Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Noors staatsfonds verliest meer dan 100 miljard op beleggingen

Gepubliceerd op 26 maart 2020 12:12 | Views: 9.223

OSLO (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft sinds begin dit jaar een verlies op zijn beleggingen moeten slikken van ruim 1,3 biljoen kroon (circa 113 miljard euro) vanwege de door de coronacrisis fors gedaalde beurskoersen.

Het fonds, dat opbrengsten uit Noorse oliewinning belegt, is 's werelds grootste staatsfonds. In oktober vorig jaar steeg de waarde van zijn bezittingen nog naar een record van ruim 10 biljoen kroon. Het verlies op zijn investeringsportefeuille komt sinds begin dit jaar neer op meer dan 16 procent. Daarmee werd een flink deel van de winsten van vorig jaar weer ingeleverd. De grootste verliezen werden geleden op aandelen die het grootste deel van de bezittingen uitmaken.

De Noren investeren in duizenden beursgenoteerde bedrijven in de wereld, waaronder grote namen als Shell, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Apple, Facebook, Amazon en Nestlé. Het beleggingsfonds wordt beheerd door de Noorse centrale bank en is ook een belangrijke investeerder in Nederlandse staatsobligaties en aandeelhouder van veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Verder werd bekend dat een nieuwe topman is gevonden voor het staatsfonds, als opvolger van Yngve Slyngstad die in oktober zijn vertrek aankondigde. Hij wordt begin september opgevolgd door Nicolai Tangen die topman en oprichter is van het investeringsfonds AKO Capital. Slyngstad heeft meer dan twaalf jaar aan het roer gestaan van het Noorse staatsfonds.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 rationeel 26 maart 2020 13:23
  De Europese Centrale Bank (ECB) kan voortaan meer dan een derde van de staatsobligaties van een land kopen. Maar ze gaat nog niet zover als de Amerikaanse centrale bank.

  De ECB schrapt in haar nieuw aankoopprogramma van 750 miljard euro de limiet die bepaalt dat ze maximaal een derde van de uitstaande obligaties van een land mag kopen. Dat staat in een juridisch document dat ze heeft gepubliceerd. 'We tolereren geen risico voor de vlotte transmissie van het monetair beleid in alle landen.'

  Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen.
  FREDERIK DUCROZET
  ECB-WATCHER BANK PICTET
  'Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen op de aankoop van activa', zegt Frederik Ducrozet, ECB-watcher van Bank Pictet. ECB-voorzitster Christine Lagarde had vrijdag al gezegd dat de ECB 'zelfopgelegde limieten' zou herzien als die een belemmering vormen. De Europese obligatiemarkten reageren positief op de beslissing van de ECB. De langetermijnrente daalt in alle belangrijke landen van de eurozone, maar vooral in Zuid-Europa.

  Flexibiliteit

  Daar gaat ONS geld.
 2. forum rang 5 Bowski 26 maart 2020 13:40
  quote:

  objectief schreef op 26 maart 2020 12:52:


  16%; ik denk dat de meeste beleggers jaloers zijn op dat percentage. (Ik ook)

  Ik ga er van uit dat de cijfertjes en het rapport eerder opgemaakt zijn dan de datum van dit bericht.
  Die 16% zou kunnen slaan op de periode 1 jan - 1 mrt.
  De AEX had ongeveer de zelfde daling.

  De grootste klap voor de Noren komt dan dus nog zoals wij weten.
 3. forum rang 6 @iPlof 26 maart 2020 13:58
  quote:

  robutrecht schreef op 26 maart 2020 13:08:


  tja dank u meneer de Uil en pvda om hetzelfde geld als Noorwegen gewoon lekker uit te geven aan al die onterechte aow en bijstandsuitkeringen in de jaren 70/80

  Gelukkig hebben we nu VVD die aandelen KLM koopt, inzette op Lelystad airport en vennootschapsbelasting verlaagde in de goede tijden..
 4. zonnedaal 26 maart 2020 14:11
  quote:

  robutrecht schreef op 26 maart 2020 13:08:


  tja dank u meneer de Uil en pvda om hetzelfde geld als Noorwegen gewoon lekker uit te geven aan al die onterechte aow en bijstandsuitkeringen in de jaren 70/80


  Is een hoax. Den Uyl heeft nooit een meerderheidskabinet gehad. Altijd zat het CDA of D'66 erbij in. In de jaren 70 en 80 waren het hoofdzakelijk CDA/VVD-kabinetten die het beleid bepaalden.
 5. Dynafire 27 maart 2020 01:36
  quote:

  zonnedaal schreef op 26 maart 2020 14:11:


  [...]

  Is een hoax. Den Uyl heeft nooit een meerderheidskabinet gehad. Altijd zat het CDA of D'66 erbij in. In de jaren 70 en 80 waren het hoofdzakelijk CDA/VVD-kabinetten die het beleid bepaalden.


  Geen meerderheidskabinet maar wel gelijkgestemden, vandaar het kabinet 'Den Uyl' van 1973-1977.

  "De stijging van de staatsschuld zette eind jaren zeventig in. Dat was het gevolg van oplopende tekorten. Hoewel ten tijde van het kabinet-Den Uyl de staatsinkomsten toenamen door de koppeling van de aardgasprijzen aan die van olie, stegen de uitgaven harder, met name voor de uitbreiding van de sociale zekerheid. Het sobere naoorlogse beheer van de overheidsfinanciën raakte uit de mode."

  Dus zo heel raar was die gedachten kronkel van robutrecht niet ;-)
 6. forum rang 6 Go4profit 27 maart 2020 10:11
  quote:

  marcvanutrecht schreef op 27 maart 2020 05:21:


  Vraag me af wat Noorwegen met zoveel geld doet..Quality life is echt laag..auto's en horeca is onbetaalbaar...saai leven.

  Voor jou onbetaalbaar niet voor de Noren zelf.
  Bijna iedere jonge man/vrouw daar heeft een auto, motor en een motorboot.
  Elektrische auto's zonder belastingen erop.
  Het geld klotst daar alle kanten op.
  Mooie natuur en relatief weinig mensen in een groot land.
  Een nadeel is misschien dat de jeugd te verwend is en dat heb ik bij mijn bezoek in juni 2018 diverse malen van de ouderen gehoord.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare