Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sara ziet Abraham

Vanochtend is bekend geworden dat HMH (een vehikel van investeerder George Tóth) haar belang in Sarakreek heeft verkocht aan Delta Lloyd. Daarmee heeft de laatste, dat vorige week al een meerderheid in Sarakreek verwierf, een belang van 75% verkregen.

De strijd tussen de besurrsvoorzitter van De Vries Robbé (DVRG) en de financiële dienstverlener is daarmee beslist. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de outside-aandeelhouders? Tot vrijdag 2 september lagen er twee opties op tafel:

 • Het liquidatieplan van Delta Lloyd, waarbij de aandelen Sarakreek waardeloos werden,
 • Het plan van Tóth, dat voorzag in een enorme verwatering.

  De aandelen werden volgens het plan Tóth intrinsiek bijna 0,15 dollar waard.

  De VEB sprak toen haar voorkeur voor deze oplssing uit, al was het een keuze tussen twee kwaden.

  Verlies en winst
  Nu heeft Delta Lloyd aangegeven dat ze van plan is een bod uit te brengen op de resterende aandelen Sarakreek, waarbij ze denkt aan een prijs van 0,52 dollar per aandeel. Dit is een nette en evenwichtige oplossing, waarbij Delta Lloyd de verliescompensatie van ruim 9 miljoen euro geniet en outside-aandeelhouders tegen een redelijke prijs kunnen verkopen.

  Zoals bekend beschikt Sarakreek niet meer over vastgoed of eigen vermogen. Voor Delta Lloyd komt het rekensommetje nog steeds positief uit. Uitgaande van een overnameprijs van 0,52 dollar, de huidige dollar-koers (1,24) en het belang dat Delta Lloyd al bezat (19%) kost dit bod 2,3 miljoen euro. Per saldo verdient Delta Lloyd zo ongeveer 7 miljoen euro.

  Het woord verdient zet ik cursief, omdat Delta Lloyd in het verleden een enorm verlies leed op haar belegging in Sarakreek. Voor HMH en Tóth is deze transactie ook profijtelijk. Het pakket dat HMH verkreeg van Sarakreek-bestuurder Enrico van Erkelens (1,05 miljoen aandelen) wordt nu voor 440.600 euro verkocht.

  Tóth heeft dat belang betaald met 447.000 aandelen DVRG, die hij voor een eurodubbeltje heeft verkregen. Zijn winst op dat pakket bedraagt derhalve 396.000 euro. Met deze eindoplossing kunnen Delta Lloyd, Tóth en de outside-aandeelhouders tevreden zijn. Ik kan met recht van een win-win situatie spreken.


  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


 • Peter Paul de Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 bezit 56% van de IEX Group.

  De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Hij doet dat vooral in zijn hoedanigheid als investeerder, niet zoals voorheen louter als hoeder van aandeelhoudersbelangen en corporate governance.

  Auteur: Peter Paul de Vries

  Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

  Meer over Peter Paul de Vries

  Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. jun '19 Wél positief over Fastned 11
  2. dec '13 2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech 10
  3. sep '05 Sara ziet Abraham

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links