Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vraag en antwoord: welke Europa-ETF?

In beleggingsportefeuilles worden steeds vaker ETF's gebruikt. Maar net als bij beleggingsfondsen zitten er ook tussen indextrackers de nodige verschillen. Hoe kies je de juiste? Columnist Tjerk Smelt van vermogensbeheerder Indexus gaat de komende tijd op IEX.nl vragen uit de ETF-beleggingspraktijk beantwoorden.


Vraag: Voor mijn eigen beleggingsportefeuille zoek ik een pan-Europese, breed gespreide index en daarbij behorende ETF. Welke index zou u kiezen? Welke bijbehorende ETF? En waarom?

Antwoord: Allereerst wil ik melden dat ik sowieso mee ga in het selecteren van de regio Europa. Op dit moment is dat toch de regio waar het spel gespeeld wordt en waar het geld naartoe vloeit. De volgende vraag is dan: waar in Europa moeten we zijn?

Om die vraag onbeantwoord te laten kunnen we vanzelfsprekend kiezen voor een pan-Europese ETF, die in de kast gooien en het deurtje dichtdoen, maar dat is geen beleggen.

Pan-Europese ETF's zijn in vele soorten verkrijgbaar op de markt en een redelijk aantal is ook nog behoorlijk liquide (goed verhandelbaar). Belangrijk bij de selectie van ETF's is om niet alleen naar de naam te kijken, maar met name naar de onderliggende waarden.

Want wat zoek je precies? Een belegging in heel Europa? Een belegging in kansrijke delen van Europa? En hoe breed gespreid moet het zijn? Het kenmerk van een ETF is vanzelfsprekend dat er een index wordt gevolgd. Een index wordt over het algemeen opgebouwd uit de meest verhandelde en/of grootste bedrijven binnen de regio of sector.

Handjevol uit België en Italië
Neem bijvoorbeeld een ETF van iShares, de iShares Stoxx Europe 50 UCITS ETF. Die belegt in de 50 grootste beursgenoteerde ondernemingen in Europa. Natuurlijk 100% Europees, maar deze ETF is voor meer dan 90% samengesteld uit aandelen van Zwitserse, Duitse, Franse, Nederlandse en met name Engelse bedrijven.

Voorts een handjevol aandelen van bedrijven uit België, Italië, Spanje en Zweden. Over Pan-Europees kunnen we dan niet echt spreken. Dit fenomeen wordt ook doorgetrokken wanneer we nog breder gespreide indexen pakken zoals een Stoxx Europe600.

Natuurlijk vinden we dan ook ondernemingen uit Noorwegen, Tsjechië en Griekenland. De weging is echter te verwaarlozen, maar ze zijn natuurlijk leuk om in portefeuille te hebben.

Op dit moment zou ik toch kiezen voor een belegging in de EuroStoxxd50, bijvoorbeeld door de ETF van Amundi, de Amundi Euro Stoxx 50 UCITS ETF op te nemen. Die index bevat alleen bedrijven uit euroland, dus niet uit Engeland of Zwitserland.

Lage kosten, smalle spread
Dat klinkt als kiezen voor de makkelijke weg, maar we willen een index binnen Europa met juist een gezonde mix van bedrijven uit landen als Spanje en Italië en Noord-Europese bedrijven. Het herstel in de PIIGS-landen zet zich naar verwachting voort terwijl met name Zwitserland al redelijk aan de prijs is.

Wanneer we wensen te profiteren van stijgende koersen buiten de eurozone gaan we als aanvulling liever voor landen- en of sector ETF's. Met een (te) brede index slaan we de plank mis. De reden dat ik de ETF van Amundi kies is gelegen in een aantal overwegingen.

Ten eerste horen de interne kosten van 15 basispunten bij de laagste in de markt en bovendien is de spread smal. De spread is belangrijk voor de totale kosten van het instrument voor een belegger. De spread is het verschil tussen de bied- en de laatprijs.

Een ander belangrijke overweging is het feit dat de ETF van Amundi een goed trackrecord heeft, wat resulteert een gemiddelde outperformance van de index met 50 basispunten, door het feit dat de aanbieder in staat is een groot deel van de kosten te financieren met dividendoptimalisatie uit het mandje met aandelen dat fungeert als onderpand.

De ETF zelf is overigens herbeleggend en dit houdt in dat de ontvangen dividenden uit de Eurostoxx50 direct herbelegd worden.

Klik hier voor meer columns van Tjerk Smelt.

 


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links