Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winsten op beurzen lopen terug

Winsten op beurzen lopen terug

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese beurzen stonden donderdagmiddag op winst, na een onverwachte verlaging van het belangrijkste rentetarief door de Europese Centrale Bank (ECB). Wel werd een flink deel van de sterke koerswinsten van kort na het ECB-besluit ingeleverd vanwege opmerkingen van centralebankpresident Mario Draghi.

De AEX-index in Amsterdam stond om 15.55 uur 1,8 procent hoger op 443,39 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 665,67 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 1,1 procent omhoog, Londen daalde echter 0,4 procent.

De ECB verlaagde de herfinancieringsrente naar 0 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit tarief gehandhaafd zou worden op 0,05 procent. Verder meldde de ECB dat het maandelijkse opkoopprogramma van schuldpapier wordt vergroot van 60 naar 80 miljard euro en dat de depositorente verder wordt verlaagd. Daarmee werden de verwachtingen in de markt ruimschoots overtroffen.

Euforie

De winsten liepen echter behoorlijk terug, nadat ECB-preses Draghi de euforie temperde door in een toelichting te zeggen dat de rente waarschijnlijk niet nog verder zal worden verlaagd.

De Europese bankaandelen lieten koerswinsten zien na de rentestappen van de ECB, omdat de centrale bank renteloze leningen gaat aanbieden aan banken. Daarop zal de ECB uiteindelijk mogelijk zelfs geld toeleggen.

ABN AMRO

ING ging 3,9 procent omhoog en ABN AMRO, dat later deze maand promoveert naar de AEX, steeg 2,8 procent. In Frankfurt wonnen Deutsche Bank en Commerzbank tot 2,8 procent. Het Franse BNP Paribas tekende een plus op van 2,9 procent en het Italiaanse UniCredit ging ruim 7 procent vooruit.

In Londen was verzekeraar Aviva een sterke stijger met een winst van 3,8 procent, geholpen door beter dan verwachte resultaten en een verhoging van het dividend.

Euro

De euro verloor in eerste instantie aan waarde tegenover de dollar na het rentebesluit, maar later toonde de koers weer herstel. De euro noteerde een stand van 1,1050 dollar. Kort voor de bekendmaking door de ECB was de Europese eenheidsmunt 1,0990 dollar waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,3 procent op 37,40 dollar. Brent daalde 2,9 procent tot 39,89 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2016 14:41
    Schandalig ze zouden die Draghi moeten arresteren en in de bak moeten gooien, het enige wat hij probeert is Italie in leven houden en de rest van Europa moet er ook maar onder lijden. Al onze pensioenen en spaargeld gaat in rook op door zijn akties. Waarom fluit niemand hem in godsnaam terug?
  2. [verwijderd] 10 maart 2016 14:43
    Draghi koopt de rommel op uit de corrupte zuidelijke Europese landen.
    Hij is een schuldengenerator en wellicht maffiabaas.
    Onze pensioenen onder water.

    Op naar de volgende schuldencrisis, lenen tegen zeer lage rente vraagt om verdere schuldenopbouw.
    Wanneer stoppen de klompendansers deze idioot ?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links