Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Technische analyse van Nvidia
Beeld: iStock

Nvidia test cruciale barrière

De koers van Nvidia is bijna 800% (!) opgelopen sinds het low van oktober 2022 op $108,13. Dit jaar staat er ruim 92% op de teller. De vraag is dan ook gerechtvaardigd hoe de koers zal reageren op de kwartaalcijfers, die gisteren nabeurs zijn bekend gemaakt. 

De Q1-resultaten waren beter dan verwacht, het dividend wordt verhoogd en Nvidia kondigde bovendien een 10-1 aandelensplitsing aan.

Er zijn enkele technische signalen die de aandacht vragen.

Aan de positieve kant:

 • Het aandeel is niet langer extreem overbought
 • De afstand tussen de koers en de 200-dagenlijn is geslonken tot rond 42%. Dat is hoog, maar in een bullmarkt acceptabel. 
 • De langetermijn uptrend is intact
 • Het recente hogere low rond $756,06 ligt ruim boven de voormalige weerstand $502,66 (van augustus 2023), waardoor we van een zeer bullishe katapultbodem kunnen spreken

Aan de negatieve kant:

 • Nvidia is afgeketst tegen de bovenkant van het meerjarige trendkanaal 
 • De koers ligt al ruim een week of tien volkomen stil. De koers tikt voortdurend tegen de top van begin maart aan rond $974 
 • De vlakke moneyflow, signaleert dat er al maanden geen vers kapitaal de markt is ingekomen

Op zich lijken deze technische signalen elkaar tegen te spreken. Maar als ik door de lijntjes heen kijk zie ik dat Nvidia er op de langetermijn uitstekend bijligt. De technische signalen van oververhitting, waar ik in mijn vorige blog heb gesproken zijn nagenoeg opgedroogd: https://www.iex.nl/Artikel/792502/Gaat-Nvidia-te-hard.aspx

Conclusie: Nvidia staat klaar om de opmars te hervatten. De opvatting van mijn vorige blog staat 100% overeind: Gezien het uitermate sterke technisch profiel, zal een hapering niet structureel zijn. Want beleggers die de rally van Nvidia gemist hebben, zullen op elke forse dip alsnog instappen. De fors hogere correctiebodem van april rond $756,06 bewijst de gretigheid onder beleggers. 

 Deze keer bekijk ik het korte- en langetermijnplaatje van Nvidia, alsmede enkele indicatoren. 

Nvidia zoekt de grens op

Nvidia is de weerstand $974 (gevormd op 8 maart) genaderd. Het neutrale technische plaatje krijgt een nieuwe positieve impuls indien deze koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. Na een uitbraak boven $974,00 wordt $1.150 het volgende kortetermijn koersdoel.

Nvidia loopt vooruit op een opwaartse uitbraak nu er hogere bodems worden gevormd. 

De steun van Nvidia ligt er pas rond $756,06 (bodem van 19 april).

De opwaarts krullende relatieve sterktelijn signaleert een sterkere performance van Nvidia ten opzichte van de brede markt. De vlakke moneyflow, signaleert dat er geen nieuw geld in de markt komt.

Nvidia vormt een fors hogere bodem

In de recente terugval vormt Nvidia rond rond $756,06 (van 19 april) een mogelijke hogere bodem, binnen de stijgende trend.

Het uitermate sterke positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers ver boven de toppen van eind vorig jaar weet te blijven.  Die oude horde bevindt zich op $502,66 (van 25 augustus 2023). Weerstand ligt rond $974 (gevormd op 8 maart).

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde bevestigt een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) blijft opwaarts gericht, dit wijst op sterke prestaties ten opzichte van de rest van de markt.

 

 

NVIDIA: Meerjarige uptrend

De koers van Nvidia bevindt zich in de bovenste regionen van het meerjarige stijgende trendkanaal. De denkbeeldige trendlijn T over alle belangrijke koerstoppen sinds 2012 ligt thans rond $1.250. 

Opvallend zijn de vele succesvolle pulbacks, afgebakend met de blauwe horizontale lijntjes.

In principe zou de koers van Nvidia kunnen halveren, zonder et meerjarige stijgende trendkanaal geweld aan te doen.

NVIDIA: niet langer in extreme overbought conditie

De RSI van Nvidia meet overreacties van de markt. De RSI staat, met een stand van 71, niet in de gevarenzone. De RSI geeft dus geen overbought conditie (overgekocht) aan. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

Dit voorjaar was er wel sprake van een extreme overbought situatie. Rond het all time high op $974, van 8 maart, noteerde de RSI even een stand van bijna 93, dus ver in de gevarenzone.

De RSI geeft aan wanneer de markt te ver naar boven doorschiet. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden.

Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms maandenlang overbought blijven. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

Het valt op dat eerdere extreem hoge RSI-waarden in het verleden steeds tot correcties hebben geleid. 

 

NVIDIA: afstand tussen koers en 200-dagenlijn niet extreem

De grafiek hieronder behoeft enige toelichting. Om de afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn goed zichtbaar te maken, is de 200-dagenlijn strak getrokken tot een horizontale lijn (groene lijn rond 0). 

De getallen op de Y-as, de verticale as, geven de procentuele afwijking van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn (paarse lijn) weer. De koers van Nvidia zelf wordt weergegeven door de grillige lijn erboven. Deze lijn heeft drie kleuren:

 • Zwart: de koers bevindt zich minder dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de veilige zone
 • Blauw: de koers nadert de gevarenzone, waarbij het risico dreigt dat de 30% zone wordt overschreden
 • Rood: de koers bevindt zich meer dan 30% van de de 200-dagenlijn af, dus in de gevarenzone

De koers van NVIDIA was dit voorjaar bijna 80% verwijderd van haar 200-dagenlijn. Dat was extreem ver. Dat gaf indertijd aan dat, wat betreft de afwijking ten opzichte van de 200-dagenlijn, Nvidia in de gevarenzone verkeerde. 

Op dit moment staat koers van NVIDIA zo´n 42% boven haar 200-dagenlijn. Dat is hoog, maar in een bullmarkt acceptabel. 

Ook bij deze indicator geldt de waarschuwing dat het bereiken van de gevarenzone niet direct betekent dat een correctie nu op de loer ligt. Want bij een aandeel in een sterke stijgende trend kan de procentuele afwijking (van de koers ten opzichte van de 200-dagenlijn) zich soms maandenlang in de gevarenzone bewegen. 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 2. Nederland-Frankrijk: 1-0
 3. De Europese bankensector staat te schudden

Gerelateerd

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Partout 23 mei 2024 10:05
  Tostrams: het kan vriezen/dooien, u kunt de helft van uw belegging in Nvidia verliezen, maar dan nog zal het aandeel wel weer aantrekken.
  Ik heb ook een voorspelling voor u: de eerstkomende 10-15 jaar zullen beurzen alleen nog maar dalen.
  De wereld en m’n US is immers bankroet?
  Inflatie, inflatie, inflatie om die reuzenberg aan schuld weg te werken. Dus hogere en hogere rentes.

  Uw fundamentalistische realo Ruli
 2. BenR 23 mei 2024 10:12
  Zoals bekend ... de geschiedenis herhaalt zich!
  ( mensen leren er niet van.. wel stemt de elite zaken af.. zie Davos..)
  Rentes naar 10-12++ % (zoals in de 2e helft van de vorige eeuw)

  quote:

  Partout schreef op 23 mei 2024 10:05:

  Tostrams: het kan vriezen/dooien, u kunt de helft van uw belegging in Nvidia verliezen, maar dan nog zal het aandeel wel weer aantrekken.
  Ik heb ook een voorspelling voor u: de eerstkomende 10-15 jaar zullen beurzen alleen nog maar dalen.
  De wereld en m’n US is immers bankroet?
  Inflatie, inflatie, inflatie om die reuzenberg aan schuld weg te werken. Dus hogere en hogere rentes.

  Uw fundamentalistische realo Ruli
 3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 23 mei 2024 10:55
  quote:

  handyman6 schreef op 23 mei 2024 10:39:

  Mooie TAanalyse van Royce! Beetje laat,dat dan weer wel.
  Goh, Atalanta!
  Ik geloof dat alle Clubs in de Bundesliga en "ERE-DIVISIE" nu wel weten waar ze staan..

  Na die 1-0 ben ik trouwens nog maar af en toe nog wezen kijken ik had de Wedstrijd toen al gelezen..

  Die Italianen waren feller, scherper en ze hadden dé formidabele Look- o -Look Man..:)

  Leverkusen liet zich TOTAAL afbluffen en van een Wedstrijd was al snel na de 1-0 géén sprake meer..

  Maar het is het Atalanta van een Uitblinkende Teuntje Koopmeiners van Harte gegund..

  Samen met hun Trainer/Opa Gasparini hebben ze iets héél moois neergezet..!

  Koeman moet 'uitblinkende Teuntje' dan ook onmiddellijk Aanvoerder maken ipv Virgin van Dijk..
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 23 mei 2024 10:57
  quote:

  BenR schreef op 23 mei 2024 10:12:

  Zoals bekend ... de geschiedenis herhaalt zich!
  ( mensen leren er niet van.. wel stemt de elite zaken af.. zie Davos..)
  Rentes naar 10-12++ % (zoals in de 2e helft van de vorige eeuw)

  [...]
  Zulke hoge rentes zal ontzettend veel onrust veroorzaken, veel mensen hebben een ( duur ) huis gekocht tegen een betrekkelijk lage rente en wanneer dat idd stijgt naar genoemde rentes gaat half Nederland failliet

  Moet nu even weg maar kom er verder op terug.
 5. forum rang 7 Doptieman 23 mei 2024 11:08
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 23 mei 2024 09:03:

  Kwartiertje wachten op de week opties...pom tie dom...
  Dat weet jij goed. Eerste winst voor de beurs...
  en natuurlijk flink afgeroomde call prijzen en puts die meer dan halveren bij een
  aex die 6 puntjes hoger opent..... Dat wist je nog niet denk ik.... Gratis Tip van mij.. Succes...
 6. mgr 23 mei 2024 11:08
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 23 mei 2024 10:57:

  [...]

  Zulke hoge rentes zal ontzettend veel onrust veroorzaken, veel mensen hebben een ( duur ) huis gekocht tegen een betrekkelijk lage rente en wanneer dat idd stijgt naar genoemde rentes gaat half Nederland failliet

  Moet nu even weg maar kom er verder op terug.
  moet wel eerst hier de rente stijgen. lijkt erop dat in europa de inflate wel hoog blijft, maar minder dan in de states.
 7. forum rang 7 Doptieman 23 mei 2024 14:44
  quote:

  Doptieman schreef op 23 mei 2024 11:08:

  [...]

  Dat weet jij goed. Eerste winst voor de beurs...
  en natuurlijk flink afgeroomde call prijzen en puts die meer dan halveren bij een
  aex die 6 puntjes hoger opent..... Dat wist je nog niet denk ik.... Gratis Tip van mij.. Succes...
  Globaal gezien krijgen de index calls er net aan 0,08 cent per punt stijging bij en de puts leveren ongeveer
  delta 0,40 per punt in bij deze 6.5 punt stijging ! En met deze steeds wisselende rekenmethodes
  is de verkoper van de opties altijd winnaar. De Witboordjes dus. POK !! ( Pas Op Kokkie) en
  PPP natuurlijk ook . (Piet en Petra Particulier) op naar de 920... Succes...
 8. forum rang 6 ttroo 23 mei 2024 15:43
  Nee, Shorts S&P willen niet binnen komen. TTROO biedt best redelijk op ze. Maar no way. No sellers voor die prijs. Zowiezo staan de S&P shorts zeer minimaal in het rood. Apart. Positief is dat TTROO verlies op shorts DAX en S&P tot nu toe zeer mee valt: 200 euro verlies. Beetje afhankelijk van de handel. Kan zo naar 100 euro verlies, kan zo naar 0 en kan zo naar 100 euro winst.

  Orders zullen blijven uitstaan vandaag. Gaan ze niet af, dan morgen een nieuwe poging wagen.

  Pfoe. Nivida. Wat bieden ze veel te veel voor je. $1.033 nu. AEX futuretje wat in het achteruit. Van een bijna 921 naar een 918.5. Er is heel veel ruimte beschikbaar voor de beren om de wereldwijde indices een aardig stuk naar beneden te duwen.
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.