Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: lagere resultaten AkzoNobel verwacht

Beursblik: lagere resultaten AkzoNobel verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal van 2023 vermoedelijk lagere resultaten geboekt, onder meer door een valutaire tegenwind. Dit blijkt uit de analistenconsensus die is opgesteld in aanloop naar de resultaten die woensdag voorbeurs verschijnen.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een omzet van 2.526 miljoen euro, van 2.741 miljoen euro in de drie maanden ervoor. In het vierde kwartaal van 2022 werd een omzet van 2.606 miljoen euro behaald.

De verwachte omzet in het vierde kwartaal is verdeeld in 1.001 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.525 miljoen euro voor Performance Coatings.

Voor het vierde kwartaal wordt verder een aangepaste EBITDA verwacht van 319 miljoen euro, tegenover 414 miljoen euro in de drie maanden ervoor. Een jaar eerder werd een aangepast EBITDA behaald van 220 miljoen euro.

Bij Decorative Paints zou de aangepaste EBITDA in het vierde kwartaal van dit jaar zijn uitgekomen op 135 miljoen euro en bij Performance Coatings op 208 miljoen euro.

Valutaire tegenwind

Berenberg  heeft recent het koersdoel voor AkzoNobel verlaagd van 86,00 naar 83,00 euro, maar handhaafde wel het koopadvies voor het aandeel. De zakenbank verwacht dat de volumes in het vierde kwartaal gelijk zijn gebleven aan die in het derde kwartaal. Toch zal de aangepaste EBITDA in 2023 lager uitvallen dan de 1,45 miljard euro die het bedrijf als outlook hanteert, verwacht de Duitse bank. Onder meer de depreciatie van de Argentijnse peso is hier debet aan.

De impact van deze valuta tegenwind op de winst schat JPMorgan in op circa 50 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Voor heel 2023 rekenen analisten volgens de consensus op een omzet van 10.661 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 1.436 miljoen euro. In 2022 behaalde AkzoNobel een omzet van 10.846 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 1.157 miljoen euro.

Outlook

Voor 2024 rekent ING op een lage enkelcijferige volumegroei, conform uitspraken van het management van AkzoNobel. Vermoedelijk zal de outlook van het bedrijf voor dit jaar een ruime bandbreedte bieden, denkt de bank.

Berenberg verwacht dat de prijzen in 2024 onder druk komen te staan, maar dit wordt volgens de analisten gecompenseerd door de aanhoudende daling van de inkoopkosten, waardoor de marge omhoog kan. De onrust in de Rode Zee zorgt daarentegen wel voor hogere transportkosten, waarschuwde Berenberg onlangs in een analistenrapport.

De consensus houdt voor dit jaar rekening met een licht hogere omzet, van 10.818 miljoen euro en een hogere aangepaste EBITDA van 1.588 miljoen euro.

Volgens JPMorgan is de analistenverwachting voor dit jaar echter te positief.

Het aandeel AkzoNobel noteerde dinsdag 0,5 procent hoger op 70,76 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 25 apr Beursblik: ING verlaagt koersdoel AkzoNobel
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 75% zegt verkopen 4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

62,760 26 apr
+0,840 +1,36%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links