Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Franse minister hekelt Europese afhankelijkheid van Azië

PARIJS (ANP/DPA/BELGA) - De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire heeft uitgehaald naar de te grote Europese afhankelijkheid van Azië, nu de Europese auto-industrie last heeft van problemen bij de levering van computerchips. "Onze afhankelijkheid van Azië is buitensporig en onaanvaardbaar", zo stelde hij. "Het maakt ons kwetsbaar, de Europese industriële ondernemingen moeten beschermd worden."

Le Maire wil dinsdag met zijn Duitse ambtgenoot Peter Altmaier gaan praten over een nieuwe strategie voor het Europese industriebeleid. De plannen zullen vervolgens aan de Europese Commissie en de Europese partners voorgelegd worden, heeft de Franse bewindsman gezegd na een gesprek met eurocommissaris Thierry Breton (interne markt).

Brussel wil naar verluidt al dat er in Europa een grote chipfabriek komt om de afhankelijkheid van producenten in met name Azië te verkleinen. Dat meldde persbureau Bloomberg onlangs op basis van ingewijden. Europa had enkele decennia geleden nog meerdere chipfabrieken, maar bedrijven als NXP en Infineon laten hun chips tegenwoordig liever maken bij gespecialiseerde bedrijven als het Taiwanese TSMC. De afhankelijkheid die dat oplevert komt momenteel naar voren uit een tekort bij de chips voor auto's.

Maandag werd tevens bekend dat China de Verenigde Staten vorig jaar voorbij is gestreefd als grootste handelspartner van de Europese Unie. De onttroning van de VS komt op een moment dat de EU en China proberen om tot een investeringsovereenkomst te komen die Europese bedrijven betere toegang zou geven tot de Chinese markt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Overheveling 15 februari 2021 22:58
    "Onze afhankelijkheid van Azië is buitensporig en onaanvaardbaar", zo stelde hij. "Het maakt ons kwetsbaar, de Europese industriële ondernemingen moeten beschermd worden."
    De franse minister snapt het niet helemaal. Hebben die industriële ondernemingen dit niet ZELF veroorzaakt door heel veel productie naar het veel te goedkope (uitgezogen werknemers) Azië over te hevelen?
  2. Overheveling 15 februari 2021 23:09
    "Onze afhankelijkheid van Azië is buitensporig en onaanvaardbaar", zo stelde hij. "Het maakt ons kwetsbaar, de Europese industriële ondernemingen moeten beschermd worden."
    De franse minister snapt het niet helemaal. Hebben die industriële ondernemingen dit niet ZELF veroorzaakt door heel veel productie naar het veel te goedkope (uitgezogen werknemers) Azië over te hevelen? Maar ja, de inflatie moest laag gehouden worden door EU ,politici en ondernemingen, waardoor de ECB burgers kon opschepen met een torenhoge schuld (opkopen leningen) en daardoor lekker door kon gaan met het manipuleren van de rente. Uitstel van executie dictatoriale EU. 1928 is er niets bij!
  3. [verwijderd] 16 februari 2021 03:04
    Winst , winst, winst, op korte termijn en nooit visie voor lange termijn. Zo werden hele industrieen overgeplaatst naar Azie. Alle know how ging ook mee. Om nu spijt te hebben is te laat. De winst is toch al binnen.
    De ultra lage rente is een maaksel van ECB, meer vanwege politiek en helemaal niet voor handhaven van koopkracht. Ultra lage rente is nodig anders kunnen Zuid Europese landen hun schulden niet betalen. Maar het effect is ook dat nederlandse pensioenfondsen geen rendement halen. 50% van beleggingen van deze fondsen moet in obligatie belegd worden en staats obligaties brengen niks op, rendement is zelfs negatief ! Dus korting op pensioenen is op gegeven moment onvermijdelijk. Tenzij men met de andere helft van de ingelegde premie riskanter gaat beleggen en dit ook haalt.
    Ook wordt dan maar heel veel geld gedrukt, met later ook alle gevolgen van dien. Terwijl onze salarissen vrijwel gelijk blijven. Waar gaat dat naar toe. In ieder geval wordt het denk ik koopkracht inleveren.
  4. [verwijderd] 16 februari 2021 08:20
    Onderonsje Frankrijk Duitsland? Waarom geen andere landen er bij? En is Frankrijk daar zelf niet schuldig aan omdat het één van de grootste autoproducerende landen is ter wereld? We importeren inmiddels meer uit China naar de EU, doen we ook zelf. Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris en Volvo... Allemaal China! Ik koop daar niet meer.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links