Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bernanke gaat taperen!

Het nieuws sloeg dit weekend in als een bom. Obama’s geprefereerde kandidaat om Ben Bernanke op te volgen als voorzitter van de Federal Reserve, Larry Summers, wierp de handdoek in de ring. Zijn figuur was zo omstreden dat hij tegenwind kreeg uit zowat alle invloedrijke hoeken in de Verenigde Staten.

Niet enkel keerden steeds meer politici tegen zijn kandidatuur, zelfs uit het kamp van de Democraten, maar ook de meeste economen waren het niet eens met een figuur als Larry Summers aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank.

Wie mijn column van begin augustus had gelezen, had deze uitkomst al eerder zien aankomen. Summers maakte in principe weinig kans tegen het palmares van Janet Yellen bij de Fed. Enkel zijn goede relaties met het Witte Huis zouden voor de doorslag kunnen zorgen.

Machtigste vrouw
Maar nu Obama met zijn geblunder rondom Syrië zwak staat, hoefde Summers ook uit die hoek op steun te rekenen. Hij nam daarom het wijselijk besluit om de witte vlag uit te halen. De weg ligt nu volledig open voor Yellen om Bernanke op te volgen aan het hoofd van de Fed.

De derde potentiële kandidaat, Don Kohn, staat er in feite nog bij voor de vormgeving, maar lijkt geen enkele kans te maken. Volgens sommige insiders wil hij de job helemaal niet. Janet Yellen staat nu stevig in pole position om de eerste vrouw aan het hoofd van de Fed te worden.

Hiermee wordt Yellen in een klap ook de machtigste vrouw op onze planeet, want zij heeft de macht van ons geldsysteem in handen: het dollarreservesysteem. Maar of de nieuwe topvrouw onze centen ook als een goede huismoeder gaat beheren, is nog maar de vraag.

Nieuwe records
De markt heeft er alvast alle geloof in, want de koersen schoten maandagmorgen uit de startblokken. In Europa stegen de belangrijkste indices, zoals de Duitse DAX, naar nieuwe recordhoogten. Beleggers zijn ervan overtuigd dat de geldkranen in de Verenigde Staten wagenwijd open blijven staan.

De aangekondigde tapering van QE – het temperen van het opkoopprogramma van Amerikaans staatsobligaties – kan in een ruk van tafel worden geveegd. Of het allemaal zo’n vaart gaat lopen, betwijfel ik ten zeerste.

Meer nog, ik heb zelfs concrete bewijzen gevonden dat tapering hoogstwaarschijnlijk een feit is. Diep in de websites van de Fed, meer bepaald de NY-Fed, kwam ik uit op de nieuwste ronde aan POMO (Permanent Open Market Operations), de zoveelste technische term voor QE.

Iedere maand kocht de Fed van New York voor 45 miljard dollar aan treasury securities op, conform de richtlijnen van QE3. Maar ik kwam uit op een andere aankoopprogramma voor de maand oktober en daarin wordt duidelijk dat het eerste halfmaandelijks rapport een daling laat zien tot 20 miljard dollar, terwijl in vergelijkbare periodes voordien er telkens minstens voor 25 miljard dollar werd opgekocht voor de NY-Fed.

Duidelijk signaal
Dit is nog geen waterdicht bewijs dat tapering een feit is – de volgende aankoopschijf in oktober kan de achterstand inhalen – maar het is alvast een duidelijk teken aan de wand.

Als dit gegeven doorzet, dan wordt het duidelijk dat Bernanke bloedserieus is aangaande het temporiseren van het opkopen van Amerikaanse staatsschuld door de centrale bank. Hij wil hiermee een duidelijk signaal nalaten dat de economie aan de betere hand is.

Hoewel de huizenprijzen wat opveerden en de banenmarkt iets herstelde, is de Amerikaanse economie allesbehalve gezond. Ik zou het eerder catalogeren onder de noemer ‘aanmodderen’. Uiteindelijk wil Bernanke, net zoals zijn voorgangers, zegevierend de monetaire arena verlaten.

Uitstel gekocht
Hij wil de geschiedenis ingaan als de man die Amerika van een nieuwe Grote Depressie wist te redden. Of dit daadwerkelijk zo is, moet nadien nog maar blijken. Voor hetzelfde geld heeft hij met zijn extreem soepele geldbeleid slechts wat uitstel gekocht.

Wat er ook van moge zijn, als tapering doorzet, dan krijgt Yellen eenzelfde vergiftigd geschenk als Bernanke kreeg van zijn illustere voorganger Greenspan. Ook hij ging in de periode 2004 tot 2006 op het monetaire rempedaal staan (lees: hij liet de rente fors oplopen), met als gevolg een implosie van de kredietmarkt in de Verenigde Staten.

Voordeel van de twijfel
Hopelijk voor Yellen kan ze Bernanke nog van mening doen veranderen, maar de feiten zeggen voorlopig iets anders. Het zal ook voor Yellen alle hens aan dek zijn om de Amerikaanse tanker in de juiste richting te laten varen, want de fundamenten van het herstel zijn broos en de afgrond is nooit veraf.

Voorlopig krijgt Yellen het voordeel van de twijfel van de markt. Ik bekijk de ontwikkelingen met argusogen. Wellicht zal ook haar termijn, net zoals die van haar voorgangers, niet zonder horten of stoten verlopen. 2014 kondigt zich nu al aan als een volatiel beursjaar.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2013 11:01
    OK en nu weer serieus.

    Als de FED geen staatsleningen meer koopt, wat denk je dat er dan voor situatie ontstaat? Want alleen compleet wereldvreemde organisaties kopen nu nog USA staatsschuld. De houders zoals China verkopen stilletjes en dat geeft nog meer druk op hun staatschuld papier.

    Als de FED echt stopt met aankopen is het over en uit voor de USA.
    Hoe waarschijnlijk is het dat ze - doen - wat ze zeggen over taperen? Minderen? Zou kunnen. Stoppen? 0 % kans.
  2. Rai444,44 17 september 2013 11:31
    Interessant stuk. Ben benieuwd wat er morgen aangekondigd wordt. Ook maar eens kijken op 10 Oct wat de FED-NY in de laatste periode gekocht heeft.

    Ben het met je eens OldandWise, wie koopt die zooi dan op. Ws alleen tegen een fors hogere rente en dat lijkt me ook niet goed voor aandelen, toch ?
  3. PingPong 17 september 2013 12:55
    Natuurlijk gaat Bernanke taperen!
    Hij, en andere FED-officials hebben dat de afgelopen maanden al diverse malen laten merken.

    Het verbaast me dat er nog veel naïevelingen zijn die denken van niet, en na elk ietsje tegenvallend macro-cijfer menen dat dat de FED er wel van af zal houden.

    De vraag is alleen hoeveel er morgen getaperd gaat worden. CNBC meent dat de markt een taper van 10 miljard heeft ingeprijsd. Ik betwijfel dat want Wallstreet staat immers bijna op een all time high, dus ingeprijsd is nauwelijks iets.
    Het zal morgen dus waarschijnlijk tegen gaan vallen, vooral als de taper meer dan 10 miljard wordt, zoals ik uit bovenstaand verhaal van Nico meen op te maken.
  4. [verwijderd] 17 september 2013 13:21
    Boeiende analyse van de instabiliteit rond de FED en in de US. Gisteren in VPRO's Tegenlicht het gesprek van Jos de Putter en George Soros over 'Het Duitse alternatief' toevallig nog gezien? Ook Europa worstelt inmiddels met een historische uitdaging. Hoezo regeren is vooruitzien? Naïef is (een voorzichtig geformuleerd) understatement... Zie o.a. in een korte impressie alvast deze audiovisual:
    www.youtube.com/watch?v=q3Cln40U9kk&a...

    Laten wij hopen dat er gezond en toekomstbestendig evenwicht tussen deze - economisch en monetair - tamelijk wankele continenten mag gaan ontstaan. Want politici en banken (b)lijken voorlopig nog gespeend van een gezonde visie op een perspectiefrijke toekomst van Global Village.
  5. [verwijderd] 17 september 2013 13:28
    Het taperen gaat van start, de vraag is idd alleen in welk tempo.
    Dus welk bedrag en over welke periode wordt nu vastgelegd.
    Ook het schuldenplafond gaat de komende tijd opeens weer als een duveltje uit een doosje naar voren komen....
    En de rente kruipt de afgelopen tijd al op.
    Leuk plaatje over de overheidsschuld van de USA stond even terug bij Lukas Daalder "best of the web":
    lukasdaalder.com/2013/09/12/best-of-t...
  6. jrxs4all 17 september 2013 15:15
    Nico,

    je verwart het opkopen van treasuries met het herinvesteren van aflossingen op bestaande MBS holdings, dat staatje wat je aangeeft slaat op het laatste. Heeft dus niets te maken met het verminderen van aankopen, maar alleen met het op peil houden van de bestaande voorraad.

    Bovendien winkel je selectief in de lijst, zie hier voor de volledige:
    www.newyorkfed.org/markets/ambs/ambs_...

    en dan zie je dat die bedragen in het verleden eveneens varieerden, ook al bleven de QE3 targets gelijk. Dat ligt er maar net aan hoeveel aflossingen er zijn in een bepaalde periode.

    De FED gaat echt geen beleid vooraankondigen via de website, dacht je nu echt dat je zo slim was dat je dat als enige doorhad ? Nico toch....

    Als je de disclaimer onder aan de FED pagina even had gelezen was het al duidelijk geweest:

    "*Note: MBS purchase amounts published by the Desk are based on already announced FOMC decisions, and make no assumptions about future policy actions. Accordingly, if the FOMC announced a modification to its policy stance with a new policy directive, the Desk would release an updated statement regarding MBS purchases."
  7. Levy 20 september 2013 13:21
    quote:

    PingPong schreef op 17 september 2013 12:55:

    Natuurlijk gaat Bernanke taperen!
    Hij, en andere FED-officials hebben dat de afgelopen maanden al diverse malen laten merken.

    Het verbaast me dat er nog veel naïevelingen zijn die denken van niet, en na elk ietsje tegenvallend macro-cijfer menen dat dat de FED er wel van af zal houden.

    De vraag is alleen hoeveel er morgen getaperd gaat worden. CNBC meent dat de markt een taper van 10 miljard heeft ingeprijsd. Ik betwijfel dat want Wallstreet staat immers bijna op een all time high, dus ingeprijsd is nauwelijks iets.
    Het zal morgen dus waarschijnlijk tegen gaan vallen, vooral als de taper meer dan 10 miljard wordt, zoals ik uit bovenstaand verhaal van Nico meen op te maken.
    Verbaas je je nu over je eigen naieviteit? Dat jouw visie volstrekt onjuist is gebleken was te verwachten en tot daar aan toe, maar om anderen -met een correcte visie- als naievelingen weg te zetten is bedroefend. Je bent door de mand gevallen; schaam je diep.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links