Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een mandje trackers voor 2014

Tjerk, een traditionele eindejaarsvraag: “Welke trackers zou jij adviseren voor 2014?”

Met het beantwoorden van vragen zoals deze neem je altijd een risico, omdat je uiteindelijk over een jaar pas wordt afgerekend door de belegger. In het verleden heb ik regelmatig dergelijke opsommingen gezien van beheerders waarbij de koersdoelen van verschillende posities al gehaald waren voordat het nieuwe jaar begon.

Dan is het duidelijk dat een tip of advies niet zonder vervolgactie kan en dat beleggen een continu proces is. De optelsom van de inventarisatie van de verschillende “lijstjes” van de verschillende analisten, banken en beheerders is dat de volgende punten de meeste aandacht krijgen:

Zakelijke waarden (aandelen)

De afgelopen twee jaar hebben we een groot herstel gezien op de verschillende beurzen in Japan, Europa en de Verenigde Staten. Voor de komende periode wordt een gematigder groeitempo op de beurzen voorzien. Op aandelengebied gaat de meeste aandacht uit naar Europa. Nu de 'tapering' is aangekondigd door de Federal Reserve, is wellicht het belangrijkste event van 2014 de stresstest voor banken.

Gezien de waarderingen en de groeipotentie is een heel eenvoudige wijze van beleggen een positie in een ETF op bijvoorbeeld de EuroStoxx50. Hiermee richt je je iets meer op de Zuid-Europese landen ten opzichte van de gewone Stoxx50.

Bij deze laatste ligt de nadruk wat meer op aandelen uit Zwitserland en Groot Brittannië. In een eerdere column heb ik al eens mijn voorkeur voor de Amundi ETF Euro Stoxx50 UCITS ETF (FR0010654913) uitgesproken.

De bancaire sector is de afgelopen jaren behoorlijk opgeschoond, maar zoals aangegeven volgt een strenge stresstest. De marges in deze sector zijn echter groot gezien de rentespread. Een overweging kan zijn om hier een accent te leggen door, naast de EuroStoxx50, een banken-ETF op te nemen.

Bijvoorbeeld de iShares STOXX Europe 600 Banks (DE000A0F5UJ7). De weging van de financiële sector in de EuroStoxx ligt ook al rond de 15%. Een volgende overweging kan derhalve zijn om de EuroStoxx50 ex-financials te nemen, die net op de markt is gebracht, de iShares EURO STOXX 50® ex-Financials UCITS ETF (IE00BD5J2G21).

Emerging Markets

Verreweg de grootste economische groei wordt de komende jaren verwacht in emerging markets. Dit zal, zoals we reeds geconstateerd hebben, niet een groeibeweging zijn die langs een liniaal te leggen is. De belegger in deze regio’s moet tegen een stootje kunnen en wat verder kunnen kijken dan de eerstkomende dip.

Je kunt het zekere voor het onzekere nemen door te spreiden. Dan krijg je een brede belegging zoals de Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (IE00B3VVMM84) of een positie in de iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility (USD) ETF (IE00B8KGV557).

De grootste groei binnen de emerging markets wordt op haar beurt weer verwacht in landen zoals Turkije, Indonesië, Mexico en Nigeria. Afgelopen jaar, maar ook afgelopen dagen, hebben we echter gezien dat juist deze specifieke regio’s behoorlijk wispelturig kunnen zijn qua koersontwikkeling. Hierop inspelen is weggelegd voor de actieve belegger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de EasyETF BNP Paribas NEXT 11 (FR0010616656).

Dividend

Door het opschonen van balansen, het beter structureren van schulden tegen lagere rentes en de aantrekkende economie is het goed mogelijk dat bedrijven hun dividenden verhogen. Tevens is de verwachting dat de (lange) rente wel aantrekt, maar niet een enorme spurt zal maken.

Het mikken op dividend blijft daardoor aantrekkelijk. Bekend zijn de ETF’s gericht op Europese dividendaandelen, maar dividend in de Emerging Markets kan ook minstens zo aantrekkelijk zijn, SPDR S&P Emerging Markets Dividend UCITS ETF (IE00B6YX5B26).

Vastrentende waarden

De huidige 10-jaars rente op staatspapier in Nederland staat op circa 2,15%. Voor komend jaar wordt een stijging verwacht van circa een half procentpunt. In absolute getallen niet veel, maar ten opzichte van het huidige percentage een behoorlijke sprong. In ieder geval geen reden om komend jaar in staatsobligaties te beleggen.

Bedrijfsobligaties leveren wat meer op, maar dat zal ook geen vetpot zijn. Rendementstechnisch kan een positie in High Yielders niet ontbreken. De risico’s nemen toe; een mogelijkheid kan zijn om dan zo kort mogelijk te zitten, zoals in de PIMCO Short-Term High Yld Corporate Bd Index Source ETF (USD), IE00B7N3YW49.

2014

Per saldo is de verwachting dat de markt in 2014 wat minder hectisch zal zijn dan de afgelopen jaren. Dat hebben we echter eerder gehoord, dus alertheid blijft op z’n plaats. Bij voorkeur neem ik posities in die langetermijngroei met zich meebrengen, maar dat is een illusie.

De wereld draait door en dan zit er maar één ding op en dat is meedraaien. Daar hoort ook bij om af en toe niet te beleggen. Dat beschouw ik ook als een belangrijk onderdeel van degelijk vermogensbeheer. Dat schept ook ruimte om naast het degelijke fundament in ETF´s actiever in te spelen op de beurs als de kansen zich voordoen, om van 2014 echt een mooi jaar te maken.

 


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links