Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Netbeheerders in de clinch met Essent-topman

DEN BOSCH (AFN) - De drie grootste netbeheerders van Nederland maken zaterdag korte metten met een betoog van Essent-topman Patrick Lammers in het AD. Hij zegt dat de energierekening onnodig hoog is onder meer doordat netbeheerders hoge kosten doorberekenen.

Een woordvoerder van Liander zegt dat Lammers' verhaal niet klopt. ,,Van de energierekening maken de netbeheerderskosten 10 tot 15 procent uit, terwijl de leverancierskosten 40 procent bedragen. De kosten die wij in rekening brengen dalen al sinds 2014 en zullen blijven dalen tot zeker 2021", aldus de zegsman.

Een collega van netbeheerder Enexis valt hem bij en spreekt van een ,,tendentieus" betoog. Lammers noemt de netbeheerders groot en log en zegt dat Essent zelf enorm is afgeslankt van 10.000 naar 4000 man. ,,Dat is geen wonder: Lammers vergelijkt de situaties van voor en na de splitsing, dat zijn appels en peren", aldus de Enexis-woordvoerder. Een jaar of tien geleden moesten energiemaatschappijen splitsen in een leveringsdeel en een netwerkdeel. Essent viel uiteen in Essent en Enexis.

Netwerkkosten

Lammers rekent in het AD voor dat van de energierekening 61 procent bestaat uit netwerkkosten en belastingen en legt de zwartepiet vooral bij de netwerkbeheerders. Hij vindt dat steeds moeilijker uit te leggen aan consumenten en wil dat de Autoriteit Consument en Markt snel een verlaging afdwingt.

Volgens netbeheerder Stedin is door de uitlatingen van Lammers een competentiestrijd die zich op dit moment achter de schermen afspeelt, even voor de schermen beland. De strijd gaat over de verdeling van de taken tussen netbeheerders en energieproducenten bij de overgang naar duurzame energie. De taakverdeling is onderdeel van de wet VET (Voortgang energietransitie), die onlangs door minister Henk Kamp (Economische Zaken) is gepresenteerd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Priep 13 februari 2017 12:03
    Als ik de afrekening 2015/2016 van mijn energiemaatschappij erbij haal, dan is het aandeel van alle belastingen bij elkaar niet minder dan 48%. Bijna de helft dus !!

    Dhr. Lammers doet het voorkomen alsof de netbeheerders de oorzaak zijn van de hoge energierekening, maar hij moet de zaak m.i. dus wat beter duiden en het niet hebben over 61% netbeheerkosten + belastingen. Hij kan het beter hebben over de ca. 50% belastingen (energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW) die wij met z'n allen moeten ophoesten.

    Laat Den Haag daar maar iets aan doen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links