Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Videogame-aandelen

Videogame-aandelen

Met al die rode koersen op het bord en dat negatieve sentiment is het tijd om het eens over iets te hebben wat wel leuk is. Iets waar we met z'n allen nog een beetje beleggersfantasie kunnen vinden.

De Oculus Rift, de virual reality-bril van Oculus, is vanaf vandaag ook voor consumenten te bestellen. Via Dutchcowboys.nl

Het eerste schot in de VR-oorlog is gelost. Oculus, de door Facebook overgenomen VR-ontwikkelaars geleid door wunderkind Palmer Luckey, heeft vandaag de pre-orders geopend voor de Oculus Rift en is daarmee de eerste VR-bril ontwikkelaar die de prijs van het apparaat prijsgeeft. Dat valt niet mee: was de eerst bekende prijs met $599 al duur, voor ons Europeanen is het nog erger met een prijs van €699 (zonder BTW en verzendkosten, natuurlijk) en dus moeten VR-enthousiasten diep in de buidel tasten om te kunnen zeggen dat ze er als eerste bij waren.

Virtual reality zou een enorme gamechanger in de industrie kunnen zijn. Hoe gaaf is het als je straks niet meer op een scherm naar een voetbalwedstrijd of racegame kijkt.

Met virtual reality lijkt het alsof je écht in het stadion tussen Messi en Ronaldo speelt in plaats van dat je naar een voetbalwestrijd kijkt op TV. Of ook echt in de Formule 1-raceauto van Max Verstappen zit.

Nu kunt u als argument aandragen dat de Oculus Rift erg duur is en dat kan ik ook niet tegenspreken, maar dat is nu eenmaal altijd het geval bij nieuwe producten. Kijk ook maar naar ander producten als de mobiele telefoon, de eerste iPhone of de eerste flatscreen TV's.

Games en beleggen

Nu vraagt u zich misschien af of u ook kunt beleggen in Oculus Rift, maar helaas bent u te laat. In juli 2014 kocht Facebook Oculus voor twee miljard dollar en nu is het daar dus onderdeel van. Van Facebook kunt u wel aandelen kopen, maar Oculus is er maar een klein onderdeel van.

Ook Sony maakt voor haar Playstation een virtual reality-bril en die heet de Playstation VR. Sony heeft meerdere noteringen en het onderdeel game is bij het bedrijf tegenwoordig nummer één in het binnenhalen van omzet voor het concern. Zo'n 17% (Reuters) van de omzet haalt Sony uit games.

Naast deze bedrijven zijn er ook bedrijven die games ontwikkelen die in de toekomst mogelijk in VR kunnen worden gespeeld. Deze bedrijven maken de content voor de consoles en hebben eigenlijk niet zoveel met de hardware te maken.

Toch zijn deze ondernemingen zeer belangrijk voor de industrie, want een console zonder games... daar heb je niets aan.

Deze ondernemingen zijn écht afhankelijk van hun games en niet zoals Oculus of Playstation onderdeel van een groot concern die meerdere inkomstenbronnen heeft. Hier een lijstje:

  • Electronic Arts is misschien wel de bekendste uit het lijstje. De maker van onder andere bekende titels als FIFA en andere sportgames, Battlefield, The Sims, Simcity en Need for Speed heeft een omzet van zo'n 4,5 miljard dollar (2015 Reuters) en maakt 806 miljoen dollar (2015 Reuters) winst.
  • Activision Blizzard is de maker van het immens populaire World of Warcraft en bezit ook gameontwikkelaar Infinity Ward en Treyarch, bekend van de Call of Duty-serie. In 2014 heeft het bedrijf 4,8 miljard dollar omgezet en bedroeg de winst ruim 1 miljard euro.
  • Take-Two Interactive Software is een uitgever van games. Het is voornamelijk bekend vanwege Rockstar Games, dat zijn bekendheid weer dankt aan de populaire gamereeks Grand Theft Auto. GTA 5, de meest succesvolle game van het bedrijf kostte tussen de 200 en 265 miljoen euro om te maken en leverde op dag één al 800 miljoen euro op. Daarmee verbrak het alle verkooprecords.
  • Nintendo, wie is er niet groot geworden met Super Mario, Donkey Kong en Pokémon? Al deze spellen zijn afkomstig van het Japanse Nintendo. Met een verwachte koers-winstverhouding van maarliefst 39 is het aandeel zeker niet de goedkoopste in het lijstje.
  • Op 26 maart 2014 ging King Digital Entertainment voor 22,50 dollar per aandeel naar de beurs. Het is de maker van Candy Crush en is sterk afhankelijk van één game. Nadat de koers in elkaar was geklapt kwam Activision Blizzard met een bod van 18 dollar per aandeel.

Hieronder hebben we deze aandelen in een tienjaarsgrafiek gezet. Alleen Facebook en King Digital ontbreken omdat deze fondsen minder dan tien jaar beursgenoteerd zijn. Paars is Take-Two Interactive Software, groen is Electronic Arts, blauw is Activision Blizzard, rood is de Amerikaanse notering van Nintendo en geel is de Amerikaanse notering van Sony.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links