Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slecht september

De maand september is gestart en het gezegde is: Sell in May and go away, but reminder come back in September. Maar er is niemand weggegaan in mei en degene die verkochten in juni waren al weer terug in juli. Dus we hoeven er geen rekening mee te houden dat er nog iemand terugkomt naar de beurs.

Sowieso is de maand september over het algemeen juist een slechtere beursmaand.

Nu ik het toch over slecht heb... de banken. De banken in de Verenigde Staten  hebben de afgelopen jaren meer dan 100 miljard dollar uitgegeven aan boetes en andere afkoopsommen die te maken hebben met de verkoop van pakketjes rommelhypotheken.

Afgelopen week werd bekend dat JP Morgan 6 miljard aan de Amerikaanse toezichthouders moet betalen. Of het bedrag daarna bij de partijen komt die het verlies geleden hebben vraag ik me af. Maar wat een bedragen.

JP Morgan heeft het wel echt pijn gedaan want die zijn uit de opgaande trend. We hadden al eerder een verkoopsignaal in de Twindicator.

Sprekend over extreme bedragen is het een kleine stap naar KPN-cowboy Carlos Slim. Ik ben blij dat er ingezien wordt hoe belangrijk KPN is voor dit land en dat er garanties gevraagd worden. Slim doet heel stoer en dreigt zijn bod in te trekken maar dat is gewoon bluf.

Ook de preferente aandeelhouders zullen behoedzaam te werk gaan. Als Slim echt van de tafel loopt zullen er de nodige claims van teleurgestelde partijen komen. Maar nogmaals wat er gevraagd wordt is niet irreëel. De Twindicator hangt rond het signaal. Een daling geeft een verkoop, maar voorlopig is het nog een koop.

De luchtvaart heeft naast de moordende concurrentie, last van hogere olieprijzen. Daarnaast komt het verhaal van luchtkwaliteit in de cockpitten. We hadden al heel lang een verkoopsignaal en als het een echte hoofd-schouderpatroon is dan kan Air France-KLM terug naar de 3,50 of zelfs lager.

Dat het niet overal in de wereld kommer en kwel is leuk te zien bij Vodafone. Zij verkopen een stukje Verizon (ongeveer 45%) en krijgen daarvoor 130 miljard. Dit betekent dat ze weer een hoop geld hebben en dus is het leuk te kijken naar bedrijfsobligaties. Mogelijk zijn ze reeds ook opgelopen maar wellicht is er nog iets te beleven.

Nog even een paar fondsen waar ik verkoopsignalen heb. ASML heeft verkoopsignalen in de Twindicator.

Ook DSM is heel dicht bij een verkoopsignaal. Officieel is het signaal er pas bij een slot onder de 55,77 euro.

Corio zakt richting niveaus uit 2008 en daarmee is er stilletjes toch wel een drama aan de hand. Kijkt u maar eens naar de weekgrafiek.

Amazon zakt ook eindelijk weg maar aangezien ik met Tesla een nieuwe lievelingsshort heb, heb ik mijn short op Amazon gesloten met een winst van bijna 10%.

Even nog snel mijn andere grote posities. Google nog steeds een shortsignaal.

Microsoft heeft sinds de aankondiging van de topman nog een koopsignaal, maar als ze onder de 32 dollar zakken krijgen we een hernieuwde verkoop. De oude redenen om eerst te shorten zijn er nog steeds.

Home Depot iseen super mooie short met een heel mooie pullback naar de opgaande trend en dus vanaf dit moment zouden we een versnelling omlaag moeten gaan zien.

Om toch positief af te sluiten: Apple is nog steeds een koop volgens de Twindicator.

Een slot onder de 481,45 dollar zal wel een shortsignaal geven, maar gezien de fundamentele situatie van dit bedrijf en de aangekondigde 5S-telefoon, alsmede het inkoopprogramma van oude telefoons van klanten.

Het haalt een hoop tweedehands telefoons van de markt en geeft het signaal dat een telefoon van Apple een goede investering is. Ik ben Sony-verslaafd, maar anders had ik zo een 5S gekocht.

Per saldo ben ik negatief over de markt, sowieso heb ik heel veel moeite leuke koopkandidaten te vinden. Dus ik sta open voor serieuze suggesties.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links