Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sceptische reacties op toezeggingen Tsipras

Sceptische reacties op toezeggingen Tsipras

BRUSSEL (AFN) - De eerste reacties uit de eurolanden op de nieuwe toezeggingen van de Grieken over de aanpak van de financiële crisis in Griekenland zijn sceptisch. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet ,,geen basis'' om serieuze onderhandelingen te beginnen met Athene.

EU-bronnen stellen tegenover ANP dat het er nu wel op lijkt dat de Grieken alles accepteren, maar de wijzigingen die ze willen zijn een duidelijk afzwakking van de voorstellen. Bovendien is het programma verlopen en kan het niet meer verlengd worden. ,,De toezeggingen zijn welkom, evenals de bereidheid van de Grieken om te onderhandelen, maar we zijn er nog lang niet. ''

Woensdag lekte de brief uit van de Griekse premier Alexis Tsipras naar de internationale geldschieters waarin hij schrijft bereid te zijn de voorwaarden voor steun van de geldschieters te accepteren, met een paar wijzigingen. Die brief brengt volgens Schäuble geen duidelijkheid over wat de Grieken nu precies willen.

Verzoek

Griekenland kan een verzoek indienen voor een nieuw, derde reddingspakket, maar daarvoor gelden bepaalde procedures. Die zijn niet alleen tijdrovend, de voorwaarden van een derde pakket in ruil voor financiële steun zouden weleens zwaarder kunnen zijn dan in het vorige programma.

Bovendien zien veel eurolanden er niets in om te gaan onderhandelen vóór het voor zondag aangekondigde referendum over de reddingsvoorstellen. Dat ligt zwaar op de maag, stellen bronnen, met name omdat Tsipras de Grieken heeft opgeroepen nee te stemmen. De uitkomst en de gevolgen zijn nu niet te overzien en dus hebben onderhandelingen nu nog geen zin.

In de brief rept Tsipras met geen woord over het referendum.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. z0n0p 1 juli 2015 12:45
    Mogelijk dat Tsipras gokte op een beurscrash op maandag en dinsdag en zo dacht zijn positie te kunnen versterken. De Europese crisis waar de Griekse regering iedere keer naar verwees, bleek toch vooral een Griekse te zijn. Ik denk dat de EU&co gewoon het referendum afwacht.

    Nee > dag Tsipars
    Ja > dag Tsipras.
  2. forum rang 6 Chiddix 1 juli 2015 12:56
    quote:

    DurianCS schreef op 1 juli 2015 12:50:

    Het slaat nergens op. Je organiseert een referendum en vraagt het volk tegen te stemmen en nu zou je min of meer gaan accepteren. Hoezo meewaaien met alle langskomende winden?
    Kan ook onderhandelingstactiek zijn , om er iets meer uit te slepen.
  3. [verwijderd] 1 juli 2015 13:15
    quote:

    Richard64 schreef op 1 juli 2015 13:04:

    Deze persoon is dermate onbetrouwbaar dat het geen zin heeft om nog afspraken met hem te maken. Het vertrouwen dat hij deze afspraken dan nakomt, ontbreekt volledig. Gewoon wachten op het referendum.
    Nee, gewoon wachten op de GRexit, en dan nog eens kijken of er wat te doen valt. Als ze op zichzelf staan kunnen ze er misschien, met wat hulp, wél uitkomen.
  4. Hugo44 1 juli 2015 13:19
    Kijken of dat referendum echt gaat gebeuren, zijn er al aankondigingen, worden er al stembiljetten gedrukt? Zou me niet verbazen als het slechts een spelletje was. Als EU vasthoudt aan referendum hebben ze Tsipras klem.

    Tsipras heeft zijn geloofwaardigheid verspeeld, de EU is hem zat. Over tot de orde van de dag, daag Griekenland.
  5. forum rang 7 rene l 1 juli 2015 13:21
    Het blijft lachen met die Grieken en hun andere Eurofiele makkers.
    Ze schofferen elkaar, schelden elkaar uit, en het volgende moment omarmen ze elkaar weer, rare gasten.
    Het zomerreces zal er wel aankomen, ze willen 3 maanden lang absoluut geen sores aan hun hoofd en lekker genieten van hun vakantie.

    Begin oktober zijn ze alle vage toezeggingen al lang weer vergeten en begint het hele circus opnieuw.

    Zet ze maar gewoon uit de Euro en geef ze de Drachme terug, volgens mij is dit voor de normale bevolking het beste.
    Voor bedrijven die welwillend zijn en er nog werk van maken kunnen de transacties gewoon in Euro's gedaan worden, net als in het Gulden Tijdperk.

    Ik vind het eigenlijk van den zotte dat er nergens gerept worden over het terugvorderen van geld dat door de zwartspaarders jarenlang structureel weggesluisd is en niet gedoneerd is aan de staatskas zoals dit bij ons gebeurd.

    Ga dit geld maar eens halen, het zal een zucht van verlichting geven voor het land, tevens kunnen ze dan hun schulden structureel verlagen naar een aanvaardbaar niveau.

    Wat mij betreft zou ik de onderhandelingen acuut afkappen, laat ze maar in hun eigen sop gaarkoken, een vos verliest wel zijn haren, nooit zijn streken.
    Wanneer we niet stoppen zal er nog heel veel van ons geld richting deze oplichters gaan.
  6. z0n0p 1 juli 2015 13:38
    quote:

    blue day schreef op 1 juli 2015 13:30:

    het idee van z0n0p mag naar Griekenland gestuurd worden.
    Heeft Tsipras een Twitter account?
    Meer dan een idee. Uitslag van het referendum maakt niet uit voor de EU. In beide gevallen is het exit Tsipras (Tsexit). Nee >> Griekenland stemt tegen het voorstel van EU en de facto voor uittreden EU en €. Ja >> Tsipras heeft niet langer het vertrouwen van de Grieken en moet vertrekken.
    Dit verklaart volgens mij de huidige handelswijze van de Griekse regering. Nl: een aanleiding zoeken/aangrijpen om het referendum af te blazen. Maar dat wordt ze niet gegund en zo hebben ze zichzelf omngelooflijk in eigen voet geschoten. Tsipras zal/moet plaats maken aangezien het een onbetrouwbare en onvoorspelbare gesprekspartner is gebleken. Betekent niet dat ik de Brusselse jongens van die toffe peren vind overigens. Ook allemaal roverhoofdmannen.
  7. forum rang 6 Chiddix 1 juli 2015 13:53
    quote:

    rene l schreef op 1 juli 2015 13:21:

    Ik vind het eigenlijk van den zotte dat er nergens gerept worden over het terugvorderen van geld dat door de zwartspaarders jarenlang structureel weggesluisd is en niet gedoneerd is aan de staatskas zoals dit bij ons gebeurd.

    Daar heb je een punt. M.n de scheepsbouw heeft veel weggesluisd en belasting ontdoken. Als dit beleid was van de toenmalige regeringen , tja , wordt het een beetje moeilijk?
    Maar het belasting ontduiken is al lang aan de orde in Griekenland. Iedereen doet eraan mee van hoog tot laag. In Brussel is nooit een lichtje gaan branden tot 2010.
    Men gaf 4% van het BBP uit aan defensie. Ook dat nog. Alleen de NAVO vond dat best. Inmiddels is dat ook flink verlaagd in Griekenland.
    De rekeningen aan de Duitse en Franse wapenindustrie zijn voldaan met EU belastinggeld. Dit moet maar gezien worden als steun aan de NAVO.
  8. Henri Nostradamus 1 juli 2015 17:31
    Tsipras speelt het uitermate slim. Met creatieve onverwachte stappen die in lijn zijn met de democratische beginselen (democratie is iets wat Europa als het ze even uitkomt liever vergeet) halen de Grieken de stoffige Euro-ambtenaren uit hun comfortzone. Mensen als Dijsselbloem kunnen daar gewoon niet mee omgaan en zijn niet gewend zelf te handelen of te denken. Botweg procedures volgen is waar de Euro ministers tot nog toe in uitblonken. Door de aanpak van Tsipras is er een heel nieuw speelveld ontstaan waar nog geen regels en procedures zijn. Dat maakt dat werkelijk alles mogelijk is. De Grieken zijn dus nu sterk in het voordeel want zoals Dijs. het zegt - het steunprogramma is afgelopen dus er is geen mogelijkheid voor verlenging meer (wat een idioot). Waar een wil is, is een weg. Als Europa het oude steunprogramma wil verlengen dan kunnen ze daartoe gewoon over besluiten. De a-creatieviteit van Europa is wat dat betreft wel ten hemel schreiend. Dat de Grieken daar gek van werden en opstapten kan ik me goed voorstellen.

    Het NEE-advies van Tsipras is daarom dan ook uitermate slim. Hij vangt daarmee 3 vliegen in één klap:
    1 - als het volk NEE zegt dan kan hij met het volk achter zich uit de Euro stappen (en de Drachme invoeren). Dat geeft hem power bij onderhandelingen.
    2 - als het volk NEE zegt tegen de huidige voorstellen dan kan Tsipras altijd nog akkoord gaan met een ander (afgezwakt) voorstel. Daar hebben de Grieken immers geen NEE tegen gezegd.
    3 - als het volk JA zegt dan kan hij gewoon alsnog akkoord gaan met de voorstellen van de EUro-groep. Het volk heeft dan de zware last over zichzelf afgeroepen.

    Kortom - Tsipras wint altijd op deze manier. Superkerel en slim gespeeld - gaat nog heel ver komen. Een paar maatjes groter dan alles wat de EU om zich heen verzameld heeft.

    HN
  9. [verwijderd] 1 juli 2015 18:25
    Gewoon terug naar de drachme en uit de euro ,mag dan wel in de gedachten zijn maar de te betalen schuld blijft staan in euro . De drachme wordt daarna sterk afgewaardeerd omdat griekenland nu niet echt een produktief land is en met 55 met pensioen kortom het zal vervallen, kortom de schuld wordt alleen maar groter is nu al ong tussen de 25000 en 30000 per hoofd van de bevolking.Tel er bij op de enorme werkeloosheid dus per werkende zijn er ong 4 die niet werken , Droom maar lekker verder tsiparazzzzz, je hebt de kip met de gouden eieren geslacht ,gelukkig voor ons.Eindelijk Kunnen we je er uit schoppen er is geen ruimte voor afpersers en parasiterende staten . ga maar rijke communist spelen daar waar jouw bevolking moet lijden ze zullen je tot slot voor willen ophangen omdat je ze een oor aangenaaid heb en terecht want jij hebt geen centje pijn in je geldbuidel.Dan mag je blij zijn dat je in een beschaafd land woon?????
  10. Julian247 1 juli 2015 18:35
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 1 juli 2015 17:31:

    Tsipras speelt het uitermate slim. Met creatieve onverwachte stappen die in lijn zijn met de democratische beginselen (democratie is iets wat Europa als het ze even uitkomt liever vergeet) halen de Grieken de stoffige Euro-ambtenaren uit hun comfortzone. Mensen als Dijsselbloem kunnen daar gewoon niet mee omgaan en zijn niet gewend zelf te handelen of te denken. Botweg procedures volgen is waar de Euro ministers tot nog toe in uitblonken. Door de aanpak van Tsipras is er een heel nieuw speelveld ontstaan waar nog geen regels en procedures zijn. Dat maakt dat werkelijk alles mogelijk is. De Grieken zijn dus nu sterk in het voordeel want zoals Dijs. het zegt - het steunprogramma is afgelopen dus er is geen mogelijkheid voor verlenging meer (wat een idioot). Waar een wil is, is een weg. Als Europa het oude steunprogramma wil verlengen dan kunnen ze daartoe gewoon over besluiten. De a-creatieviteit van Europa is wat dat betreft wel ten hemel schreiend. Dat de Grieken daar gek van werden en opstapten kan ik me goed voorstellen.

    Het NEE-advies van Tsipras is daarom dan ook uitermate slim. Hij vangt daarmee 3 vliegen in één klap:
    1 - als het volk NEE zegt dan kan hij met het volk achter zich uit de Euro stappen (en de Drachme invoeren). Dat geeft hem power bij onderhandelingen.
    2 - als het volk NEE zegt tegen de huidige voorstellen dan kan Tsipras altijd nog akkoord gaan met een ander (afgezwakt) voorstel. Daar hebben de Grieken immers geen NEE tegen gezegd.
    3 - als het volk JA zegt dan kan hij gewoon alsnog akkoord gaan met de voorstellen van de EUro-groep. Het volk heeft dan de zware last over zichzelf afgeroepen.

    Kortom - Tsipras wint altijd op deze manier. Superkerel en slim gespeeld - gaat nog heel ver komen. Een paar maatjes groter dan alles wat de EU om zich heen verzameld heeft.

    HN
    Jij snapt er niets van. Tsipras heeft zichzelf onmogelijk gemaakt. De Duitsers laten hem nu spartelen tot aan zondag en dan krijgt ie op het laatste moment of een deal aangeboden, of mag hij een dag later namens het volk komen zeggen dat de deal geaccepteerd wordt. Zijn geloofwaardigheid is volkomen verdwenen. Een dergelijke actie als dat referendum uitroepen kun je maar één keer flikken. Als t niet meteen lukt moet je wegwezen. Waarvan akte.
  11. forum rang 6 Chiddix 1 juli 2015 18:47
    Het Griekse volk heeft vorige regeringen naar huis gestuurd vanwege de hervormings en bezuinigingsmaatregelen , die te draconisch waren.
    Het zou bijzonder merkwaardig zijn als de Grieken a.s zondag ja stemmen. We gaan akkoord met de plannen die op tafel liggen. Kan Tsipras zijn koffers pakken.
    Bij een nee is er misschien wat meer te bereiken in de onderhandelingen die voortgezet worden?
    Je kunt je petje afnemen voor Tsipras. Hij vecht door tot het einde.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links