Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

10 van Tak: SG op z'n best

Untitled Document Eerst een vaste rente, dan een variabele rente. De regelmatige lezer van 10 van Tak kan inmiddels dromen van de financiële producten met deze kenmerken. Het betreft in het algemeen constructies waarop de belegger, met volledige kapitaalgarantie, een leuke couponrente kan krijgen.

Daarvoor is een (beperkte) koersstijging van de onderliggende aandelen nodig en niet te veel negatieve uitschieters. In de loop van de tijd is een scala aan kleine varianten op deze producten geïntroduceerd.

Société Générale (SG) komt nu met Best Income Note. Dit is een product waarbij de couponrente op dezelfde manier wordt berekend als voor de standaard vaste/variabele coupon notes. Echter, in plaats van een aflossing tegen 100%, maakt de belegger kans op koerswinst.

Kenmerken
Dit oogt interessant en is reden voor mij om Best Income aan een nader onderzoek te onderwerpen.

  • Looptijd: zeven jaar,
  • De eerste twee jaar betaalt de note een vaste rente van 5%,
  • De volgende vijf jaar is de coupon afhankelijk van de koersontwikkeling van een mandje van vijftien onderliggende aandelen,
  • De gemiddelde koersstijging van deze aandelen wordt jaarlijks ten opzichte van de startdatum berekend,
  • De maximale stijging voor elk aandeel is 10%, terwijl koersdalingen bij minus 50% worden begrensd,
  • De op deze manier berekende gemiddelde koersmutatie van de aandelen is de jaarcoupon,
  • De variabele coupon is gemaximeerd op 10%.
  • Een leuk extraatje is dat de variabele coupon altijd minimaal 50% is van de voorgaande variabele coupon.

    Het lijstje van vijftien aandelen bestaat overigens uit:

    1. ABN Amro,
    2. Brystol-Myers Squibb,
    3. Deutsche Telekom,
    4. Eni,
    5. Iberdrola,
    6. ING,
    7. Nissan,
    8. Seven-Eleven Japan,
    9. Southern,
    10. Telefónica,
    11. Tokyo Electric Power,
    12. UBS,
    13. Unicredito Italiano,
    14. United Utilities,
    15. UPM Kymmene.
  • Kanttekeningen
    Tot zover is het bekende kost. In plaats van de gebruikelijke 100% aflossing aan het eind van de looptijd is de aflossing van Best Income alleen gekoppeld aan het koersverloop van de onderliggende aandelen. De aflossing is gelijk aan de:

  • Nominale waarde van de note,
  • Plus de gemiddelde koersmutatie van de aandelen,
  • Verminderd met de uitbetaalde vaste en variabele coupons.

    SG geeft de garantie dat de aflossing minimaal 90% van de nominale waarde bedraagt. Ik plaats een aantal kanttekeningen bij de voorwaarden van deze note:

  • De geboden vaste rente van 5% voor de eerste twee jaar is lager dan voor soortgelijke producten (meestal 6% à 7%),
  • De maximale variabele rente van 10% en de begrensde koersstijging op een niveau van 10% steken echter gunstig af tegen concurrerende producten,
  • De afkapping van koersdalingen bij 50% is minder gunstig. De meeste producten limiteren de daling tot 25%,
  • De variabele 50% coupongarantie is een zinvol extraatje,
  • De mogelijkheid van koerswinst aan het eind van de looptijd is in principe aantrekkelijk.

    Aan de mogelijke koerswinst aan het eind van de looptijd van Best Income zitten echter wat haken en ogen. Na zeven jaar moeten de koersen van de aandelen met minimaal de opgetelde couponpercentages stijgen, om bij aflossing geen koersverlies te lijden. Ik illustreer dit aan de hand van een voorbeeld.

    Stel dat over zeven jaar in totaal 40% aan couponrente is uitbetaald (5% vaste en gemiddeld 6% variabele coupon per jaar). Het pakket aandelen moet dan ook met 40% zijn gestegen om een aflossing van 100% te waarborgen. Hoe gunstiger de couponbetaling is geweest, hoe meer koersstijging er nodig is voor een extra aflossing.

    Koersuitschieters
    Als de couponbetalingen laag zijn, is er weinig koersstijging van de aandelen nodig om tot een extra aflossing te komen. Meestal betekent een beperkte coupon ook dat de koersontwikkeling gematigd was... Er is een uitzondering. De couponbetaling kan ook tegenvallen als er een paar negatieve en positieve koersuitschieters zijn.

    In die omstandigheden kan het gemiddelde van de fondsen stijgen en de couponbetaling toch tegenvallen. De koppeling van de aflossing op basis van de gemiddelde koersstijging van het pakket aandelen kan de tegenvallende coupon dan toch nog compenseren. Samenvattend kan de gekoppelde aflossing gunstig zijn onder de volgende omstandigheden:

  • Zeer forse koersstijging onderliggende aandelen,
  • A-symetrisch koersverloop onderliggende aandelen.

    De gekoppelde aflossing leidt tot een beperking van het totale rendement bij vlakke of dalende koersen. Lage coupons kunnen dan gepaard gaan met een aflossing op 90%. De couponkansen van Best Income doen per saldo niet onder voor die van concurrerende producten. Hoe kan SG de belegger dan het extraatje bieden van een mogelijke koerswinst?

    "Aantrekkelijk gewaardeerd"
    De Franse bank heeft naar mijn mening de gunstige voorwaarden kunnen creëren door selectief te winkelen bij het samenstellen van het onderliggende pakket aandelen. De meeste hebben een hoog dividendrendement. De meeste vergelijkbare producten gebruiken een min of meer neutrale index met een lager dividendrendement.

    Ik concludeer dat dit product per saldo een goed rendementsperspectief heeft, zeker bij een mooie koersstijging van de onderliggende aandelen. De brochure zit redelijk in elkaar. Technisch wordt de werking van dit ingewikkelde product goed uitgelegd. SG maakt wel veel gebruik van opgeblazen taalgebruik, dat niet altijd strookt met de feiten.

    De opmerking dat er sprake is van een "optimale blootstelling aan de aandelenmarkten" is met de geselecteerde vijftien aandelen ruim geïnterpreteerd. De stelling dat analisten en beleggers "het er over eens zijn" dat aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn, is op z'n zachts gezegd ook ietwat te kort door de bocht.

    Dat de aandelen bestaan uit de leiders in hun sector is overdreven en was naar mijn mening zeker niet het selectiecriterium. Over de kosten van de note van circa 0,51% per jaar is de bank open. Prima! Er is geen beursnotering, maar beleggers kunnen wekelijks hun belegging tegen de berekende marktwaarde (ver)kopen, waarbij 3% verkoopkosten worden gerekend.

    Geïnteresseerden kunnen nog tot 30 juni inschrijven.

    Beoordeling
    Cijfer
    Benchmark
    Weging
    A. Rendementsperspectief
    8
    6,6
    55%
    B. Transparantie
    6
    6,8
    35%
    C. Originaliteit
    10
    7,7
    5%
    D. Kosten
    10
    4,2
    5%
    Totaal
    7,5
    6,5
    100%

    A. Rendementsperspectief
    Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Beloning geschiedt in rendement, als de marktontwikkelingen aansluiten bij het scenario waarvoor het product is ontwikkeld.

    B. Transparantie
    De kansen, maar ook de risico's, moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden.

    C. Originaliteit
    Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

    D. Kosten
    Zijn de kosten helder, dan levert dit minimaal 5 punten op - ongeacht de hoogte. Te duur? Dan vermindert dat het aantal punten voor het rendementsperspectief. Bij onduidelijke of niet te berekenen kosten is de score standaard 1.


    10 van Tak
    Klik hier voor Dossier 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


  • Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Tak

    Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

    Meer over Marcel Tak

    Recente artikelen van Marcel Tak

    1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
    2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
    3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links