Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Klokkenluider omkoopaffaire SBM Offshore in Kroatië gearresteerd

Klokkenluider omkoopaffaire SBM Offshore in Kroatië gearresteerd

AMSTERDAM (AFN) - De voormalige medewerker van SBM Offshore die een smeergeldaffaire bij de oliedienstverlener aan het licht bracht, Jonathan Taylor, is in Kroatië gearresteerd. Dat bevestigt zijn Nederlandse advocaat na berichtgeving van De Telegraaf. De arrestatie volgt op een internationaal opsporingsbevel dat Monaco voor Taylor had uitgevaardigd

De voormalige bedrijfsjurist bracht informatie naar buiten waaruit duidelijk werd dat SBM Offshore jarenlang via tussenpersonen smeergeld betaalde bij het binnenhalen van grote projecten. Het ging daarbij onder andere om contracten voor levering van drijvende olieboorplatforms aan staatsoliebedrijven in Brazilië en Angola. Uiteindelijk betaalde het Nederlandse bedrijf boetes voor honderden miljoenen euro's in Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië. Ook werd oud-topman Tony Mace in 2018 in de VS veroordeeld tot drie jaar cel.

In Monaco, waar SBM Offshore eerder zijn hoofdkantoor had, loopt sinds 2014 een strafzaak tegen Taylor. SBM Offshore beschuldigde de Brit ervan het bedrijf te hebben willen afpersen, door te dreigen met beweringen die de naam van de beursgenoteerde onderneming zouden schaden.

Politiek proces

Taylor noemt de Monegaskische strafzaak een politiek proces. Hij roept de Britse regering op in te grijpen. Taylor probeert al jaren een financiële vergoeding los te krijgen van zijn voormalige werkgever omdat hij in 2012 moest vertrekken. Zelf vindt hij dat hij gecompenseerd moet worden voor reputatieschade die hij zou hebben opgelopen door de beschuldigingen van SBM Offshore.

Taylor zit sinds donderdag vast Kroatië. In afwachting van zijn uitlevering kan hij daar nog zeker dertig dagen vastzitten. Wel dient hij maandag een verzoek in om op borgtocht vrij te komen, vertelt zijn Nederlandse raadsman. Die staat hem overigens niet bij in de strafzaak die Monaco is begonnen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust
SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. HAL Trust 147,200 17:35
    -0,400
    -0,27%
  2. SBM Offshore 13,840 17:35
    +0,090
    +0,65%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare