Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Europese beurzen blijven dicht bij huis
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger op 486,76 punten. De Duitse DAX steeg 0,8 procent tot 17.033.24 punten en de Britse FTSE 100 won 0,9 procent op 7.681,01 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,7 procent tot 7.638,97 punten.  

De Europese beurzen begonnen de dag duidelijk hoger, gesteund door de Chinese markten, waar de Hang Seng index 4 procent steeg en de Shanghai Composite ruim 3 procent.

Volgens Simon Wiersma van ING leidde speculatie over steunmaatregelen door de Chinese regering, onder andere met aankopen door staatsfondsen en regels om shortselling tegen te gaan, tot een rally op de Chinese beurzen.

Rond lunchtijd kwam er kortstondig de klad in, maar gedurende middag wisten de Europese aandelenmarkten weer verder te stijgen. De Duitse DAX bereikte zelfs een nieuwe all time high, net als de AEX in Amsterdam.

Morgan Stanley blijft intussen zeer optimistisch over Europese aandelen. De bank verwacht dat renteverlagingen door de ECB later dit jaar de economische groei een flinke impuls zullen geven. De bank rekent op een winstgroei van Europese bedrijven van gemiddeld 9 procent dit jaar terwijl de meeste analisten rond 5 procent zitten.

Op macro-economisch vlak werd 's ochtends bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in december met 1,1 procent zijn gedaald, na een stijging van 0,3 procent in november.

Verder wees Commerzbank op de fabrieksorders in Duitsland, die op jaarbasis weliswaar met 8,9 procent stegen in december, maar zonder zogenaamde 'big ticket orders' was sprake van een afname van 2,2 procent. Dat lijkt opnieuw bewijs dat er geen snel herstel voor de Duitse economie lonkt.

Daarnaast handhaafde de Australische centrale bank dinsdag de rente op 4,35 procent, waarbij de inflatieverwachtingen werden verlaagd.

De euro/dollar handelde richting het slot licht hoger op 1,0755. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 4,10 procent en de Duitse variant tot 2,30 procent.

WTI-olie werd een procent duurder en kostte zo'n 73,50 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Muziekbedrijf Spotify boekte fraaie koerswinsten. Het bedrijf zag het aantal gebruikers verder stijgen, net als de omzet, en kwam zo aan de bovenkant van de eigen verwachtingen uit. Onder de streep resteerde nog wel een verlies.

Commerzbank beperkte de koerswinst tot minder dan 0,5 procent, terwijl financials elders onder druk stonden. UBS daalde 4,4 procent nadat de Zwitserse bank in het vierde kwartaal opnieuw in de rode cijfers dook. Wel ging het dividend omhoog en werd een aandeleninkoopprogramma aangekondigd ter waarde van 1 miljard dollar.

In Parijs verloren BNP Paribas en Société Générale terrein.

Infineon stond onder druk na het openen van de boeken  De leverancier voor de halfgeleiderindustrie behaalde afgelopen kwartaal een lagere omzet en verlaagde de outlook voor dit jaar. Het aandeel verloor 3 procent.

Sectorgenoot STMicroelectronics daalde ruim een half procent in Parijs, terwijl ASML in Amsterdam bijna een procent steeg.

Stroomproducent RWE verloor 2,7 procent in Frankfurt.

Het Britse olieconcern BP boekt minder winst, maar meer dan verwacht. Het aandeel steeg 5,5 procent in Londen. Sectorgenoot TotalEnergies won bijna 2 procent in Parijs en voerde daarmee de CAC 40 aan. Shell steeg een procent in Londen en Amsterdam.

Staalbedrijven ArcelorMittal en vooral Aperam behoorden tot de sterkste stijgers in Amsterdam en Brussel. 

Het aandeel Prosus, waarvan de koers geregeerd wordt door het grote belang in het Chinese Tencent, sloot 5 procent hoger in Amsterdam.

Aandelen van producenten van luxe artikelen als Hermes en LVMH stonden enigszins onder druk op de Franse beurs en sloten licht lager. Dat gold ook voor Europese vastgoedaandelen. Het Franse Unibail-Rodamco-Westfield verloor een half procent en het Duitse Vonovia leverde eenzelfde percentage in.

Novartis heeft een bod uitgebracht op het Duitse MorphoSys. Dit maakte het Zwitserse bedrijf maandagavond laat bekend, nadat er al geruchten waren over een deal. Novartis is bereid om 68 euro per aandeel te betalen en waardeert MorphoSys op 2,7 miljard euro. Aandelen Morphosys stegen in Frankfurt 13 procent en Novartis daalde licht in Zürich.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag overwegend lager maar bleven dicht bij huis. De S&P500 daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent.  

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. CAC 40 18:05
    8.167,50
    -0,26% -20,99
  2. DAX 16 mei
    18.738,81
    -0,69% -130,55
  3. PSI 18:05
    6.887,38
    -0,48% -33,24

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links