Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sara ziet Abraham

Vanochtend is bekend geworden dat HMH (een vehikel van investeerder George Tóth) haar belang in Sarakreek heeft verkocht aan Delta Lloyd. Daarmee heeft de laatste, dat vorige week al een meerderheid in Sarakreek verwierf, een belang van 75% verkregen.

De strijd tussen de besurrsvoorzitter van De Vries Robbé (DVRG) en de financiële dienstverlener is daarmee beslist. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de outside-aandeelhouders? Tot vrijdag 2 september lagen er twee opties op tafel:

  • Het liquidatieplan van Delta Lloyd, waarbij de aandelen Sarakreek waardeloos werden,
  • Het plan van Tóth, dat voorzag in een enorme verwatering.

    De aandelen werden volgens het plan Tóth intrinsiek bijna 0,15 dollar waard.

    De VEB sprak toen haar voorkeur voor deze oplssing uit, al was het een keuze tussen twee kwaden.

    Verlies en winst
    Nu heeft Delta Lloyd aangegeven dat ze van plan is een bod uit te brengen op de resterende aandelen Sarakreek, waarbij ze denkt aan een prijs van 0,52 dollar per aandeel. Dit is een nette en evenwichtige oplossing, waarbij Delta Lloyd de verliescompensatie van ruim 9 miljoen euro geniet en outside-aandeelhouders tegen een redelijke prijs kunnen verkopen.

    Zoals bekend beschikt Sarakreek niet meer over vastgoed of eigen vermogen. Voor Delta Lloyd komt het rekensommetje nog steeds positief uit. Uitgaande van een overnameprijs van 0,52 dollar, de huidige dollar-koers (1,24) en het belang dat Delta Lloyd al bezat (19%) kost dit bod 2,3 miljoen euro. Per saldo verdient Delta Lloyd zo ongeveer 7 miljoen euro.

    Het woord verdient zet ik cursief, omdat Delta Lloyd in het verleden een enorm verlies leed op haar belegging in Sarakreek. Voor HMH en Tóth is deze transactie ook profijtelijk. Het pakket dat HMH verkreeg van Sarakreek-bestuurder Enrico van Erkelens (1,05 miljoen aandelen) wordt nu voor 440.600 euro verkocht.

    Tóth heeft dat belang betaald met 447.000 aandelen DVRG, die hij voor een eurodubbeltje heeft verkregen. Zijn winst op dat pakket bedraagt derhalve 396.000 euro. Met deze eindoplossing kunnen Delta Lloyd, Tóth en de outside-aandeelhouders tevreden zijn. Ik kan met recht van een win-win situatie spreken.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter Paul de Vries is directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


  • Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
    De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter Paul de Vries

    Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

    Meer over Peter Paul de Vries

    Recente artikelen van Peter Paul de Vries

    1. 13 sep Goed zo AFM 16
    2. 10 jul Rutte weg, stem PVDA!
    3. apr '23 Smallcap-crash door accountantstekort

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links