Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Minder kortingen in verfijnd pensioenstelsel'

'Minder kortingen in verfijnd pensioenstelsel'

AMSTERDAM (AFN) - Een verfijning van het huidige pensioenstelsel kan zorgen voor stabielere uitkeringen, snellere indexatie en een minimale kans op kortingen. Dat stelt onderzoeksbureau Aon Hewitt in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Daarin legt het bedrijf de voordelen van een verfijning van het huidige stelsel naast de twee varianten die nu worden gebruikt als mogelijkheden voor het pensioensysteem van de toekomst. Daarbij stelt Aon met zijn voorstel voor meer duidelijkheid over het uiteindelijke pensioenniveau te zorgen, terwijl er ook geen dure overgangsmaatregelen nodig zijn.

Aon stelt onder meer voor om minder leeftijdssolidariteit in te bouwen in het pensioenstelsel, door op jongere leeftijd opgebouwde aanspraken meer en sneller te verhogen dan op oudere leeftijd opgebouwde aanspraken. Dat verkleint het huidige probleem dat jongeren in vergelijking met ouderen meer premie betalen voor een lagere uitkering.

Aon

Verder zou het kapitaal van pensioenfondsen volgens de onderzoekers gesplitst kunnen worden in een deel voor pensioengerechtigden en een deel voor werkende deelnemers. ,,Zo kunnen beide kringen hun eigen beleggingsbeleid hanteren, afgestemd op de beleggingshorizon van de betreffende groep'', aldus Aon.

Tussen beide kringen zouden wel verrekeningen mogelijk zijn. Zo zou geld richting de niet-pensioengerechtigden gaan als de dekkingsgraad bij de gepensioneerden een bepaalde grens overtreft. Anderzijds zou de pot van de gepensioneerden worden bijgevuld door de werkenden als de dekkingsgraad bij de uitkeringsgerechtigden lager zou zijn dan 100 procent. Doordat de pot van de gepensioneerden altijd op minstens 100 procent wordt gehouden zouden kortingen op uitkeringen zo goed als uitgesloten zijn.

Aon ziet ook nog kanttekeningen voor zijn voorstel. Zo zorgen de verschillen in indexatie voor meer administratie. Daarnaast is onduidelijk of er juridische en/of fiscale bezwaren bestaan tegen sommige elementen van het plan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links