Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING financiert vervuilende kolencentrale

ING financiert vervuilende kolencentrale

AMSTERDAM (AFN) - ING wil een vervuilende kolencentrale in Indonesië financieren. Dat meldt Greenpeace, dat erop wijst dat de Nederlandse bank zich onlangs nog na maatschappelijke druk terugtrok uit de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

ING is een van de bijna 90 ondertekenaars uit 35 landen van de zogeheten Equator Principles. Die afspraken uit 2015 zijn bedoeld om bij financiering van grote projecten milieuschade te beperken en rechten van lokale bevolking te respecteren.

Volgens Greenpeace gaat het om een nieuwe kolencentrale in Cirebon op het eiland Java, die weinig gebruikmaakt van moderne technieken om uitstoot te beperken. De lucht zou daar nu al erger vervuild zijn dan in de meest vervuilde straat in Amsterdam.

Oud project

De nieuwe centrale komt naast een andere kolencentrale te staan. Die veroorzaakt volgens de milieuorganisatie flinke problemen voor lokale vissers, boeren en zoutwinners. Hun opbrengsten zijn sinds de ingebruikname in 2012 ,,drastisch" teruggelopen.

Volgens ING is de financiering van Cirebon II een oud project, dat stamt van voordat ING zijn beleid aanscherpte en besloot geen nieuwe kolencentrales en kolenmijnen meer te bekostigen. ,,We hebben toen direct aangegeven dat bestaande afspraken met klanten zullen worden gehonoreerd. Dat is hier het geval", laat een woordvoerster weten.

Milieuschade

ING trok zich vorige maand na flinke ophef als financier terug uit de Amerikaanse Dakota-oliepijplijn. De pijpleiding is omstreden, omdat de rechten van een Indianenstam die in het gebied leeft geschonden worden. Ook wordt gevreesd voor milieuschade.

Volgens de zegsvrouw besloot ING in het geval van Dakota de lening te verkopen, omdat nieuwe informatie aan het licht was gekomen over praktijken die niet stroken met het beleid van de bank. ,,Dat is in het geval van Cirebon II niet zo."

Lees over dit aandeel ook

  1. 14 mei Deutsche Bank verhoogt koersdoel ING
  2. 02 mei ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

16,264 15:00
-0,152 -0,93%
Premium

ING Groep legt aandeelhouders in de watten

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links