Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEXTraders masterclass: Beta-college

Powerpoint-sheets met lange wiskundige formules, het werk van twee Nobelprijswinnaars en opvallend veel Griekse letters: de eerste IEXTraders-masterclass van afgelopen donderdag was met recht een masterclass

Dankzij cursusleider Jasper Anderluh, fondsmanager van Nederlands meest succesvolle hedgefund en docent financiële wiskunde aan de TU Delft, werd het echter allesbehalve een onbegrijpelijke technische uiteenzetting. Van de portefeuille-theorie van Markowitz tot de constructie van 'beta-neutrale' strategieën, de aanwezige IEXTraders en andere geïnteresseerden konden na afloop moeilijk zeggen dat ze geen waar voor hun, eh, gratis deelname hadden gekregen.

De vraag is natuurlijk wat de IEXTraders in praktijk gaan doen met die nieuw opgedane kennis. Aan de top van het outperformance-klassement is inmiddels een flinke kopgroep actief die al een tijdje bewijst de kneepjes van het portefeuillemanagement prima te beheersen. 

Exotica
Ieder op z'n eigen wijze, want de een doet dat met turbo's, een ander met een brede selectie Amerikaanse aandelen en weer anderen met een kernachtige portefeuille met Nederlandse stockpicks.  

Ter illustratie, hieronder een lijstje met laatste transacties door de IEXTraders. Van bekende namen tot nieuwsgierigheid opwekkende exotica. Onder andere weer een paar mooie picks van Amerikafonds RJT, op de masterclass aanwezig met drie man: belegger, investeerder en analist. 

Ook Turnaround Manager voegt weer wat fascinerende namen toen, net als zusterfonds - vorige week gestart - VGMQ. Andere nieuwe Traders zijn Tijdverdrijf, one2finance, de Regelink Valueportfolio en - fraaie naam - Hoop op Welvaart.

4% outperformance in een week
En hoe gaat het ondertussen met de prestaties? Het Dutch Liberating Fund had de beste week van allemaal, met een knappe outperformance van 4%, op de voet gevolgd door het World Fund van Henk Delahaye. Opvallend: een van de slechtste fondsen van de laatste week was Slapend Rijk van trader Sint, al geruime tijd aanvoerder van het alltime-klassement.

Dat hoort er ook bij. Geen belegger heeft eeuwig het gelijk aan zijn zijde. Op de lange termijn spreken de cijfers echter nog ondubbelzinnig in het voordeel van Sint.

 

IEXTraders Masterclass: terwijl er 's avonds live op de Amerikaanse beurs wordt gehandeld legt Jasper Anderluh uit hoe het HiQ Market Neutral Fund te werk gaat.

De volgende masterclass voor IEXTraders vindt plaats op 8 oktober en wordt gegeven door Corné van Zeijl van SNS Asset Management. Deelnemers aan IEXTraders kunnen zich aanmelden. Nog geen IEXTrader? Lees hier hoe u dat wordt!


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 18:00 Slotcall: ASML jaagt de AEX naar een nieuw record - en sleept Europa mee omhoog 2
  2. 04 jun Vlakke AEX op een typische stilte-voor-de-storm-dag 1
  3. 29 mei Slotcall: Grootste AEX-daling in ruim een maand, de bedrijven helpen niet meer mee 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2013 22:16
    Het was zeker een leuk en ook humorvol college door Jasper Anderluh, met twee mooie theorieën over portefeuillebeheer. Wat ik vergeten ben te vragen is of ze deze theorieën ook daadwerkelijk toepassen bij hun HiQ Market Neutral Fund. Misschien dat ik dat bij een andere gelegenheid kan vragen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links