Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Dollar!

Slot: Dollar!

Oh ja, aandelen. Is ook zo. Ik heb een knalrood oor van mijn telefoon na een half uurtje college over rentes en bijbehorende toeters en bellen van een obligatiehandelaar. Die vastrentende gasten hebben nog meer jargon dan wij aandelen-fans. Het duizelt me nog. Ik kreeg ook nog een grafiekje van hem.

Raad maar: wat is dit allemaal?

 

 

De reden dat ik hem belde, was dat net als gisteren de staatsobligaties weer niet aan te slepen zijn. Ofwel de rentes kegelen onderuit. Hier weer het bekende rijtje tienjaars:

  • Nederland: 1,84% (-3,2 basispunten)
  • Duitsland: 1,62% (-3,3)
  • Frankrijk: 2,19% (-2,8)
  • Italië: 3,54% (-4,5)
  • Spanje: 3,53% (-1,1)
  • VS: 2,70% (-0,6)

Hé, de dollar

Vreemde beurzen vandaag, want aan aandelen ziet u die vlucht in veilig niet af. Ja, de Europse beurzen staan allemaal een paar tienden in de min, maar de Amerikaans plussen dat. Hoe kan dat nou weer? EUR/USD. Ik zie nu tot mijn stomme verbazing dat daar vanmiddag bijna een cent is uitgelopen!

Weet iemand waarom, heeft een ECB-pipo iets geroepen ofzo? Ik hoor het graag. OK, snel het breeeede marktrondje

  • Europese aandelen tussen tussen -0,5% (020 dus) en +0,3% (Zürich)
  • De Amerikaanse beurzen staan wel vrolijk hoger en de S&P 500 flirt weer met haar all time high
  • EUR/USD dus... dagenlang rustig en dan ineens
  • Dollar omhoog = goud omlaag? Vink, in dit geval. Olie noteert 1% (WTI) en +0,4% (Brent) hoger. Zal ook wel met die dollar te maken hebben

Beursplein 5

Het Damrak. Dank Chris voor het ochtendrondje, ik was vanochtend te gast bij Binck. Oh ja, morgen zit ik bij een ING meeting met de ambitieuze titel: The return of the equity culture. Vandaag blogde ik al dat die cultuur weer lijkt door te slaan naar, of zelfs te eindigen met zoals het iedere keer gaat: greed!

  • Zeg het maar: stijgt winnaar van de dag Corbion zo hard op die KW4-cijfers, of omdat de bedrijfstop op zwart gaat?
  • Grontmij haalt al 20 miljoen euro op, maar bestaande aandeelhouders zitten weer met de gebakken peren. Who's next? Opvallend dat veel voormalige staatsbedrijven vroeg of laat voor de bijl gaan op de beurs. Grontmij dus, KPN. PostNL, TNT Express, PinkRoccade et cetera
  • Oh, die slotveiling! Air France-KLM geeft nét die 10 euro rond weer weg. Ik feliciteer toch met name beleggers die in de zomer van 2012 op 3 euro nog wat alle risico's namen en nu spekkoper zijn
  • Pharming op 10 euro is nog een lange weg :-)
  • Niks gezien, maar ik hoorde dat Delta Lloyd een upgrade van Amerikaanse grootbank kreeg. Was het nou JPMorgan Chase of Morgan Stanley?
  • Morgen KW4-cijfers Ahold. Beetje zuinige voorbeschouwing zo met ruim -1%
  • Van out of the blue dalingen van wappie-wappie aandelen als Heijmans, KPN, Imtech, ArcelorMittal, Aperam krijgt niemand meer het zweet in de oksels aan het klotsen
  • ING daalt fors, maar dat is bij de meeste Europese banken zo

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pavlov44 27 februari 2014 00:12
    Simpel, EUR/USD wordt gewoon gemanipuleerd, net als vele andere zaken overigens, maar deze door de allerhoogste machten. En daarmee bedoel ik misschien wel de ECB in het geniep. Is me namelijk al een paar x opgevallen dat de EUR niet door de 1.38 mag. De bandbreedte is redelijk vrij zo lijkt het, maar kennelijk worden de opwaartse krachten op een gegeven moment zo groot dat er iemand even "de turbo" aan zet en het zaakje weer richting de 1.35 brengt. Exportbelangen enzo. Het is al te vaak gebeurd de afgelopen 2 jaar om nog toeval te zijn.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 februari 2014 07:50
    quote:

    Pavlov44 schreef op 27 februari 2014 00:12:

    Simpel, EUR/USD wordt gewoon gemanipuleerd, net als vele andere zaken overigens, maar deze door de allerhoogste machten. En daarmee bedoel ik misschien wel de ECB in het geniep. Is me namelijk al een paar x opgevallen dat de EUR niet door de 1.38 mag. De bandbreedte is redelijk vrij zo lijkt het, maar kennelijk worden de opwaartse krachten op een gegeven moment zo groot dat er iemand even "de turbo" aan zet en het zaakje weer richting de 1.35 brengt. Exportbelangen enzo. Het is al te vaak gebeurd de afgelopen 2 jaar om nog toeval te zijn.
    Goedemorgen,

    mee eens je ziet gewoon dat de eur-usd op een bepaald niveau wordt gebracht en dan vaak heel lang tussen een beperkte bandbreedte blijft bewegen, lijkt mij ook sterk dat het alleen een gevolg is van piek aan-of verkopen van particulieren en handelaren. Manipulatie all over the place.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links