Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM samba

SBM samba

 

Volgende week zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Op 5 oktober gaan meer dan 100 miljoen Brazilianen naar de stembus om aan hun stemplicht te voldoen. Als geen van de kandidaten meer dan 50% haalt (en daar ziet het naar uit) volgt er een tweede ronde op 26 oktober. 

Volgens SBM Offshore zal de uitslag van de verkiezingen zorgen voor rust en duidelijkheid bij SBM’s grootste klant (50% van de omzet) Petrobras en ervoor zorgen dat SBM Offshore weer toegelaten wordt tot de tender procedures in Brazilië. 


SBM + 20% in twee maanden
De koers van SBM is inmiddels aardig opgelopen. Op 8 augustus, tijdens de laatste grotere beurscorrectie, gleed de koers af naar €9.50 bij een AEX van 390, maar sindsdien wist SBM met 20% aan te dikken. De laatste weken zit er duidelijk vraag in en bivakkeert het aandeel alweer geruime tijd boven de €11. Dit is overigens nog steeds een verlies van 20% vanaf 1 januari 2014.

De afgelopen weken kwam er een stroom aan positief nieuws binnen over SBM:

  • Zo werd er een mooi contract afgesloten met Noble Energy, wat kan oplopen tot een omzet van 400 miljoen dollar in 10 jaar.
  • Verdubbelde Invesco Limited haar belang van 3% naar bijna 6%.
  • Werd tijdens de analisten- en beleggersdag hoopvol gesproken over de ontwikkelingen in Mexico, waar SBM hoopt mee te kunnen dingen naar een aantal nieuw te vergeven contracten.
  • Werd een claim bij de verzekering ingediend van 1.3 miljard aangaande het Yme-project.

Het omkoopschandaal lijkt voorlopig even naar de achtergrond te zijn verdrongen. En met de speculatie op de Braziliaanse verkiezingsuitkomst daarbij opgeteld kan de huidige koersstijging wel grotendeels verklaard worden.

Koers Petrobras onder druk

Beleggers in de opdrachtgever zelf, Petrobras, zijn de laatste dagen echter duidelijk minder enthousiast over de eventuele verkiezingsuitslag. De koers van het aandeel ligt behoorlijk onder druk en heeft de afgelopen dagen een flinke veer moeten laten.

Recente opiniepeilingen toonden aan dat het enthousiasme over een eventuele verkiezingsoverwinning van uitdaagster Marina Silva (die de op 14 augustus bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen Eduardo Campos vervangt) op op zijn zachtst gezegd lichtelijk overdreven is. De huidige presidente Dilma Roussef leidt met een comfortabele voorsprong waardoor de meer marktgerichte Silva waarschijnlijk het nakijken heeft.

Wat betekent dit nou voor SBM Offshore? Ik kan me niet voorstellen dat CEO Bruno Chabas werkelijk, in zijn commentaar twee weken geleden aan Reuters, refereerde aan de omwenteling van de macht in Brazilië. Het lijkt er meer op dat het management van Petrobras, zolang niet duidelijk is uit welke hoek de komende tijd de wind waait, geen beslissingen willen of durven nemen.

Een eventuele verkiezingsoverwinning voor de liberalere Marina Silva (die gesteund wordt door Romario) zal de positie van Petrobras eventueel versterken. Daarnaast kan Petrobras helemaal niet zonder SBM, en is het ook in hun eigen belang de omkopingszaak zo snel mogelijk te settelen.

Andere problemen
Er spelen nog wel twee andere zaken die aandacht behoeven van het management. De nog steeds relatief zwakke balans zou op termijn een kapitaalsverhoging kunnen uitlokken, maar dat zie ik eerder als een kans voor HAL Investments om zijn belang (van inmiddels meer dan 13%) verder uit te bouwen.

Een ander, maco-economisch, probleem is de dalende olieprijs. Het feit dat de Verenigde Staten op een haar na de grootste olieproducent ter wereld is geworden heeft de olieprijs, waar nog steeds een hoop gevarengeld inzit, behoorlijk onder druk gezet.

Nu ligt de kostprijs voor een vaatje olie voor de Arabische landen een stuk lager dan voor de Westerse landen. Als de Arabische landen langzaam maar zeker de olieprijs laten zakken zullen de Westerse olielanden minder nieuwe initiatieven ontplooien om nieuwe olievelden te ontwikkelen.

Bedrijven als SBM, Fugro en andere toeleveranciers aan de olie-industrie merken dat nu al aan de terughoudendheid waarmee nieuwe investeringen worden gedaan door de oil-majors.

En dat is een ontwikkeling waar noch Roussef, Marina Silva of Romario iets aan kunnen doen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ff_relativeren 1 oktober 2014 19:01
    @ Nico,

    benieuwd waarom je een verouderd statement overneemt in je rubriek.
    Petrobras is niet afhankelijk van SBM Offshore voor FPSO's.

    reden 1 : de biedingen voor de Libra FPSO en voor de Tartaruga FPSO zijn gewoon door gegaan zonder SBMO.

    reden 2 : er zijn genoeg grote spelers in de FPSO markt aanwezig.
    Denk daarbij aan Bumi Armada, BW Offshore, Modec, Saipem.

    Mocht je alle 24 spelers willen bekijken, bezoek dan eens het IEX SBM Offshore forum, specifiek de 2 subdraadjes :"FPSO's Marktontwikkelingen" en "FPSO's de Bouwers".

    Greetzzz
  2. [verwijderd] 2 oktober 2014 13:31
    quote:

    ff_relativeren schreef op 1 oktober 2014 19:01:

    @ Nico,

    benieuwd waarom je een verouderd statement overneemt in je rubriek.
    Petrobras is niet afhankelijk van SBM Offshore voor FPSO's.

    reden 1 : de biedingen voor de Libra FPSO en voor de Tartaruga FPSO zijn gewoon door gegaan zonder SBMO.

    reden 2 : er zijn genoeg grote spelers in de FPSO markt aanwezig.
    Denk daarbij aan Bumi Armada, BW Offshore, Modec, Saipem.

    Mocht je alle 24 spelers willen bekijken, bezoek dan eens het IEX SBM Offshore forum, specifiek de 2 subdraadjes :"FPSO's Marktontwikkelingen" en "FPSO's de Bouwers".

    Greetzzz

    Dank voor je reactie. Ik heb je draadje bekeken, respect voor de hoeveelheid informatie die je boven tafel gehaald hebt.
    Toch denk ik dat Petrobras niet zomaar met een andere partij 'in zee' gaat, FPSO's zijn geen gebruiksartikelen waarbij je gemakkelijk van de een naar de ander stapt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links