Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

OPEC: komende jaren lager marktaandeel

Gepubliceerd op 5 nov 2019 om 11:14 | Views: 2.071 | Onderwerpen: OPEC

Royal Dutch Shell A 17:38

25,95 +0,09 (+0,35%)

WENEN (AFN/BLOOMBERG/DPA) - Oliekartel OPEC denkt de komende jaren aanzienlijk minder olie op te hoeven pompen. Het marktaandeel van de organisatie voor olie-exporterende landen zal daardoor tot circa 2025 zakken. Reden voor de lagere olieproductie van de OPEC-landen is de grote hoeveelheid Amerikaanse schalie-olie die de markt overspoelt.

De hoeveelheid schalie-olie die de Amerikanen produceren stijgt harder dan waar de OPEC vorig jaar rekening mee hield. In 2025 zijn de Verenigde Staten goed voor een vijfde van de olieproductie zo voorspelt het oliekartel nu.

Komende maand komen de OPEC-landen bijeen om te beslissen of ze de productie verder willen inperken, stelt secretaris-generaal Mohammed Barkindo. Daarmee zouden ze willen voorkomen dat er volgend jaar overproductie is en daardoor dalende olieprijzen ontstaan.

De OPEC heeft nu nog circa 35 procent van de oliemarkt in handen. Dat zal dalen tot rond de 32 procent in 2023, verwacht de organisatie. Vanaf 2029 begint de productie van schalie-olie in de VS weer af te nemen en neemt het marktaandeel van de OPEC weer toe. Het oliekartel verwacht in 2040 weer 40 procent van de markt in handen te hebben. Op dat moment is olie volgens de OPEC nog altijd de belangrijkste energiebron.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
Royal Dutch Shell A 75% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

OPEC

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links