Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX nipt lager gesloten, ondanks flinke koerssprong Philips

AEX nipt lager gesloten, ondanks flinke koerssprong Philips
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag nipt lager gesloten, ondanks de flinke koerssprong van Philips.

De AEX uiteindelijk sloot uiteindelijk fractioneel lager op 882,27 punten, nadat er eerder op de dag nog boven 890 punten werd gehandeld.

Het is een belangrijke week op het macrofront met de bijeenkomst van de Federal Reserve en de twee banenrapporten. Beleggers hopen op meer richting over de vraag of de Amerikaanse economie nu verbetert of toch verder afkoelt.

Maar de rentebeleidsverklaring van het FOMC zal meer in de gaten worden gehouden voor eventuele veranderingen en uiteraard in de toon die Jerome Powell zal hanteren tijdens zijn toelichting.

Investment manager Simon Wiersma van ING gaf aan dat, nadat de inflatiecomponent van de eerste kwartaalgroeicijfers hoger uitviel dan verwacht, er de vrees was dat ook de inflatiecijfers van maart veel hoger zouden uitvallen. Dat was dus niet het geval en leidde vrijdag tot opluchting bij beleggers.

"De markt houdt er inmiddels al rekening mee dat de Fed de beleidsrente dit jaar maar slechts één keer met 0,25 basispunten zal verlagen. Zolang de economie maar goed blijft draaien hoeft dat, in tegenstelling tot wat veel beleggers denken, helemaal geen probleem te zijn. Een beetje langer hoge inflatie is positief voor de (nominale) winstgroei bij bedrijven. Ja, voor obligatiebeleggers zijn de rendementsverwachtingen dan minder gunstig, voor aandelenbeleggers ziet het er dan juist zonniger uit", aldus Wiersma.

Wat de bedrijfswinsten betreft, zijn er deze week cijfers te verwachten van een breed scala aan bedrijven uit verschillende sectoren zoals, Arcadis, Air France-KLM, Van Lanschot, Wolters Kluwer, Arcelormittal, BAM, DSM Firmenich, ING, ForFarmers, Shell, UMG, Galapagos, Aperam en Brunel.

In de VS zal er veel aandacht zijn voor Apple en Amazon. Vorige week rapporteerden Tesla, Microsoft, Alphabet en Meta al, met wisselend succes.

De olieprijzen daalden maandag en een vat Brent olie werd 1,4 procent goedkoper op 88,29 dollar.

De rentes deden een stapje terug in aanloop naar het rentebesluit in de VS aanstaande woensdag en de euro/dollar liep licht op naar 1,0715. De Japanse yen daalde maandagochtend vroeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste niveau sinds 1990, op een stand van 160,21, om vanaf dat niveau plotseling bijna twee procent op te veren naar een stand van 155,75. Dit zou volgens valutastrategen van ING kunnen wijzen op interventie door de Bank of Japan.

Stijgers en dalers

Philips ging aan kop in de AEX, en sloot af met een winst van 29,4 procent. Tussentijds noteerde het aandeel zelfs meer dan 45 procent hoger. Philips kondigde maandag bij de kwartaalcijfers een schikking aan van 1,1 miljard dollar in de VS met betrekking tot letselschade en medische monitoring rond zijn slaapapneu-apparaten en dat was veel eerder dan verwacht, volgens ING.

"We verwachtten een schikking eind 2024/begin 2025", zei analist Marc Hesselink, die de schikking verder een "black box-gebeurtenis" noemde, met een "onzekere timing" die nu is opgelost. Volgens Hesselink zit er een premie in het aandeel door het "wegnemen van de onzekerheid."

Exor, dat aandeelhouder is in Philips, steeg op afstand met 4,0 procent.

Randstad won 1,6 procent nadat ING het op de favorietenlijst had gezet. De bank gelooft dat het eerste kwartaal van 2024 het dieptepunt was, "dat de trends in uitzendvolumes vroege tekenen van herstel laten zien, dat de vergelijkingen gemakkelijker worden en, zoals Randstad zelf heeft aangegeven, dat er groene scheuten zijn in vroege cyclische segmenten", schreven de analisten.

Wolters Kluwer, ASML, AkzoNobel, Adyen en Besi noteerden onderaan met dalingen van 1,2 tot 2,4 procent, Akzo en Besi vanwege ex-dividend noteringen. ASMI was de grootse daler met een verlies van 4,4 procent.

IMCD steeg 1,7 procent. Dit ondanks dat Kepler Cheuvreux het koersdoel verlaagde met handhaving van het Houden advies.

In AMX won Alfen bijna 15 procent. De tijdelijke productiestop van Pacto onderstations voor Liander en de daaropvolgende opvoering van de productie zal geen impact hebben op de doelstelling om dit jaar een omzetgroei van 20 procent te halen bij Smart Grid Solutions, zei Alfen.

Signify won 2,0 procent, nadat het bedrijf aankondigde te starten met het inkopen van circa 450.000 aandelen. De ingekochte aandelen gebruikt de onderneming voor het belonen van het eigen personeel. ING verlaagde het koersdoel van het bedrijf van 28 naar 26,00 euro. Naar onze mening toonde de update opnieuw de uitdagende markt in de verlichtingsindustrie. De grote vraag naar energie-efficiënte connected oplossingen kan de cyclische zwakte en zwakke dynamiek van het non-connected segment niet compenseren", meent de bank.

De verliezen bleven beperkt in de Midkap, tot circa 0,8 tot 1,1 procent voor Flow Traders en InPost.

In de AScX won Ebusco 6,9 procent, gevolgd door Fastned met een winst van 4,8 procent. Vastned daalde juist 6,9 procent na een ex-dividend notering.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street groengekleurd en noteerde de toonaangevende S&P 500 0,2 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
AMX
ASCX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    913,56
    +0,02% +0,17
  2. AMX 18:05
    953,76
    -0,34% -3,22
  3. ASCX 18:05
    1.218,62
    -0,03% -0,32

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links