Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alwéér Heijmans?

Alwéér Heijmans?

 

Fleps? Ja, fleps. 

 

 

Oei, een tegenvaller voor Heijmans. De koers daalt op opening meer dan 6% en inmiddels staat er -10% op het bord. Fleps noemt Tom Simonts van Bolero het dus. Hij is een Belg zoals u weet zijn Belgen altijd wat zachter van toon dan wij Hollanders, dus u kunt 'm zelf wel denk ik ook wel invullen.

Hier de samenvatting van de complete analyse van KBC - waar Bolero onderdeel van is - over de KW2-cijfers van Heijmans. Het lijkt wel Fed-watchen. Afgezien van de precieze cijfers lijkt de tekst bij wijze van copypaste van de vorige rapportage, die weer op de vorige lijkt en ga zo maar door:

Heijmans 1H16 results were below expectations with the Dutch infrastructure (still) reporting a worse than expected EBIT loss of € -15m (KBCS: € -8m, CSS: € -6m). The other businesses performed roughly in line with € 8m EBIT (KBCS: € 9m, CSS: € 9m) and net debt came in better than expected.

The company reiterates its guidance for a positive FY16 underlying EBIT, although we think the weaker than expected 1H16 results may trigger some earnings downgrades. We think 1H16 again shows that the road to recovery at Heijmans remains bumpy although we continue to see attractive earnings potential towards EPS of € 1.3-1.5 going forward, once the order backlog has been cleaned from higher risk projects in Dutch infrastructure.

Komt er nooit een einde aan? Want zoals wel vaker in cijferrapportages blijkt Heijmans weer ergens een lijk in de kast te hebben gevonden.

Het resultaat van de Nederlandse infra activiteiten blijft op hetzelfde niveau met € 15 miljoen negatief (eerste helft 2015: € 15 miljoen negatief). De verbetering bij met name regionale projecten en asset management wordt teniet gedaan door de impact van het project Energiefabriek Tilburg.

Nu de hamvraag: wanneer gaat Heijmans nu eindelijk eens geld verdienen? De huizenmarkt draait weer goed en dat is ook te zien aan de cijfers. Als ieder kwartaal Heijmans echter weer ergens een infralijk uit de kast trekt, dan blijft er weinig over van wat er met huizenbouw wordt verdiend.

Laat ik niet mijn hele verhaal besteden aan probleemprojecten. Wellicht ziet de toekomst er zonniger uit. De outlook:

Het merendeel van de operationele activiteiten ontwikkelt zich volgens verwachting. De vraag op de woningmarkt blijft groot en Heijmans is goed gepositioneerd om hierop te kunnen inspelen. Onderliggend zien we dat ook de markt voor Infra voorzichtig begint te verbeteren. De woningmarkt en de orderportefeuille bieden potentieel voor resultaatverbetering in 2016.

Het voltooien en financieel afwikkelen van enkele verlieslatende infra projecten blijft een voorname prioriteit waaruit negatieve effecten op het resultaat kunnen ontstaan. Heijmans blijft inzetten op verdere verbetering van resultaat en marge door de hoogste prioriteit te geven aan continue verbetering van de kernactiviteiten via uniforme processen en centrale sturing.

Het strategisch plan voor de Nederlandse infra activiteiten draagt bij aan een gecontroleerde uitfasering van lopende probleemprojecten evenals verdere aanscherping en focus in de bedrijfsvoering, op weg naar een gezond resultaat. Met deze aanpak verwachten we het jaar met een positief onderliggend operationeel resultaat af te sluiten.

Samengevat in mijn eigen woorden:

In de hele markt zien we eigenlijk overal verbeteringen. Omdat we in het verleden werk hebben aangenomen onder de kostprijs om het personeel aan het werk te houden, is het mogelijk dat negatieve effecten van probleemprojecten nog een tijdje het resultaat drukken. Toch we hopen dat het volgend jaar nog beter gaat. 

Hopen is verkopen luidt een beurswijheid en beleggers gooien deze ochtend het aandeel er uit op hoog volume. Bijna de hele gemiddelde dagomzet is er in de eerste 20 minuten handel doorheen. Blijkbaar geloven beleggers niet meer in de beloftes dat het volgend jaar beter gaat?

Deze quotes pluk ik ik in ieder geval van het forum. Dit riekt naar overgave? Is dat niet altijd een mooi moment óm...?

-8%,...de markt is het vertrouwen in die fabels van Bert ook kwijt.

Niks mis? Het bedrijf draait met verlies. Weet iemand wanneer die energie fabriek klaar is? Deze had allang klaar moeten zijn.

Nou dat was een domper. Alsnog door stoploss weggedaan met wat winst. Misschien nog een keertje erin, maar er liggen zo veel betere aandelen voor het oppakken. Succes voor de zittenblijvers.

Ik zit hier te janken achter mijn beeldscherm op het werk. Mijn collega's vragen wat er aan de hand is, heb maar gezegd dat mijn vriendin is vreemgegaan.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 tradersonly 17 augustus 2016 10:12

    Energiefabriek is al eerder flink op afgeschreven. Volgende maand is de openstelling. Dus geen nieuw lijk of iets dergelijks. Het zijn probleemprojecten uit het verleden die nu richting oplevering gaan.
    Omzetgroei en schuldreductie, alsmede verbetering kwaliteit orderporto bieden uitzicht op een fors herstel.

    Vergeet niet dat Heijmans in 2 maanden tijd zo'n 25% is gestegen. Winstnemingen liggen dan voor de hand.

  2. forum rang 6 Nuchtere Kijk Op 17 augustus 2016 10:49
    Al jaren lees ik hier van sommigen veel te optimistische verwachtingen. Hopen hopen hopen dus. Zelf een koers ritje gemaakt van 6,50 (febr.2016) naar 7.73, maar nu pik ik ze toch niet snel meer op. Woningbouw zit nu zo'n beetje op de top van Heymans kunnen, en met infra blijven ze iedere keer maar zeggen dat het beter gaat. Ik denk dat het daar veel erger was dan ooit gemeld en zodoende blijven er nog lang tegenvallers gepresenteerd worden en lezen we keer op keer dat het beter gaat. Jaja suc6 met de lange termijn planning als het om winstgevendheid gaat. Ik geloof het allemaal niet meer zo. Dit zou met die woningmarkt DE periode moeten zijn om te scoren. Echter, nogmaals, te veel lijken daar in de Rosmalense grond begraven? En welke graven ze de volgende keer op? Sorry, maar ff geen aankoop voor mij op deze koersen van rond de 8 euro, al lijkt een afstraffing van 10% veel, kijk wat er allemaal voor speculatie winsten op betere cijfers al gemaakt zijn. Nu voor mij, bij Heijmans graag eerst zien en dan geloven. Nuchtere kijk op?
  3. forum rang 5 tradersonly 17 augustus 2016 10:58
    Verlieslatende projecten maakten dit jaar nog 10% van de omzet uit.
    Zonder deze projecten maakt Heijmans gewoon winst. Als ze dit jaar uitgezweet zijn kan Heijmans break even afsluiten en volgend jaar mikken op 1 euro winst per aandeel.
    Mochten ze in 2017 zo'n 2% marge pakken op 2,5 miljard omzet dan kom je al uit op een winst van zo'n kleine 50 miljoen euro. Zo steil kan het herstelpad zijn. Koers van 25 euro binnen 3 jaar is dan ook zeer goed mogelijk.
    Dikke buy imo op deze koers - welk dik onder de intrinsieke waarde van 12 a 13 euro ligt.
  4. forum rang 5 tradersonly 17 augustus 2016 10:59
    Verlieslatende projecten maakten dit jaar nog 10% van de omzet uit.
    Zonder deze projecten maakt Heijmans gewoon winst. Als ze dit jaar uitgezweet zijn kan Heijmans break even afsluiten en volgend jaar mikken op 1 euro winst per aandeel.
    Mochten ze in 2017 zo'n 2% marge pakken op 2,5 miljard omzet dan kom je al uit op een winst van zo'n kleine 50 miljoen euro. Zo steil kan het herstelpad zijn. Koers van 25 euro binnen 3 jaar is dan ook zeer goed mogelijk.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links