Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het onverwachte risico

Brexit is groot risico voor Europese Unie

Het Britse volk heeft gesproken. Het merendeel van de bevolking ziet een toekomst binnen de Europese Unie niet meer zitten. Ze willen liever verder op onafhankelijke voet. Dat is geen aparte gedachte. De Britten hebben altijd al geleefd met één been buiten de EU.

De horrorscenario’s waar eerder voor gewaarschuwd werd, als zou het land in een complete chaos verzeild geraken, bleven uit. Vrijdag ging het leven in de straten van Groot-Brittannië gewoon verder als voorheen.Veel heisa over niets, zeg maar.

In de financiële markten werd de Brexit minder goed verteerd. Daar leverden de belangrijkste beurzen fors in. Wat hierbij vooral opviel is dat niet de Engelse beurs, maar de overige Europese beurzen fors in de klappen deelden. Ook de Aziatische markten, op uitzondering van China, tekenden grote verliezen op.

Hier tegenover stond dat de Japanse yen hoger schoot, terwijl het Britse pond dan weer de grootste klap uit haar geschiedenis incasseerde, van 1,5 tot 1,3 versus de dollar. Turbulentie troef!

Grafiek valutapaar pond-dollar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het onverwachte risico

Maar ook hier moeten we verder durven kijken dan de krantenkoppen. Want de ontwikkelingen zouden een groot drama zijn voor de Britten, maar wellicht moet de tegenpartij zich nog de meeste zorgen maken. Een zwakkere munt speelt immers in het voordeel van een land, niet in het nadeel.

Britse producten en diensten worden plots veel aantrekkelijker, waardoor de Britse economie kan gaan aantrekken, in plaats van verzwakken. Dit is wat mij betreft het echte grote risico voor de EU. Dat de Britten het beter gaan doen na de Brexit.

Dit kan namelijk het volledige EU-project op losse schroeven gaan zetten, met alle gevolgen van dien voor de integratie van Europa en de euro. Want dit kan het bestaansrecht van de eurozone ook gaan aantasten, en dat is een heel ander paar mouwen. Hierin schuilt voor mij het onverwachte risico van de Brexit.

Ravage bij bankaandelen

En het is niet toevallig dat de grootste ravage werd (en wordt) aangericht bij de Europese bankaandelen. Sinds de Brexit verloor de Europese bancaire sector al tientallen procenten. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Er zijn zelfs banken bij die sinds de Brexit tot 50% van hun marktwaarde verloren, en opvallende genoeg, deze banken zitten niet enkel in het Verenigde Koninkrijk, maar vooral in de Zuiderlijke landen (Italië, Spanje).

Europese bankaandelen verliezen fors aan marktwaarde
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het idee achter deze afstraffing is de desintegratie van de Europese Unie. Als de EU uit elkaar valt, dan zijn vooral de Zuiderlijke landen kop van Jut. Want het is vandaag door Europa dat deze landen ’t figuurlijke hoofd boven water kunnen houden. 

Systemisch

Als deze landen uit de EU zouden gaan, dan is een vertrek uit de eurozone eveneens onvermijdelijk, en mag men zich daar aan een gigantische devaluatie verwachten van de eigen munt. Met alle pijnlijke gevolgen van dien voor de financiële instellingen.

Wellicht zullen maar weinig Zuid-Europese banken dit overleven. En dit projecteert zich dan weer af op de rest van de financiële sector, want al deze grootbanken zijn met elkaar op de een of andere manier met elkaar verbonden. Het zogenoemde systemische risico.

De faling van een bank kan de volledige sector onderuithalen. Daarom ligt de bancaire sector er al veel langer zwak bij. Want dit is niet meteen een probleem van de Brexit, dit heeft enkel de zaken in een stroomversnelling gebracht, zoals u kunt zien op de grafiek van de Eurostoxx Bankindex.

Grafiek Eurostoxx Bankenindex
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen eenheid

De Europese bankensector staat al veel langer onder druk. In het afgelopen jaar verloor de index al ruim 50% van haar marktwaarde, en nog steeds is het zoeken naar de eventuele bodem. Die lijkt vooralsnog niet in zicht. Hier schuilt een bijzonder groot probleem voor de Europese Unie.

Zonder een goed functionerend banksysteem, geen eenheid. De Europese Unie staat op losse schroeven, en de exit van de Britten kan de figuurlijke druppel vormen voor het vervolg van de Europese crisis.

Want er bestaat geen stierenmarkt zonder een rally in bankaandelen, maar vooral, een bancaire crash kan een schok op de beurzen veroorzaken. Ik ben er allesbehalve gerust op. Beleggers moeten zich terughoudend opstellen, tot nader order.

Ik verkies alternatieve beleggingen boven de traditionele: goud, zilver, aandelen uit specifieke sectoren en landen, en bovenal een stevige portie cash als optionaliteit binnen een portefeuille.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2016 10:07
    De groei van de wereldeconomie leunt te veel op het maken van schulden, zo waarschuwt de Bank for International Settlements (BIS) in het nieuwe jaarverslag dat afgelopen zondag naar buiten werd gebracht.

    In een 130 pagina’s dik rapport wijst de ‘centrale bank der centrale banken’ op de gevaren van een op schuld gebaseerde economische groei en op de ongewenste effecten van langdurige monetaire verruiming.

    “Er is bijna geen speelruimte meer in het monetaire beleid. Het is de vraag in hoeverre extra monetaire stimulering nog kan bijdragen aan groei van de reële economie, zonder ongewenste verstoringen uit te lokken”, zo schrijft Hyun Song Shin, hoofd van de research afdeling bij de BIS. “Het beleid van extreem lage rente en het opkopen van staatsobligaties – waardoor het rendement op $8 biljoen aan staatsobligaties nu negatief is – heeft de waardering van financiële activa verstoord.”

    Door het uitblijven van economische groei zagen centrale banken zich genoodzaakt de rente omlaag te brengen, met alle gevolgen van dien. Door de extreem lage rente is het verdienmodel van banken fundamenteel aangetast, waardoor ze nog terughoudender worden met het verstrekken van kredieten.

    BRON: marketupdate.nl/nieuws/economie/kredi...

    Vergeet Brexit en zelfs Lehman Brothers de bubbel die nu in de maak is van nooit eerder geziene omvang.

    Zowat alle financiële markten wereldwijd zijn door en door ziek met op kop de kwetsbare banken. De beurzen knallen nu opnieuw omhoog omdat er een verse lading drugs (gretig aangereikt door de centr. banken) de markten gaan overspoelen.

    Het is wachten tot het ganse financiële systeem (drugsverslaafde) bezwijkt onder de karrenvrachten drugs die het nu al jaren krijgt toegediend.

    Eens de BIS de doodsklokken begint te luiden moeten we er geen tekening meer bij maken zeker?!
  2. @iPlof 28 juni 2016 10:34
    Gisteren in de Volkskrant. Frankrijk wil meer invloed en de dat de EU minder vrijhandelszone wordt en meer politieke unie en de politieke greep op de economie moet versterkt worden.

    Kortom, de VK met zijn tegenkracht is weg en Frankrijk ziet kans schoon voor juist meer EU.

    Dit gaat niet goed komen.
  3. [verwijderd] 28 juni 2016 11:06
    Ik citeer: 'Een zwakkere munt speelt immers in het voordeel van een land, niet in het nadeel'. Geen wonder dat de Surinaamse economie zo goed draait. De bak met ellende vanuit Brussel is mede dankzij de mijns inziens de Franse opzet: verpolitiekte banken, dus ook ECB moet eraan geloven, en alles vanuit Brussel regelen tot in het absurde aan toe. Laat de EU dan maar opbreken als Fr haar zin krijgt. Oud FED Greenspan zucht steunt en kreunt nu over 'het geldsysteem' en verlangt goud als onderpand. Waarom niet de maan of Venus, heb je alle grondstoffen die je maar kunt bedenken?
  4. [verwijderd] 28 juni 2016 12:34
    Wat een slecht stuk zeg: "Vrijdag ging het leven in de straten van Groot-Brittannië gewoon verder als voorheen.Veel heisa over niets, zeg maar."

    Er is een hoop heisa en het gaat zeker over iets! En het leven in de straten ging echt niet gewoon verder als voorheen. De ware gevolgen zullen nog voelbaar worden, op langere termijn. Niet voor niets zijn het de jongeren die de straten op zijn gegaan, niet voor niets zijn er al bijna 3 miljoen handtekeningen voor een nieuw referendum, niet voor niets wil Schotland zich afscheiden, niet voor niets denkt een groot aantal Engelsen reeds nu aan naturalisatie naar Ier of ander EU-land. De maatschappelijke onrust is groot, groter dan de stress op de beurs. En de maatschappelijke onrust zal alleen maar groter worden, naarmate straks zal blijken dat de onderhandelingen niet opleveren wat veel Britten is voorgehouden. Hoe kan je dan schrijven dat het heisa is om niks...???
  5. [verwijderd] 28 juni 2016 14:42
    quote:

    seraquin schreef op 28 juni 2016 12:34:

    Wat een slecht stuk zeg: "Vrijdag ging het leven in de straten van Groot-Brittannië gewoon verder als voorheen.Veel heisa over niets, zeg maar."

    Er is een hoop heisa en het gaat zeker over iets! En het leven in de straten ging echt niet gewoon verder als voorheen. De ware gevolgen zullen nog voelbaar worden, op langere termijn. Niet voor niets zijn het de jongeren die de straten op zijn gegaan, niet voor niets zijn er al bijna 3 miljoen handtekeningen voor een nieuw referendum, niet voor niets wil Schotland zich afscheiden, niet voor niets denkt een groot aantal Engelsen reeds nu aan naturalisatie naar Ier of ander EU-land. De maatschappelijke onrust is groot, groter dan de stress op de beurs. En de maatschappelijke onrust zal alleen maar groter worden, naarmate straks zal blijken dat de onderhandelingen niet opleveren wat veel Britten is voorgehouden. Hoe kan je dan schrijven dat het heisa is om niks...???
    U moet de sluimerende maatschappelijke onrust voorafgaand aan deze Brexit ontgaan zijn. Zich uitend in de uitslag van deze stemming.
    En dat zich zo kort na de stemming, die inderdaad ingrijpende gevolgen zal hebben, er de nodige onduidelijkheid en verwarring heerst is evident. Maar dat u zich nogal laat beïnvloeden door het elkaar napapagaaiende kwaliteitskrant- en publieke omroep-journaille dat in NL een duidelijke richting in deze gekozen heeft, is wel duidelijk.
  6. barondehuile 1 juli 2016 12:39
    Als, als, als.........telkens hetzelfde liedje. Niemand die het weet.
    Gewoon lange termijn denken, dividend incasseren en optie premies meepikken. De koers van het aandeel is niet zo belangrijk, mits van een bedrijf dat de stormen kan trotseren. Koers zal wel dalen, of stijgen, maar als het eerst dalen (crash) wordt, is koers van solide bedrijven echt wel weer hersteld na een aantal jaren. Intussen cash en opties en stabiele inkomsten. Ik blijf zitten in (energie) aandelen. Goud, waar je feitelijk niets mee kan, is dus in feite een hype. Goud heeft de waarde die de gek er voor geeft en dus dichter bij het casino dan aandelen van bedrijven die zich staande weten te houden.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links