Hulde voor deze post.

    Hoe durf je te zeggen dat de overheid het niet goed heeft gedaan en anders had kunnen doen als je als bank zelf de oorzaak was van het probleem.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links