Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: sterk banenrapport VS leidt tot hogere rentes

Beursblik: sterk banenrapport VS leidt tot hogere rentes

(ABM FN-Dow Jones) Door het sterke Amerikaanse banenrapport heeft de tienjaarsrente in de VS de 5 procent in het vizier. Dat bleek vrijdagmiddag uit een rapport van econoom James Knightley van ING.

Het aantal Amerikaanse banen steeg in september sterk, waarbij opwaartse herzieningen de kracht van de economische activiteit tijdens de zomer onderstreepten.

"Hoewel we betwijfelen of dit kan blijven duren, houdt het cijfer van vandaag het vooruitzicht van een nieuwe renteverhoging levend en ondersteunt het zeker het argument van de Federal Reserve dat de rente langer hoog moet blijven", aldus Knightley.

Volgens de econoom van ING zag niemand de sterke banencijfers aankomen, omdat eerdere macrodata, zoals de inkoopmanagersindexen van ISM, de werkgelegenheidscijfers van de NFIB en het ADP-rapport, dat eerder deze week een banengroei van 89.000 liet zien, niet op zo’n sterk cijfer wezen.

"Er zijn altijd twijfels over de kwaliteit van de data als je zulke grote verschillen tussen verschillende databronnen tegenkomt, maar de loonadministratie is het cijfer waar de markt de meeste nadruk op legt en we moeten erkennen dat een dergelijke kracht het vooruitzicht op een nieuwe renteverhoging levend houdt en aansluit bij de verwachtingen van de Fed", aldus de econoom.

ING is nog steeds van mening dat het monetaire beleid restrictief genoeg is en denkt niet dat de Fed de rente opnieuw zal gaan verhogen. Echter, indien de inflatiecijfers van volgende week te hoog zijn, ligt een rente van 5 procent op de Amerikaanse tienjaars staatsobligaties in de lijn der verwachting.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagmiddag op 4,83 procent, net onder de piek van circa 4,85 procent die eerder deze week werd bereikt. De tweejarige rente steeg naar 5,06 procent en de 30-jarige variant naar 4,99 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Oude School Econoom 6 oktober 2023 17:06
    Ik heb al eens eerder aangegeven, FED en ECB zijn al enige jaren de regie kwijt, noch bezitten zij de competentie om alert, tijdig en (des-)kundig te reageren op economische en financiële ontwikkelingen. Met jaren lang “gratis geld” weggeven, konden zij goed “scoren”, maar nadenken over de consequenties? Zij lopen steeds achter de ontwikkelingen aan en hebben geen duidelijk inzicht in de risico factoren. Van de regeringen en ambtenaren hoef je niets te verwachten, die missen eveneens competentie en visie. Van geld uitgeven raken zij in extase. Van de grote economen zoals, Keynes, Adams, Marx of Tinbergen hebben zij waarschijnlijk nog nooit gehoord. Enige optie nu is om economieën in een recessie te drukken, dan kan met een nog hogere rente. Uiteindelijk betalen burgers en bedrijven het gelag. Echter het is dwaas om nu de rente verder te verhogen. Je kunt niet jarenlange slecht geld beleid in 1 jaar wegpoetsen met een snelle renteverhoging in een krappe arbeidsmarktsituatie met een kans op loon-prijs spiraal ontwikkeling. Los nog van het feit dat veel banken en overheden door de hoge rente in problemen zijn en nog verder komen. Kortom slecht beleid op slecht beleid continueren kan m.i. niet goed blijven gaan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links