Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Zweden azen op Tata Steel IJmuiden'

Gepubliceerd op 26 oktober 2020 07:38 | Views: 4.943 | Onderwerpen: staal, Zweden

ArcelorMittal 10:48

16,20 -0,07 (-0,45%)

IJMUIDEN (AFN) - De Zweedse staalmaker SSAB zou de Nederlandse tak van Tata Steel Europe willen inlijven. Dat meldt het Duitse Handelsblatt op basis van bronnen. De Zweden zouden in eerste instantie in de markt zijn voor de staalactiviteiten van Thyssenkrupp. Omdat daar meer kapers voor op de kust zijn, zou SSAB als plan B zijn blik op IJmuiden hebben gericht.

SSAB zou geen interesse hebben in de Britse activiteiten van Tata Steel Europe. Eerder gingen geruchten rond dat SSAB heel Tata Steel Europe in zou willen lijven.

De situatie in de Europese staalindustrie is niet al te rooskleurig. Hoewel de wereldwijde vraag naar het materiaal aanhoudend stijgt, daalt de verkoop in Europa. De meeste landen hebben niet zoveel bouwstaal nodig als China of India, omdat ze hun infrastructuur grotendeels hebben gemoderniseerd. Bovendien verplaatsen steeds meer auto- en machinefabrikanten hun fabrieken naar buiten Europa. Daardoor is de afgelopen jaren een enorme overcapaciteit ontstaan, die de concurrentie tussen bedrijven aanwakkert.

Moeizame marktomstandigheden

Het komt er volgens Handelsblatt op neer dat alle smelterijen momenteel in het rood staan. Aangezien een herstel niet in zicht is, zijn verschillende partijen begonnen met gesprekken over consolidatie. Tata Steel zag vorig jaar nog een fusie van de Europese staalactiviteiten met die van Thyssenkrupp stuklopen, door bezwaren van de Europese Commissie.

Staalmakers gaan verder ook gebukt onder de coronacrisis en de moeizame marktomstandigheden in de staalindustrie door de virusuitbraak. Tata Steel was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Handelsblatt weigerde het bedrijf een reactie te geven op de geruchten.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal 50% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. henrico26 26 oktober 2020 08:44
    Op elke andere plek in Nederland zal een dergelijke discussie zich gaan ontaarden. Tata Steel zit er al decennia lang, je kunt er ook voor kiezen om daar niet te gaan wonen.

    Vergeet niet het grote economische belang en de hoeveelheid banen ide het bedrijf oplevert. Als we het bedrijf het dusdanig lastig maken, dan denk ik dat ze de toko hier helemaal gaan sluiten en zich elders in een andere land gaan vestigen. Waardoor er hier veel mensen op straat komen te staan, die je ook (in zeker nu niet) allemaal ergens kunt herplaatsen.

    Wel verwacht ik dat de Zweden het beter voor hebben met Tata Steel, met ook meer oog voor duurzaamheid en milieu maatregelen.
  2. Inhoudelijk 26 oktober 2020 09:23
    Zo is dat henrico26. Tata Steel IJmuiden, het voormalige Hoogovens, is een zeer inovatief bedrijf. Staalmaken lijkt 'zo basis' maar vergt met alle eisen, vooral ook v.w.b. de staal kwaliteit, hoogstaande technische kennis. Eigenlijkt zou elke nederlander als basis van zijn/haar kennis eens door zo'n onderneming moeten lopen en zien wat er allemala bij komt kijken om zo een basis product als staal maken. Ook zijn daar baanbrekende uitvindingen gedaan welke uitstralen op onze totale economie, nog even los van d werkgelegenheid in de regio daar. Wellicht dat de Indiers wel van de Europese tak af willen en zich beter op haar interne markt kunnen gaan richten (voor milieu aldaar en wereldwijd echt Niet beter...), maar dan zullen ze ook v/d engelse tak afstand doen en het is maar de vraag of de Zweden daar nog ook maar iets voor over hebben. Er zullen ongetwijfeld nog vele consolidatie slagen plaats gaan vinden in de staalindustrie. Je leest nu nogsteeds "... Arcelor Middal werelds grootste..." , maar ook dat is al sinds enkele maanden al niet meer zo, aangezien BOA nu nr 1 is. Strijd gaat voort.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare