Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street flink lager na volatiele sessie

Wall Street flink lager na volatiele sessie
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink lager gesloten. De S&P 500 verloor 1,8 procent op 4.504,08 punten, de Dow Jones index daalde 1,5 procent tot 35.241,59 punten en de Nasdaq leverde zelfs 2,1 procent in op 14.185,64 punten.

Veel aandacht ging uit naar inflatiecijfers. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari met 7,5 procent gestegen op jaarbasis. Economen hadden een prijsstijging van 7,0 naar 7,2 procent verwacht. De kerninflatie bedroeg in januari op jaarbasis 6,0 procent, waar economen 5,5 procent hadden voorspeld.

"Die lasten hebben doorgaans even tijd nodig om prijsverhogingen te verwerken, maar als dat proces eenmaal op gang is gekomen, vlakken die niet zo snel weer af, zoals we dat bij energieprijzen doorgaans wel zien", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Dit is de belangrijkste bron van zorg in het inflatiebericht van de Verenigde Staten van vandaag.".

Marktanalist Matt Weller van Forex.com zei dat een opmerkelijke sprong van de kerninflatie de Fed zou kunnen overtuigen om agressiever te handelen en de rente in maart niet met 25 maar met 50 basispunten te verhogen. Ook rekenen marktkenner erop dat de Fed de rente mogelijk bij elke rentevergadering dit jaar zal moeten verhogen.

Voorzitter van de St. Louis Fed James Bullard, die bekend staat als havik in het beleidscomité van de Fed, vindt dat de centrale bank de rente agressief moet gaan verhogen, met 50 basispunten in maart. Op 1 juli zou de rente volgens Bullard, die dit jaar stemrecht heeft, cumulatief met 100 basispunten verhoogd moeten zijn.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag op 2,05 procent. Dit is het hoogste niveau in ruim twee jaar.

Beleggers richten zich momenteel ook op de kwartaalcijfers, waarbij ze proberen in te schatten hoe Amerikaanse bedrijven de hogere inflatie en de verstoringen van de aanvoerketen pareren.

"De winsten en omzetten zijn over het algemeen redelijk goed in vergelijking met de verwachtingen aan het begin van dit kwartaal, dus dat is een positieve factor in de markt", zei marktanalist Lisa Erickson van US Bank Wealth Management.

Op macro-economisch vlak werd donderdag ook bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week harder is gedaald dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 16.000 tot 223.000. Economen hadden vooraf gerekend op 230.000 nieuwe aanvragen.

De euro/dollar noteerde op 1,1434. 

De olieprijs is donderdag licht gestegen na een vrij volatiele sessie. Bij een settlement van 89,88 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent duurder. Uit het maandrapport van de OPEC bleek dat de verwachte groei van de mondiale vraag naar olie in 2022 ongewijzigd is gebleven op 4,2 miljoen vaten olie per dag.

Bedrijfsnieuws

Disney steeg meer dan 3 procent, nadat de entertainmentreus woensdagavond beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde. Het aantal abonnees voor streamingdienst Disney+ bedroeg ultimo 2021 129,8 miljoen, tegenover 118,1 miljoen abonnees in het voorgaande kwartaal, terwijl de markt rekende op 124,7 miljoen abonnees.

Twitter heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer gebruikers aan zich gebonden en meer omzet geboekt. In 2022 denkt Twitter dat de omzet met 20 tot 25 procent zal stijgen ten opzichte van de 5,08 miljard dollar in 2021. In 2023 wil Twitter ten minste 7,5 miljard dollar omzet realiseren. Daarvoor zijn 315 miljoen gebruikers nodig. Het aandeel daalde 2 procent.

Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft in het vierde kwartaal ruimschoots voldaan aan de marktverwachtingen, met een stijgende omzet en winst, dankzij een sterke volumegroei bij het Marlboro-merk. Het aandeel steeg bijna een procent.

PepsiCo daalde ruim 2 procent. De frisdrankgigant boekte het afgelopen kwartaal evenwel een nettowinst van 1,32 miljard dollar, ofwel 0,95 dollar per aandeel, op een omzet van 25,25 miljard dollar en overtrof daarmee de verwachtingen.

Ook Coca-Cola presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel steeg donderdag een half procent.

Uber heeft het afgelopen kwartaal een 83 procent hogere omzet geboekt, geholpen door een herstel van zijn rittenactiviteiten en een aanhoudende vraag naar maaltijdbezorging, ondanks dat veel restaurants de deuren weer mochten openen. Het aandeel verloor toch meer dan 6 procent.

Tesla leverde 3 procent in. De producent van elektrische auto's is aangeklaagd wegens discriminatie en intimidatie binnen het bedrijf.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links