Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Lanschot geplaatst op 16 euro

Van Lanschot geplaatst op 16 euro

De emissiekoers is uiteindelijk uitgekomen op 16 euro. Delta Lloyd ontvangt voor haar belang, als alles wordt geplaatst, krap 200 miljoen euro en krikt daarmee de solvabiliteitsratio op met 8%.

Het kan u niet ontgaan zijn dat Delta Lloyd het afgelopen jaar wat moeite had de solvabiliteitsratio’s wat op te krikken. Na de emissie van 650 miljoen euro is de verkoop van het 30,2%-belang in van Lanschot bankiers de volgende stap op weg naar een aanvaardbaar Solvency II-ratio. 

Solvency II-ratio

DL verwacht met het te gelde maken van dit pakket 8% aan haar ratio van 154% (31 maart 2016) toe te kunnen voegen.  De verkoop van dit pakket aandelen (12,4 miljoen stuks) moet tussen de 15 en 18 euro per stuk opleveren.

In totaal dus 186 à 223 miljoen euro. Het topmanagement van Van Lanschot schrijft in voor ruim 1 miljoen euro en ook de overige werknemers mogen voor maximaal 1% meedoen. 

 

 

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat Delta Lloyd haar belang in Van Lanschot wilde verkopen, maar richting einde jaar was daar koerstechnisch nog weinig van te merken.

Vanaf de start van het nieuwe jaar lag het aandeel echter steeds meer onder druk. Nu de kogel door de kerk is, is de opbrengst waarschijnlijk slechts tweederde van de waarde die de wealth manager, zoals Van Lanschot zich tegenwoordig noemt, een jaar geleden had. 

18+?

Vorige week meldde het FD dat twee van de begeleidende zakenbanken (UBS en Kepler Chevreux) in rapporten voor hun klanten de waarde van het totale Van Lanschot inschatten op 750 miljoen tot 1,1 miljard euro.

Per aandeel dus 18 à 26 euro. De koers vloog die dag 8% omhoog maar een dag later werd bekend dat de prijsrange 15 à 18 euro werd. Helaas pindakaas. Het kan verkeren. 

Wealth manager

De bank uit Den Bosch presenteert zich tegenwoordig als wealth manager. Het is ingedeeld in drie divisies:

  • Private Banking
  • Asset Management
  • Merchant Banking

Private Banking heeft een vermogen onder beheer van een kleine 30 miljard euro. U bent ongetwijfeld de lieflijke Evi van Lanschot weleens tegengekomen op het internet. Evi belegt voor de wat kleinere beurs, al vanaf 1000 euro mag u meedoen en de tarieven liggen onder de 1%. 

Asset Management bestaat uit dochter Kempen Capital Management dat een soortgelijk bedrag onder beheer heeft, maar dan voor instituten en pensioenfondsen. 

Merchant Banking is het meest winstgevende deel van de bank. Onder andere Kempen Securities en Kempen Corporate Finance bemoeien zich met deals op de beurzen en het uitgeven van gestructureerde financiele producten. 

Dan is er nog de zakelijke kredietportefeuille die langzaam maar zeker wordt afgebouwd, waardoor het risicoprofiel van de bank zienderogen aan het verbeteren is. Nu de economie, bij ons althans, aantrekt, kan de bank dit wellicht rustig uitventen om er zonder al te veel kleerscheuren van af te komen. 

Deal or no deal?

Vorig jaar kreeg Van Lanschot een tik over de neus van Fitch, dat de rating verlaagde van A- naar BBB+, omdat Fitch onvoldoende vers geld zag instromen om de winst op peil te houden.

De kosten zouden daarbij te hoog zijn (Van Lanschot zat op 70,7% qua kosten/inkomstenratio), en dat is ook één van de speerpunten van de weinig inspirerende strategische update van de bank.

Het eerste kwartaal was trouwens niet om over naar huis te schrijven bij van Lanschot. Lagere commissie-inkomsten en veel minder winst uit financiele transacties deed de winst halveren ten opzichte van een jaar geleden.

Zoals bij veel beursafhankelijke bedrijven (Binck, Flow Traders) kreeg het lastige beursklimaat de schuld. Eerlijk gezegd was het ook een kwartaal van niks. Zolang de tarieven van vermogensbeheer onder druk liggen en de beurshandel lauw loene is, is het moeilijk geld verdienen.

Afhaalprijs

Ik vind wel dat de huidige prijs waartegen het belang van DL naar de beurs gaat aan de lage kant is. Dat zal te maken hebben met het beurssentiment inzake banken en het drukke programma bij Euronext qua beursgangen. Een afhaalprijsje, dat zal het wel worden. 16,99 of zo. Gepast misbruik maken van deze ietwat te lage prijs lijkt mij dan ook niet zo'n slechte deal.  

 

 Die Diede is zo gek nog niet...


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2016 16:17
    Nico, ik reageer niet veel op dit forum, maar wil toch even een compliment maken. Ik lees jouw artikelen altijd met grote interesse. Deze worden doorgaans met grote deskundigheid gepubliceerd. Ook voor de kleinere belegger zijn jouw berichten begrijpbaar en lezen de artikelen vaak lekker weg door je manier van schrijven.

    Keep up the good work!
  2. fritscrach 9 juni 2016 11:05
    Beleggen is lange termijn werk, dat vinden de topmanagers van Van Lanschot ook. Immers de bank is niet aflatend op weg om de lange termijn doelstellingen te halen. Goed. In 1999 ging de bank aandelen ter beurze uitgeven voor naar ik meen EUR 32,- per stuk.
    Er is meestal jaarlijks dividend op uitgekeerd sindsdien, maar dan nog, wat heeft topmanagement per saldo nou eigenlijk bijgedragen als de koers nu iets meer dan de helft is? Een spaarrekening bij de bank had meer opgeleverd. Dat is toch een trieste conclusie.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links