Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veel steun petitie tegen btw-verhoging bouw

Veel steun petitie tegen btw-verhoging bouw

DEN HAAG (AFN) - De campagne van Zelfstandigen Bouw en Kwaliteitsvakman.nl voor behoud van het verlaagde btw-tarief in de bouw krijgt veel bijval. De petitie BTW-Nee is de afgelopen vier weken al meer dan 12.000 keer getekend, meldde de belangenorganisatie voor zzp'ers in de bouw, hout en techniek zaterdag.

Momenteel geldt voor verbouwing en verbetering van woningen een lager btw-tarief van 6 procent op arbeid. Het lage tarief is bedoeld als stimulans voor de bouw, die door de economische crisis in het slop zat. Maar vanaf 1 juli loopt de regeling ten einde. Ondanks aandringen van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer en de hele bouwwereld is het kabinet nog niet van zijn besluit teruggekomen en heeft het nog geen verlenging aangekondigd.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei eerder dat het tijdelijk verlaagde btw-tarief hoe dan ook afloopt per 1 juli. Maar zaterdag leek hij en marge van een VVD-congres de bouwwereld hoop te bieden. ,,Ik zeg helemaal niks definitief over wat dan ook.'' Hij verwees naar de gesprekken binnen de coalitie en met oppositiepartijen over een belastingherziening. Iedereen wil daarbinnen de lasten op arbeid verlagen, zodat de economie verder aan kan trekken. ,,Ik heb de goede gewoonte aangeleerd in dit proces om me op geen enkel punt vast te leggen, maar eerst heel goed te luisteren naar maatschappelijke organisaties en politieke partijen.''

Drukke tijden

Met het einde van de regeling in zicht beleven bouw- en klusbedrijven drukke tijden. Veel consumenten willen nog profiteren van lagere arbeidskosten bij het plaatsen van een keuken, badkamer of dakkapel. Maar vanaf 1 juli zijn de orderportefeuilles minder goed gevuld en veel bedrijven vrezen dat het effect van de btw-maatregel snel wegebt.

,,Het gaat momenteel iets beter in de sector'', zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ,,Maar het herstel is nog broos en dreigt in de kiem te worden gesmoord als per 1 juli de btw weer omhoog gaat naar 21 procent. Dat is slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en aanverwante sectoren en remt het economisch herstel. Iedereen heeft dan ook belang bij het lage btw-tarief.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 30 mei 2015 11:40
    Er is geen sprake van een btw-verhoging, maar de stopzetting van een verlaging als stimulans aan de bouw. Het aantal handtekeningen is m.i. gering, gerelateerd aan diegenen die er baat bij hebben.
    Mede door de lage rente gaat het weer goed in deze branche en neemt het kabinet de juiste beslissing.
  2. mok 30 mei 2015 19:56
    BTW verhoging is ondoeltreffend en oneconomisch. De BTW-verhoging van afgelopen jaar heeft per saldo weinig opgeleverd. De economische groei in Nederland bleef achter ten opzichte van andere landen en pas dit jaar lijkt het weer wat aan te trekken. Wanneer je door BTW verlaging meer kunt besteden, omdat er niet een deel naar de belasting gaat, is dat gunstig voor werkgelegenheid en omzet. Dat betekent meer inkomsten door loon- en winstbelasting en minder uitgaves voor uitkeringen en door de hogere omzet ook een beperk verlies aan omzetbelasting. Pas wanneer de werkloosheid weer op een acceptabel niveau is moet je BTW verhogen. Dat is nog lang niet het geval en er zijn veel te veel mensen die moeite hebben om rond te komen, zelfs met een gewoon loon.
  3. Jan de gokker 30 mei 2015 22:55
    Het gaat alleen om BTW over arbeid, dus 15% korting op arbeid maar op een bouwproject betekent dit waarschijnlijk ongeveer 5-8% verschil in prijs, dat gaat echt geen grote verschillen maken in bouwprojecten.

    Wat we nodig hebben zijn meer grote overheidsprojecten en nieuwbouwprojecten dat zet pas echt zoden aan de dijk zoals we hier zeggen
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links