Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street sluit lager

Wall Street sluit lager
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag fors lager gesloten, omlaag getrokken door de banken en de energiesector na de redding van First Republic Bank en nadat de olieprijs kelderde door zorgen over een mondiale recessie. 

De S&P500-index sloot 1,2 procent lager op 4.119,58 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 12.080,51 en de Dow Jones index leverde 1,1 procent in en eindigde op 33.684,53 punten. 

Beleggers wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. De markt rekent op een renteverhoging van 25 basispunten. De volgende stap is een vraagteken. Een minderheid rekent op nog een verhoging na woensdag. Sommige analisten rekenen ook op renteverlagingen later in het jaar.
 
Terwijl aandelen uit de gratie waren, werden staatsleningen gekocht. Dit wijst op een vlucht naar veiligheid, door de onrust over de banken. De rendementen op staatsleningen daalden, tot 3,443 procent voor een tienjarige Amerikaanse staatslening, tegen 3,573 procent maandag. "Je ziet dat mensen Treasury's kopen omdat niets zo goed smaakt in een tijd van onzekerheid", zei Jeff Kilburg van KKM Financial.

In de naamiddag bleken de Amerikaanse fabrieksorders licht gestegen in maart, na een afname in februari. Er was een sterker herstel verwacht. Het aantal vacatures daalde intussen verder, van 9,97 miljoen tot 9,59 miljoen

De euro/dollar noteerde op 1,1014. 

De olieprijs daalde 5 procent ten opzichte van maandag, tot 71,66 dollar per vat. Oliehandelaren vrezen een daling van de Amerikaanse industrie, met minder vervoer, en een trager dan verwacht economisch herstel in China.

Bedrijfsnieuws
 
Aandelen van regionale Amerikaanse banken gingen onderuit. PacWest verloor 28 procent. Zions Bancorp daalde 11 procent, herstellend van een koersval van 23 procent eerder op de dag.

Grote banken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs hielden het verlies beperkt tot circa 2 procent. Maandag werd het merendeel van de activiteiten van First Republic bank verkocht aan JPMorgan Chase voor 16 miljard dollar. First Republic zag zijn balans omvallen doordat klanten deposito's weghaalden. Per 13 april had de bank nog 229 miljard aan activa zoals leningen en effecten, maar slechts 104 miljard aan spaargeld van derden op zijn balans. De nieuwe eigenaar zal die balans herstellen.

Olie-aandelen gingen onderuit op de lagere olieprijs Chevron en Exxon Mobil verloren 4 procent. Halliburton daalde zelfs 8 procent. 

Het Britse BP meldde dinsdag kwartaalcijfers en verloor 8 procent in New Yok. 

De Amerikaanse chemiereus DuPont versloeg de winst- en omzetverwachting voor het eerste kwartaal, maar de vooruitblik werd voorzichtiger. Dupont neemt ook concurrent Spectrum Plastics over voor 1,75 miljard dollar. Het aandeel daalde 5 6rocent.

Uber Technologies sloot 11 procent hoger. Het taxi- en bezorgbedrijf groeide flink door in het eerste kwartaal, en zwarte cijfers komen in zicht. De outlook was beter dan verwacht.

Pfizer behaalde een lager resultaat door lagere inkomsten uit coronaproducten maar handhaafde zijn outlook. Het aandeel van de farmaceut steeg 0,5 procent 

Restaurant Brands International presteerde boven verwachting. Het moederbedrijf van Burger King steeg 2 procent.

Resultaten van het Nederlandse halfgeleiderbedrijf NXP werden goed ontvangen. De topman sprak maandag nabeurs van voorzichtig optimisme dat NXP zich succesvol navigeert door de cyclische neergang. Het aandeel steeg 3 procent. 

Nabeurs publiceren AMD, Starbucks en Ford cijfers. Apple volgt op donderdag.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. MrBiggy 2 mei 2023 23:16
    One banking analyst pointed to a caveat in comments made by JPMorgan Chase chief executive Jamie Dimon after the First Republic takeover. Although he said the rescue of the California bank on Monday “pretty much resolves them all”, he prefaced his remarks with the warning that “there may be another smaller one” to come.

    "They are going from the weakest bank to the weakest bank. And it’s not just the short sellers but it’s the customers as well asking if their deposits are safe,”

    ...The market is focusing on the weakest links and looking for banks that are vulnerable.
  2. NELU1952 2 mei 2023 23:34
    Daling van de olie prijs is juist de beste wat een economie moet hebben , dan zal ook de prijs van gas ook beinvloeden. En olie handelaren vrezen een daling niet van economie maar van hun portemonnee ...
    Dus stop met paniek zaaien en nep nieuws ...
    De echte probleem zijn de regionale Amerikaanse banken die de sfeer verpeste ook van de goed presterende Nederlandse banken .
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links