Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Industrie eurozone dichtbij stagnatie

LONDEN (ANP) - Een onverwachte krimp van de Duitse industrie zorgde in november bijna voor een stagnatie van de industriële sector van de eurozone. Dat blijkt uit cijfers die het Britse onderzoeksbureau Markit maandag presenteerde.

De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 49,5, de laagste stand sinds juni 2013. Bij een eerdere raming werd een stand van 50 gegeven, de scheidslijn tussen groei en krimp. In november vorig jaar groeide de industrie in de grootste economie van de eurozone nog en stond de index op 52,7.

Door een aanhoudende krimp in de nummers 2 en 3, Frankrijk en Italië, daalde de inkoopmanagersindex voor de eurozone van 50,4 tot 50,1. ,,De situatie in de Europese industrie is slechter dan verwacht. Niet alleen staat de sector er nu het slechtst voor sinds medio 2013, er is ook een kans dat steeds meer omringende landen worden besmet vanuit de kern'', aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit.

Daling exportorders

De Duitse industrie kampte met de eerste daling van exportorders in zestien maanden. Ondervraagde bedrijven wezen op een lagere vraag vanuit China, de VS en andere Europese landen. Eerder op maandag werd bekendgemaakt dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie daalde tot het laagste niveau sinds mei.

,,De Duitse exportmotor is vastgeslagen'', zei Williamson. ,,Ook in Frankrijk en Italië blijven nieuwe orders uit. Dat duidt op een moeizame productie in de komende maanden''.

In Nederland en Spanje was juist sprake van een toenemende bedrijvigheid. De cijfers over de Nederlandse industrie, afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers, wezen uit dat de sector de sterkste groei in negen maanden kende. In Spanje was volgens Markit sprake van de sterkste groei sinds juni 2007.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links