Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen vol goede moed richting Griekse D-day

Beurzen vol goede moed richting Griekse D-day

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden vrijdag aan het begin van de middag op een flinke winst. Beleggers lijken zich weinig zorgen te maken over de besluiten die dit weekeinde worden genomen over de toekomst van Griekenland binnen de eurozone. Daarnaast biedt de opleving van de aandelenbeurzen in China steun aan de handel.

Rond 12.45 uur noteerde de AEX-index in Amsterdam 2,4 procent in de plus op 481,27 punten. De MidKap steeg 1,7 procent tot 708,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan wonnen 2 tot 3 procent. In Londen ging de FTSE-index 1,2 procent vooruit.

De AEX is met de winst terug op het niveau van vorige week donderdag. De hoofdgraadmeter van het Damrak is echter nog zo'n 6 procent verwijderd van het hoogste punt van dit jaar. Dat werd met 510,55 punten eind april bereikt.

ING koploper

Alle 25 fondsen van de AEX stonden op winst. ING was de koploper met een plus van ruim 4 procent, gevolgd door Unilever (plus 3,3 procent). Verder waren er liefst elf fondsen met een winst van 2 tot 3 procent.

Beursintermediair Flow Traders koos een positieve dag voor zijn eigen beursdebuut. Het aandeel van de 'market maker' boekte in de eerste ochtend aan het Damrak een winst van 14 procent ten opzichte van de introductiekoers van 32 euro.

Verdampte zorgen

De verdampte zorgen over een mogelijke Grexit waren ook zichtbaar op de obligatiemarkt. Zo kelderde de rente op tweejarige Griekse staatsleningen, wat aangeeft dat de vraag naar die obligaties sterk steeg. Ook de Italiaanse en Spaanse rente gingen stevig omlaag. De traditioneel veilig geachte Duitse en Nederlandse leningen waren juist minder in trek.

De waarde van de euro liep op tot 1,1180 dollar, tegen 1,1025 dollar bij het slot van de Europese beurze op donderdag.

Ryanair

In Dublin werd Ryanair 2 procent meer waard. De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat akkoord met het bod van branchegenoot IAG (plus 2,6 procent) op haar belang in Aer Lingus (plus 2,5 procent). In Londen won InterContinental Hotels Group 3 procent. Het bedrijf verkoopt voor bijna een miljard dollar een hotel in Hongkong.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 53,15 dollar. Brentolie werd ook bijna 1 procent duurder en kostte 59,07 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelde vrijdag dat de olieprijs de komende tijd verder kan dalen, omdat er nog steeds sprake is van een overaanbod aan olie op de internationale markten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juli 2015 13:03
    ik voorspel dat het aanmodderen blijft. Elke keer komt er weer een zogenaamd goed voorstel om tijd te rekken en dan begint het spel opnieuw. Er komen niet echt wezenlijke hervormingen, er komt ook geen substantiële afschrijving en sanering zodat er niet echt wezenlijke verbetering komt in de ongezonde economische toestand van Griekenland. Er blijft geld ingepompt worden dat geen ander doel dient dan de problemen vooruit schuiven en het pappen en nathouden van de goegemeente die zowel a d ene als a d andere kant de illusie wil blijven koesteren dat er geen pijn geleden hoeft te worden.
  2. Twijfels 10 juli 2015 13:54
    En veel erger : Na deze deal kan iedereen klagen. De Grieken liggen bij elke regeling dwars omdat ze immers zwaar tegen waren. Voeren deze dus ook niet uit. In elk Euro land gezeik met Wilders en consorten want er gaat weer geld die kant op waar nu zo ongeveer iedereen op tegen was. Dus stabieler zal het er niet op worden ben ik bang. En dan moeten al die vluchtelingen nog komen.

    Sterker nog : Na een paar weken komen de eerste geluiden dat zelf de Grieken er beter af waren geweest had men ze laten vertrekken uit de Euro. Dan was het na een jaar of zo weer helemaal in orde, net zoals IJsland of nog beter zelfs. Roep maar wat.
  3. PP parels 10 juli 2015 14:09
    De Grieken hebben een positieve stap gezet en ze vragen een schuldafboeking van 50 miljard Euro. Of die schuldafboeking genoeg is, is onzeker. Het dubbele lijkt nodig voor een vlot en betrouwbaarder herstel. Maar de kansen op een schuldafboeking zijn miniem. Immers heeft Merkel nog last van haar politieke eksteroog en dat staat een voortvarende aanpak en oplossing in de weg.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links