Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels

Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels

AMSTERDAM (ANP) - Alle 20 Nederlandse winkels van boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf dinsdag ,,tijdelijk'' hun deuren. Dit is ,,met het oog op een strategische heroriëntatie''. Ook de webshop gaat voorlopig op zwart, maakte Polare maandag bekend.

De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen. Polare is nu in gesprek met verschillende partijen.

,,Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing'', schrijft de keten in een verklaring. In 2013 was de kredietfaciliteit bij het CB al verlaagd. Om de eerder deze maand stilgelegde bevoorrading door het CB weer op gang te brengen, zag Polare zich vorige week genoodzaakt akkoord te gaan met een verdere inperking van de kredietregeling.

Partners

Polare had nog geprobeerd om een aantal partners zover te krijgen om te helpen bij het overbruggen van een financieringsperiode, maar geen van de voorgestelde plannen werd geaccepteerd.

De keten heeft naar eigen zeggen last van een ,,onvoorziene extra daling van de boekverkopen''. In november kondigde Polare ook al een reorganisatie aan waarbij 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen werden geschrapt.

ProCures

Polare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, die sinds deze zomer ook Free Record Shop (FRS) in handen heeft. ProCures nam in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en de Slegte over. Een dreigend faillissement van Selexyz, met bekende winkels als Donner en Scheltema, werd daarmee afgewend. Maar ook toen verloren al zo'n 120 mensen hun baan.

Volgens Polare-directeur Jan van de Wouw wordt er hard aan gewerkt om de winkels snel te kunnen heropenen. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven vooralsnog gewoon geopend.

De sluiting vormt de zoveelste tegenvaller voor eigenaar ProCures. In het najaar ging het Belgische deel van Free Record Shop failliet, en onlangs werd ook de website van Free Record Shop onbereikbaar vanwege het omvallen van boekenclub ECI die de website in beheer had. Zowel bij Polare als Free Record Shop lijkt het ProCures maar niet te lukken om de winkels winstgevend te krijgen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Onno* 27 januari 2014 17:49
    quote:

    Lindemansje schreef op 27 januari 2014 16:56:

    Is er al een website die al die faillissementen bijhoudt ;) Ging toch juist te goede kant op?
    Het is sterk de vraag of faillissement van boekenwinkels en/of free record shop echt conjunctuur gerelateerd is of meer een structurele verschuiving van de vraag. Ik denk dat je hooguit kan stellen dat het nu versneld gebeurt is.
  2. [verwijderd] 27 januari 2014 18:02
    quote:

    Onno* schreef op 27 januari 2014 17:49:

    [...]

    Het is sterk de vraag of faillissement van boekenwinkels en/of free record shop echt conjunctuur gerelateerd is of meer een structurele verschuiving van de vraag. Ik denk dat je hooguit kan stellen dat het nu versneld gebeurt is.
    Klopt, maar ze hadden ook een website. Natuurlijk is het zo dat er veelal een verschuiving in de markt plaatst vindt.. maar goed.. er zijn nogal wat bedrijven die nat gaan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links