Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedge fund koopje

Zaterdag houden wij een hedge fund presentatie op de Dag van het Aandeel in de RAI. Er zijn helaas slechts 90 plaatsen, dus kom tijdig en neem een kussentje mee voor in het gangpad, want wie weet ontstaat er weer een controverse zoals vorig jaar.

Dat is altijd leuk en bovendien is het gratis, dus het zal wel storm lopen, vooral om de laatste reden natuurlijk. Eén van de punten die altijd op zo’n presentatie aan de orde komt is dat we proberen uit te leggen dat er allerlei soorten hedge funds zijn en dat die hedge funds enorm van elkaar kunnen verschillen.

Wanneer mensen het dan ook hebben over “de hedge funds” die nu eens dit en dan weer eens dat gedaan hebben, bedoelen ze meestal een bepaald type fonds.

Lekker long
Long/short aandelen fondsen wanneer Numico in elkaar gestampt wordt. Macro spelers wanneer de dollar of de ringgit een dreun krijgt en een bepaald niet nader gespecificeerd Nederlands fonds wanneer Wessanen wordt opgejaagd en vervolgens zakt na een winstwaarschuwing, een aantal nietsvermoedende analisten in haar val meeslepend.

Maar de long/short jongens zijn tegenwoordig niet eens meer de helft van de markt, de meeste hedge funds zullen nooit Wessanen kopen of verkopen en Numico was typisch zo’n geval waar de hedge fund managers keurig hun werk in de voedselketen deden, zij het dan als wolven, haaien of hyena’s, naargelang uw voorkeur.

Er zijn ook hedge funds die niet hedgen maar hoofdzakelijk long gaan. Neem nu Eddie Lampert’s ESL Investments. Dat fonds, of de heer Lampert zelf want de naam van ESL staat voor zijn initialen, haalde afgelopen week de voorpagina’s. Hij was grootaandeelhouder van Kmart en Sears, twee grote winkeliers die moeite hebben met de wereld van Wal-Mart.

Beleggingsvehikel
Lampert, één van de meest succesvolle spelers in de VS en algemeen beschouwd als een financieel genie, liet de twee bedrijven fuseren. De shorts werden gesqueezed, wat betekent dat ze in paniek aandelen moesten terugkopen om zich in te dekken, waardoor beide aandelen een ruk omhoog lieten zien om vervolgens vrijdag wat lager te eindigen.

Maar misschien is het nog opmerkelijker dat de kans bestaat dat Lampert nu van zijn nieuwe structuur een hedge fund kan maken, of laten we het anders noemen, een beleggingsvehikel, een investeringsmaatschappij als u wilt. Precies zoals Warren Buffett en Charlie Munger in de jaren zeventig deden met Berkshire Hathaway.

Dat was destijds een uitgeput textielbedrijfje dat ze lieten fuseren met nog wat kapotte boedels. Berkshire is sindsdien het bedrijf waarrbinnen Buffett verzekeringsactiviteiten ontplooit en waarin hij de float, dus het beschikbare premiekapitaal, van de verzekeraar gebruikt voor aandelenbeleggingen die hem beroemd hebben gemaakt.

Onder de 100 euro
Kmart eindigde de week op 104 dollar. In de krant staat dat beleggers wild enthousiast werden omdat Lampert voor een turnaround had gezorgd. Of omdat hij de waarde van het onroerend goed beter inzag dan anderen. De kans is echter ook groot dat hij de grote fiscale reserves van Kmart, dat tot mei vorig jaar in staat van faillissement verkeerde.

Dat was zo totdat Lampert voor een miljard dollar aan obligaties kocht, die Kmart gaat gebruiken om zijn toekomstige deals fiscaal af te dekken. Kmart en Sears zijn er nog niet, maar de combinatie is gedurfd en ziet er beter uit dan beide bedrijven apart. Op onze presentaties komen steevast mensen die klagen dat hedge funds zo duur zijn.

Meestal zijn die immers pas te krijgen vanaf een minimum inleg van 100.000 dollar of euro. En er wordt geklaagd over het gebrek aan liquiditeit. Op zijn best één keer per maand, soms aanzienlijk minder. Dat is nu verleden tijd. We gaan goed kijken wat Lampert doet, want de kans is groot dat beleggers straks voor minder dan 100 euro een hedge fund kunnen kopen.

Nieuwe of oude Buffett
Een die dagelijks verhandelbaar is en via iedere e-brokers te krijgen is, met lage instapkosten. U wordt verzocht niet te zeuren dat het eigenlijk geen hedge fund is. Misschien kunnen we Lampert beter beschrijven als een meester in herstructurering, of als een zeer geconcentreerde belegger met ongekende schaal, of als een long only speler van formaat.

De Amerikaanse pers noemt hem al de nieuwe Buffett. En voor Buffetts, nieuw of oud, past slechts ontzag.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Kraland heeft geen posities in de genoemde fondsen. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links