Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verliezen hoort er (soms) bij

Verliezen hoort er (soms) bij

Dit was tot op heden een wispelturig beursjaar. U kon het al aan het begin van het jaar zien aankomen: de Europese beurzen, de achterblijvers van de voorbije jaren, schoten uit de startblokken, maar Amerika, de koploper sinds de kredietcrisis, bleef er uitgeteld bij liggen.

Het was de voorbode voor meer onheil. Afgelopen zomer waren we getuige van de grootste beurscorrectie sinds 2011. Maar ondanks alle heisa staan de belangrijkste beursgraadmeters weer dicht tegen of zelfs boven hun toppen. Toch is er van een uitgelaten sfeer onder beleggers geen sprake.

Is dit een moment om terug voorzichtig te worden, of om juist de inzet te verhogen?

Hedgefunds blijven achter

Weinig particuliere beleggers weten nog van welk hout pijlen te maken. Bovendien staan de meeste portefeuilles voor 2015 nog in het verlies. Het smaakt erg zuur allemaal. Maar, als het een troost mag zijn, u bent lang niet de enige. Ook de beste professionals slaan de bal dit jaar volledig mis.

De gemiddelde opbrengst van een hegdefund ligt ver achter op de historische gemiddeldes. Bij de meeste beursindices komen deze pro’s niet eens meer in de buurt. Hieronder ziet u een grafiek van de S&P 500 versus de hedgefundindustrie.

Grafiek First Solar

 

Tijdens de financiële crisis bood de sector nog enige weerstand, maar in de voorbije jaren lijkt er geen kruit meer opgewassen tegen de kracht van de markten. Dit jaar wordt bovendien gekenmerkt door enkele flinke uitschuivers. Belangrijke namen slaan de ene flater na de andere, zoals:

  • David Einhorn (-17% in 2015)
  • Bill Ackman (-25% in 2015)

Grotere risico's

Dit komt omdat hun klanten teleurgesteld zijn in hun prestaties, en een inhaalbeweging eisen. Anders wordt het geld onttrokken aan hun fonds. En daarom gaan deze uithangborden van de fondsenindustrie steeds grotere risico’s aan, met alle gevolgen van dien.

Het is een spijtige ontwikkeling, maar zo ziet u maar dat u wellicht niet de enige bent die het moeilijk heeft in deze markten. En op zich is dit perfect verklaarbaar. Er is namelijk iets aparts gaande op de beurs. De indices worden vandaag omhooggetrokken door een kleine groep aandelen.

Volgens de jongste statistieken staat de top 10 aandelen binnen de S&P 500 op een winst van 13,9% in 2015. De overige 490 aandelen staan op een gezamenlijk verlies van 5,8%! Over een discrepantie gesprokken… Of anders gesteld, wie afwijkt van deze happy few-aandelen, die bakte er in 2015 maar weinig van.

Gelijke weging

We kunnen het u ook op een andere manier laten zien. Ik heb de S&P 500 eens afgezet tegen de S&P 500 Equal Weighted. Met andere woorden, ieder aandeel binnen de S&P 500 krijgt een gelijke weging. Dan is dit het resultaat.

 S&P 500 eens afgezet tegenover de S&P 500 equal weighted
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

U ziet dat er na de zomer een beduidend verschil optreedt tussen beide indices. Nochtans zitten er dezelfde aandelen in, enkel de weging verschilt. Bij de gewone S&P 500 helt de weging over naar de top 10. Hierdoor gaan de meeste beleggers vandaag de mist in.

Dat verklaart mogelijk waarom uw portefeuille achterblijft op de markt. Het is immers voor de meeste beleggers bijzonder moeilijk om de markten te verslaan. Of anders gesteld, er zijn maar weinig aandelen die het beter doen dan de grootste aandelen op de beurs.

Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, want gaan andere (kleinere) bedrijven lopen met de titel Beste aandeel van het jaar.

Iedereen is onzeker

Veel valt te verklaren door de onzekerheid in de markt. De onzekerheid over het monetaire beleid van de Fed, die aan de vooravond van een eerste renteverhoging in bijna twaalf jaar (!) staat. Wat dit voor gevolgen gaat hebben, daar heeft iedereen momenteel het gissen naar.

En net daarom kiezen de meeste beleggers vandaag voor de zekerheid die ze vinden in de grootste namen op de beurs. Tot de Fed duidelijk richting heeft gekozen, zullen de markten onzeker blijven, waardoor de grootste aandelen ook de beste prestatie zullen neerzetten.

Maar lang zal deze situatie niet meer aanhouden. De Fed moet immers haar kaarten op tafel leggen. Blijven schipperen, zoals ze het afgelopen jaar deden, is geen optie meer. De markt zal een uitkomst eisen.

Zorg voor cash

Wat die uitkomst zal worden, dat blijft een open vraag, maar we zijn er wel zeker van dat erna opnieuw beweging in de markten zal komen. Dan zal opnieuw duidelijk richting worden gekozen. Een jaar minder mag gewoon, daar hoeft niemand zich voor te schamen.

Volgend jaar zal een jaar vol actie worden. Zorg dat u tegen die tijd voldoende cash vrij heeft om ervan te profiteren. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 25 november 2015 11:46
    Wat leren ze tegenwoordig nog op die scholen... Schrijven in ieder geval niet, en beleggen kennelijk ook niet, want als je dit jaar op verlies staat, dan doe je echt iets verkeerd. Het is gewoon een prima jaar. En nee, ik heb er geen zin in om door Onno, of wie dan ook, gecontroleerd te worden. Kijk maar op mijn competitie-porto, dan kan je zien hoe gemakkelijk het is om dit jaar goed te verdienen. En dan sta ik nog niet eens hoog ook.
  2. gam gam 25 november 2015 14:07
    quote:

    theo1 schreef op 25 november 2015 11:46:

    Kijk maar op mijn competitie-porto, dan kan je zien hoe gemakkelijk het is om dit jaar goed te verdienen. En dan sta ik nog niet eens hoog ook.
    De Europa competitie bedoel je die? Ik heb niet zo snel een link.
    Maar goed, daar zou ik toch niet aan meedoen, ik zit vnl. in de VS. Raar dat ze die niet erbij doen.
    Verder deel ik je mening, wie de afgelopen jaren niet flink verdiend heeft kan beter een indextracker gaan volgen. Pas dan wel op voor oplichters, VUSA.AS is de goedkoopste.
  3. [verwijderd] 25 november 2015 17:52
    @theo1 Geheel eens om in een vrij hoge lonenland in de eurozone, maar liefst tevens in een lage of hongerloontjes land buiten de eurozone, niet te willen om door wie ook al dan niet met argusogen t.a.v. het gras van de buren i.h.k.v. de

    "Wij steken alleen de handen uit de mouwen voor het afblijven van de hypotheekaftrek, dus de eerste de beste die het woord hypotheekaftrek gebruikt wordt voor de afschrikwekkende werking geroyeeerd en met een permanente plaat voor de kop en boter op het hoofd geen ongewenste vreemdelingen in my backyard en na mij de zondvloed"

    VVD partij of voor de afschrikwekkende werking t.b.v. "Minder, minder, minder" als een soort permanent zonnetje in huis in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte,

    gecontroleerd te willen worden, wat met een minimum van vertrouwen dan ook nergens voor nodig is en dan ook alleen de boekhouders op de afdeling debiteuren/crediteuren geacht worden te doen, zodat de boekhouding op de cent klopt, en iedereen in de hoge, lage, en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten weer blij.

    Ten zeerste kan dan ook betwijfeld worden of ome joop de bedoeling had om zichzelf op de borst te kloppen of al dan niet in in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met een ongekende angst voor vreemdelingen zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte naar de beleggende medemensen in de hoge, lage of hongerloontjes landen scorend te roepen"Kijk mij dit jaar toch eens scorend bezig zijn!"
  4. Met Effekt 26 november 2015 11:30
    " de Europese beurzen, de achterblijvers van de voorbije jaren, schoten uit de startblokken, maar Amerika, de koploper sinds de kredietcrisis, bleef er uitgeteld bij liggen."

    Ik verwacht wel feitelijk correcte informatie. Als je de EUR/USD wisselkoers meeneemt en dividend dan doet over 12 maanden de SP500 het zelfs een tikkeltje beter dan de AEX.

    (ik snap nog steeds niet hoe Nico de Gouden Stier kon winner)
  5. forum rang 5 theo1 26 november 2015 15:54
    quote:

    JansenH5 schreef op 25 november 2015 14:07:

    [...]

    De Europa competitie bedoel je die? Ik heb niet zo snel een link.
    Maar goed, daar zou ik toch niet aan meedoen, ik zit vnl. in de VS. Raar dat ze die niet erbij doen.
    Verder deel ik je mening, wie de afgelopen jaren niet flink verdiend heeft kan beter een indextracker gaan volgen. Pas dan wel op voor oplichters, VUSA.AS is de goedkoopste.
    Ja, de Europa competitie. Ik sta in het rechterrijtje, met zo'n 15% op jaarbasis, zonder gokfondsen en met BHP Billiton dat dik in het rood staat. De koplopers zitten dik boven de 30%, kwestie van Galapagos selecteren. Ik neem aan dat ze de VS niet meenemen vanwege het werk dat gaat zitten in dividend bijwerken. Je hebt er dan meteen heel erg veel aandelen bij en dat doet het handwerk uit de hand lopen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links