Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shorttracktijd

De kloof tussen arm en rijk zorgt voor grote problemen.

Los van het feit of de werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten nu echt heel positief zijn, want als je als werkloze effectenhandelaar twee dagen bij McDonald’s hamburgers bakt ben je al niet meer werkloos volgens de cijfers maar als je het niet doet ben je failliet, is de heersende mening die door de centrale banken is gevoed dat een renteverhoging goed is voor de Amerikanen en goed is voor de aandelenkoersen.

Daarom willen ze de rente verhogen, mogelijk zelfs net voor het shoppingseizoen zo voor de kerst. En dat terwijl de Amerikaanse markt grotendeels uit consumptie bestaat en dat het grootste deel van de consumptie in deze laatste maanden van het jaar plaats heeft.

Het feit dat ditt door de Fed genoemd werd was voldoende om de rente over de gehele curve te laten stijgen. De korte rente maar ook de tienjaarsrente liep op boven de 2,3%.

Grafiek Amerikaanse tienjaarsrente

 

Is hogere rente positief?

Nu vraag ik me af of dit echt positief is, want al zou de stijging slechts 12,5 basispunten zijn dan is dit op een rente van 0,50% een verhoging van 25% en als de rente maar 0,125 is dan is het een verdubbeling.

Het lijkt dus weinig maar het gaat ook om de procentuele stijging ten op zichte van het huidige. Ook zou het het einde zijn van de ZIRP (Zero Intrest Rate Periode). Dus als u met een hefboom werkt en kijkende naar de margin debt-getallen dan is dat populair, dan heeft een kleine stijging enorme gevolgen.

Grafiek Amerikaanse dertigjaarsrente

 

TLT-probleem?

Ook de rente op de dertigjaars bonds is opgelopen tot net boven de 3%. Ik vind dit een mooi product omdat het geld zo toch wat oplevert, u meteen in de dollar zit en ook goed zit bij een crash in de aandelen, maar als de rente doorzet is dit tijdelijk minder leuk.

Ik zit dus zelf in de TLT de tracker op de dertigjarige leningen.

Grafiek dertigjaars bond

 

Shorttracktijd

Maar ga me denk ik tijdelijk indekken met de TBT Proshares Ultra Short Tracker. De TBT is een shorttracker waarmee u profiteert van een rentestijging en dus ook bescherming krijgt tegen een rentestijging. Ik heb in de TBT een koopsignaal.

Grafiek TBT Proshares Ultra Short Tracker

 

Niet alleen de rente in de Verenigde Staten loopt op ook de lange rente in Duitsland in de Bund is opgelopen. Ik heb een officieel verkoopsignaal in de Bund en ook hier zijn mooie shorttrackers en shortturbo’s en shorttraders op. Zo heeft u een mooie hefboom.

Grafiek bund

 

Ik heb ter bevestiging van dit verhaal ook een koopsignaal in de Double Lyxor Short-ETF op de BTP oftewel op de Italiaanse rente. 

Grafiek Double Lyxor Short ETF op de BTP

 

De rente heeft ook grote effecten op de euro-dollar. Omdat de Amerikanen de rente verhogen is dat positief voor dollar en dus negatief voor de populariteit van de euro. Nu is een valuta altijd alleen maar te vergelijken met een andere valuta (een paar) maar u begrijpt het effect van de rente.

Grafiek eurodollar

 

Het valutapaar dollar-yen stijgt dan dus ook. Daarmee lijkt er geen gevaar voor de aandelen, althans vanuit die hoek. Echter als ik naar de aandelenindices kijk… maar daar zo meer over. Eerst ook nog even de Engelse pond.

Grafiek dollar-yen

 

Wie pakt er nog de pond?

Met meer dan zesduizend vluchtelingen in een kamp bij de Eurotunnel moeten we niet raar op staan te kijken als de Engelsen uiteindelijk raar gaan stemmen volgend jaar en dus uit de Europese Unie stappen. De euro-pond maakt overigens al langer een mega-beweging.

Grafiek euro-pond

 

De Bitgone

De bitcoin haalde weer het nieuws en had last van een ponzi-spel, althans als iemand (Sergey Mavrodi) deelnemers 100% per maand belooft en nieuwe deelnemers een bonus geeft dan heeft het er inderdaad trekjes van.

Ik zie op internet weer dat deze valuta gehyped wordt door aanbieders van CFD’s gevestigd in Cyprus, kortom hoeveel rode vlagen wil u hebben?

Grafiek Bitcoin

 

Sprekend van rode vlaggen, de VIX is laag en dus waant iedereen zich veilig maar juist als de volatiliteit oploopt van een laag niveau krijgen we een grote beweging.

Grafiek volatiliteitsindex

 

De Dow Jones is de afgelopen tijd reeds hard opgelopen en staat bijna weer op een hoogtepunt. Oké een groot aantal bedrijfscijfers valt mee, maar gaat het echt veel beter met de economie?

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook de S&P 500 staat op een topniveau en is voorzichtig aan het corrigeren. De vraag is of het tijdelijk is of dat we de rally reeds gehad hebben?

Grafiek S&P 500 Index

 

De Nasdaq staat zelfs op all time highs oftewel nieuwe hoogtepunten. Maar ook botste de keors tegen weerstanden aan.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

De laatste keer dat ik hoorde dat IEX naar de beurs zou gaan was tijdens een één-april-grap in, als ik me niet vergis, 2000. Nu was het afgelopen week geen grap. Maar de timing is wel grappig. Immers de Nasdaq staat op het niveau waar ze in 2000 ook stonden.

Langetermijngrafiek Nasdaq

 

No panic?

De marktbrede, Wilshire 5000 Index maakt een pullback naar de oude lange opgaande trendlijn. Als we nu terug vallen en het echt een pullback is, zou ik adviseren naar de reddingsmaterialen te rennen want voor wie het vergeten is, we zitten nog steeds op de Titanic

Grafiek Wilshire Index

 

Als het echt goed gaat, staat de olieprijs dan zo laag? De olieprijs staat op of rond het niveau van 2008 en nu hoor ik tot de olieprijs-optimisten, maar toch doet de olieprijs nog weinig en zie ik nauwelijks een herstel. Ik vind dit wel tekenend.

Grafiek WTI- en Brent-olie

 

Even kijkend naar de korte termijn zie ik een koopsignaal maar als de koers nog iets daalt (onder de 44,28) dan krijgen we ineens een verkoopsignaal.

Grafiek WTI-olie

 

De Belgen stoppen met invoeren van Volkswagens totdat er duidelijkheid is en aangezien de automobielsector heel belangrijk is voor Duitsland en de Belgen zeker niet alleen zullen zijn, hou ik rekening met grote gevolgen voor de Duitse economie de komende maanden en dus ook voor de beurs.

We hebben nog geen verkoopsignalen op de officiële manier. Maar de echte winsten maakt u door vooruit te hollen op de trend.

Grafiek Duitse DAX Index

 

De AEX beweegt net als meerdere andere indices tegen de 200-daagslijn. Kortom de koers zit tegen een weerstand en we hebben wel degelijk negatieve signalen.

Weekgrafiek AEX

 

Even inzoomen op de 200-daags gemiddeldelijn. Dit is voor veel partijen een belangrijk signaal en een redelijk robuuste indicator

Grafiek AEX Index

 

De AEX-maandcandlegrafiek gaf dit jaar eerst een inverted hammer, en daarna twee maal een engulfing bear-patroon. Dit zijn voor mij persoonlijk heel belangrijke signalen.

Candlegrafiek AEX Index

 

Rode vlag, waarom?

Omdat dit min of meer gelijk aan 2008 en 2000 is... Toen hadden we precies dezelfde signalen. En zouden we de herinvestering van de dividendengrafiek pakken, dan staat de AEX op hoogtepunten als de DAX. Let ook op de hoofd-schouder die weer aan het vormen is.

Langetermijngrafiek AEX

 

Nu zijn er optimisten die niet naar maandgrafieken kijken en toch iets zoeken wat ze zouden kunnen kopen. BMW is zo'n aandeel dat er grafisch best mooi bijligt en als u gelooft dat de Chinezen er weer bovenop komen dan is dit een mooi aandeel.

Grafiek BMW

 

Van Volkwagen moet u nu dus afblijven nu er een hernieuwd schandaal naar boven komt en de olievlek maar uit blijft breiden. Technisch heb ik wel een koopsignaal maar ik geloof er even niet in.

Grafiek Volkswagen

 

Een aandeel waar ik wel in geloof als gokje is Twitter. Ik zie dat de concurrenten zoals Facebook enorm hard gestegen zijn en dus zie ik ook kansen voor Twitter.

Grafiek Twitter

 

Apple is fundamenteel goedkoop en geeft technisch koopsignalen.

Grafiek Apple

 

Amazon heeft ook technische koopsignalen, maar ik zou er vanaf blijven, zeker als u weet hoe gevaarlijk de markt erbij ligt. Dit is een aandeel dat als het daalt zo een paar honderd dollar op een dag kan verliezen. Ik kan niet wachten op het verkoopsignaal.

Grafiek Amazon

 

De afgelopen week werd het hoofdkantoor van AirBnB bestormd door een groep protestanten die boos waren over de effecten van dit bedrijf. Het feit dat huiseigenaren er al last van hebben moet toch ook iets zeggen over de effecten op hotels.

Ik zou daarom een hernieuwd ritje omlaag willen maken in Star; we hebben mooie verkoopsignalen.

Grafiek Starwood

 

Ter afsluiting

Kijkend naar de slechte staat van de reële economie zie ik dat het voor veel mensen niet vanzelfsprekend is om Sinterklaas te vieren en de kleine kinderen kadoos te geven.

Ik wil daarom wijzen op de actie van Linda de Mol met haar Foundation  en die van RadioVeronica. Ik schenk de instapfee van iedereen die deze maand een rekening opent bij For Tomorrow  en meedoet in mijn Actief Offensieffonds (het Lage Landen fonds) aan de SinterPiet-actie.

U maakt winst bij een grote daling in december en dus doe uzelf en een arm kind een plezier. Als mensen net als ik een beetje een slecht gevoel over de huidige marktsituatie hebben en wel omhoog mee willen doen maar omlaag maar weinig willen verliezen die kunnen ook eens kijken naar producten als een clickfonds.

De puntjes in de grafiek is een overlay van mijn clickfonds met de AEX.

Overlay Clickfonds en de AEX

 

En hier met het risico van sluipreclame de grafiek van het FT Continu Clickfonds. Ik zal weer eens een column maken om uit te leggen hoe clickfondsen werken en hoe u er zelf één kunt bouwen.

Grafiek Today’s Clickfonds

 

In lijn met de donatie

Ik val in herhaling maar de kloof tussen arm en rijk zorgt voor grote problemen in onze en de Amerikaanse economie. In Nederland worden 94.000 mensen gevoed door de Voedselbank. Een bizar hoog aantal.

In Amerika daalde tussen 1980 en 2012 het inkomen van de blanke mannen die hun middelbare schooll niet af hadden gemaakt met 22% en van deigenen die hun  lagere school wel af hadden gemaakt met 11%.

Dit is in een periode dat er inflatie is en dus de lonen hadden moeten stijgen. Ook was dit een periode dat de economie redelijk tot heel goed was. Dus kun je nagaan als de economie weer dipt. Conclusie: wees voorzichtig met longposities, waar mogelijk afbouwen en bescherming nemen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2015 17:00
    Cees,
    Uit je opening proef ik dat je wat kritisch bent op een mogelijke renteverhoging in december. Ik snap niet waarom, want tot op heden heb jij mij het gevoel gegeven juist een gezond marktmoraal te hebben.

    Op de opening na, vind ik het een goed, gebalanceerd stuk. De kritische ondertoon laat zich mooi vangen in dat we ondanks stijgingen niet moeten vergeten 'dat we op de Titanic zitten'...

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links