Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Schlumberger heeft last van zeer moeilijke markt

Gepubliceerd op 17 april 2020 13:31 | Views: 3.615

Fugro 06 aug

3,56 -0,07 (-2,04%)

HOUSTON (AFN/BLOOMBERG) - Oliedienstverlener Schlumberger heeft op de Amerikaanse markt minder omzet behaald in het eerste kwartaal. Daarmee werd de trend van vorig jaar doorgezet waarin met name de markt voor schalie-olie terugliep. Buiten de eigen landsgrenzen groeide de omzet van het bedrijf nog wel licht, ondanks de scherpe daling van de olieprijs de afgelopen maanden en de afgenomen vraag naar olie door de coronacrisis.

Als gevolg van die marktomstandigheden, die volgens topman Olivier Le Peuch zorgen voor "het meest uitdagende klimaat voor de sector in vele tientallen jaren", zet Schlumberger ook het mes in het dividend. Dat werd met driekwart verlaagd van 50 dollarcent, naar 12,5 dollarcent. Het is voor het eerst in ruim veertig jaar dat Schlumberger zijn dividend verlaagt. Verder snijdt het bedrijf in het personeelsbestand om de kosten omlaag te brengen.

Oliebedrijven in Noord-Amerika gaven minder uit aan exploratie en boorden minder naar olie vanwege de al vroeg in het kwartaal dalende olieprijzen. In maart daalden die vervolgens extreem snel toen Saudi-Arabië een prijzenoorlog ontketende. De omzet in de Verenigde Staten kwam door de aarzelingen van oliebedrijven om te investeren 17 procent lager uit dan een jaar eerder op 2,3 miljard dollar. Met de internationale activiteiten zette Schlumberger 5,1 miljard dollar om, wat een stijging was van 2 procent op jaarbasis.

Verlies

Onder de streep resteerde er een verlies van 7,4 miljard dollar. Dat werd grotendeels veroorzaakt door afschrijvingen van 8,5 miljard dollar die Schlumberger deed op onder meer de goodwill en immateriële activa die te maken hebben met twee overnames uit de afgelopen jaren.

Schlumberger geeft aan geen prognose te kunnen geven voor het tweede kwartaal. Het lopende kwartaal wordt volgens het bedrijf namelijk het meest verstorende ooit voor de oliesector.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro 92% zegt kopen 12 stemmen

Gerelateerd

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare