Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse inflatie inderdaad gedaald

Nederlandse inflatie inderdaad gedaald
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse inflatie is in augustus inderdaad gedaald tot 3,0 procent. Dit bleek dinsdag uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eind augustus meldde het CBS al in een snelle raming een afname tot 3,0 procent.  

De consumentenprijzen stegen in juli nog met 4,6 procent op jaarbasis. In juni was dit nog 5,7 procent. Deze daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie.

In augustus was energie 46,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli waren de prijzen 34,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Naast energie had ook de prijsontwikkeling van voeding een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van voedingsmiddelen daalde van 11,7 procent in juli naar 9,7 procent in augustus. Vooral de prijsontwikkelingen van vlees en brood- en graanproducten droegen bij aan deze afname. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van vliegtickets een drukkend effect.

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in augustus weliswaar 0,6 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar in juli was de prijsdaling op jaarbasis 11,1 procent. Daarnaast hadden ook de prijzen van kleding een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie.

Op maandbasis kwam de prijsstijging in augustus uit op 0,4 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 12 september 2023 09:11
    quote:

    Calvin schreef op 12 september 2023 08:58:

    Te veel geleund de laatste jaren op goedkoop gas en olie uit Rusland en het Midden-Oosten terwijl de Green Deal maar langzaam van de grond komt. Je zou toch moeten denken dat Ebusco, Alfen en AMG goud geld verdienen met de energietransitie..
    Het is nog steeds goedkoper om niet energie vriendelijk te produceren. Kijk maar eens naar electrisch rijden. Zonder subsidie wil niemand die autos hebben.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links