Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs op hoogste niveau sinds 2014

Olieprijs op hoogste niveau sinds 2014
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds 2014, door zorgen over verstoringen van de olieproductie in verschillende landen. 

Een februari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie werd 1,9 procent duurder en sloot op 85,43 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit niveau werd sinds oktober 2014 niet meer gehaald, volgens gegevens van FactSet.

"Veel fundamentele waarden zijn net omslagen tot positief voor duurdere olie en dat kan betekenen dat de olieprijzen verder blijven stijgen", zei Edward Moya van Oanda.

"Door de drone-attack van de Houthi op de VAE hebben de zorgen over mogelijke verstoringen van de aanvoer van olie vanuit deze regio weer de kop opgestoken."  Daarbij komt dat oliekartel OPEC+ zijn productiequota niet lijkt te gaan halen. "Het lijkt erop dat in een handvol landen en regio's, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Libië, Kazachstan, Canada en Noord-Dakota de olieproductie op elk moment kan worden verstoord, door geopolitieke spanningen of door koud weer", zei de analist.

Houthi-rebellen uit Jemen, gesteund door Iran, claimden verantwoordelijheid op voor een aanval op het oliecomplex in Abu Dhabi waarbij drie mensen om het leven kwamen maandag. Er brak brand uit op het internationale vliegveld van de Arabische Emiraten, de achtste olieproducent van de wereld. 

"Dat de Houthi's nu explosieven kunnen laten afgaan in Abu Dhabi moet de bloeddruk op de Nymex laten stijgen", zei energie-analist Michael Lynch tegen MarketWatch.

"De schade is niet aanzienlijk, aar de vraag is of er dit jaar meer verstoringen in de regio kunnen volgen", zei Louise Dickson van Rystad Energy. 

Andere landen waarvan men inmiddels twijfelt of ze hun productiequota gaan halen zijn Angola en Nigeria. 

Intussen rekent ook zakenbank Goldman Sachs op hogere olieprijs, door "verrassend grote" tekorten aan olie, nu de impact van de omikron-variant van het coronavirus op de wereldeconomie beperkt lijkt te blijven. De bankiers denken nu dat de olieprijs volgend jaar tot meer dan 100 dollar per vat zou kunnen stijgen. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 18 januari 2022 22:37
    Ik pleit altijd, tegen beter weten in, voor energie besparing in combinatie met de transitie. Die transitie mag wel langer duren. Zonder besparing gaat die transitie nooit plaats vinden. Dus auto’s verplichten 1 op 20 te rijden. Nieuwe technologie beoordelen op energiegebruik, dus geen 5G. Vliegbewegingen verminderen, dus geen voetbaltoernooi of F1 races op plaatsen waar publiek moet worden ingevlogen, enz, enz.
  2. forum rang 4 M357 18 januari 2022 23:04
    Voordat je aan een transitie begint moet je je alternatieven op orde hebben! Fossiel "afbranden" zonder dat andere bronnen het verlies kunnen opvangen werkt niet maar dat begrijpen politici niet daar heb je mensen voor nodig met verstand van deze zaken. Besparingen om de transitie te doen slagen is een lachwekkend idee.
  3. forum rang 6 suskewiet 18 januari 2022 23:11
    De economie barst met dank aan het beleid van (Timmermans)Klimaat beleid .
    Dank aan de groenen en activisten .
    Klimaatplan zonder visie kan niet .
    Minstens tien jaar is er nodig .
    Toch wil men volharden
    De begroting tekorten blijven oplopen en Europa zal dit laten gebeuren .
    De kleine man zal het gelach betalen .
  4. Cheese71 19 januari 2022 00:34
    Ik nodig die klimaat ridders allemaal uit om op zee even een kijkje te komen nemen! Met name Afrika, Texas (ja, voor de kust) Brazilië, mensen wij zijn als NL de spreekwoordelijke speldenknop op de kaart! Het enige waarom ik nog enigszins kan meekomen en denken met de gedachte van de huidige politiek, is dat we met de technieken bij moeten blijven, zo niet voorop moeten lopen om ons als handel landje te kunnen blijven meten met de rest vd wereld! Maw; als wij de nieuwste snufjes als innovatief landje kunnen blijven verkopen, dan hebben we nog baantjes in dit veel te drukke kikkerlandje. Maar voor de rest kan dat D66 en GroenLinks me wat...! Want de kleine portemonnee moet dit zeker gaan betalen!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links