Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEA: 3 miljoen vaten Russische olie per dag minder

IEA: 3 miljoen vaten Russische olie per dag minder
Beeld: ANPFoto

(ABM FN-Dow Jones) De oorlog in Oekraïne en alle sancties die daarop volgden voor Rusland vormen een grote bedreiging voor de aanbodkant op de oliemarkt en daarmee voor de wereldeconomie. Dit stelde het internationaal energieagentschap woensdag in zijn maandrapport.

Het IEA vreest een aanbodtekort, tenzij grote producenten hun productie weten te verhogen.

Overigens, zo benadrukte het agentschap, hebben alleen de Verenigde Staten en een paar andere landen vooralsnog een verbod om de import van Russische olie uitgevaardigd. Toch durven veel partijen al geen zaken meer te doen met Rusland uit vrees voor reputatieschade.

Volgens het IEA zullen de sancties ervoor zorgen dat vanaf april dagelijks 3 miljoen vaten Russische olie minder beschikbaar worden. Het agentschap verlaagde de raming voor het aanbod van olie voor dit jaar met 2 miljoen vaten tot 99,5 miljoen vaten per dag. 

Het verloren gegane aanbod heeft de energieprijzen hard doen stijgen, merkte IEA nog op. En dit leidt tot meer inflatie en minder koopkracht van consumenten.

Dit zal ook tot minder vraag naar olie leiden, "maar onvoldoende om het gemis aan Russische olie te compenseren", meent het agentschap. Het IEA verwacht dat de vraag naar olie dit jaar met 1,1 miljoen vaten per dag stijgt. Dat was voorheen nog 2,1 miljoen vaten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links