Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zembla: Ordina fraudeerde met aanbestedingen

Zembla: Ordina fraudeerde met aanbestedingen

AMSTERDAM (AFN) - Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Dat constateert het tv-programma Zembla, dat een hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina in bezit heeft.

Ook kreeg Ordina vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar. Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick gekregen en beschikt naar eigen zeggen over zo’n 100.000 emails en over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van het ICT-bedrijf. Het grootste deel ervan is geschreven tussen 2005 en 2010.

Ordina heeft de authenticiteit van de informatie op de USB-stick tegenover het tv-programma, dat er donderdag een uitzending aan zal besteden, bevestigd. Het bedrijf liet aan AFN weten zich te beraden op een reactie.

OM

Aan Zembla liet Ordina weten dat het een aanbesteding uit 2009 in Rotterdam, die het uiteindelijk niet heeft gewonnen, laat uitzoeken door een advocatenkantoor. Bij een andere aanbesteding uit 2006, waarbij ook onrechtmatige marktverdeling zou hebben plaatsgevonden, wordt ontkend dat onder meer aanbestedingsregels zijn ontdoken.

Eerder bleek al dat de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie onderzoeken of een reservemilitair zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden toen hij tijdelijk in actieve dienst was. Het gaat om emails die hij op dat moment stuurde naar zijn civiele werkgever, een ICT-leverancier, en waarin mogelijk geheime informatie stond.

Minister

Dat stond in een brief die minister Jeanine Hennis van Defensie zondagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze liep hiermee vooruit op een uitzending van Zembla. Volgens het tv-programma werkte de man als reserveofficier voor de militaire inlichtingendienst van de landmacht. Hij zou vanuit zijn standplaats in Uruzgan in 2009 een mail hebben gestuurd naar Ordina, waarin hij informatie prijsgaf over de informatiesystemen die de landmacht gebruikte.

De informatie was niet alleen militair vertrouwelijk, maar ook op commercieel terrein. Als burger werkte de militair voor Ordina en kon zo het bedrijf een voorsprong geven in de zakelijke mogelijkheden, aldus Zembla.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Onderbouwer 2 oktober 2014 07:49
    quote:

    BAH schreef op 2 oktober 2014 07:34:

    Ordina aandeelhouders in de riemen........
    Dit bericht is al 5x voorbij gekomen. En is al uit 2005-2010. Je bent een slechte belegger als je er onheil in ziet en er nu pas wat mee doet. Dit verder geen big deal omdat het om een werknemer ging en niet om bestuur.
  2. forum rang 4 ischav2 2 oktober 2014 08:28
    quote:

    pietje-2005 schreef op 2 oktober 2014 08:07:

    Toch niet best!
    Huidig management was toen ook aanwezig?
    Wist ervan, natuurlijk?
    Zou wel eens wat willen horen van Ordina zelf, nu.
    Management is vervangen. De vorige bestuurder was R. Van Kasteel. Het gaat er m.i. om of het bedrijf een belangrijk voordeel gehad heeft t.o.v. andere ICT bedrijven. Om nu van fraude te spreken lijkt mij nogal zwaar aangezet.
    De militair heeft duidelijk zijn geheimhoudingsplicht geschonden.
  3. beterwisdanonwis 2 oktober 2014 08:36
    Zo zie je maar weer hoe belangrijk integrale Identity en Accessmanagement is voor bedrijven. De geheime informetie vliegt in het rond, zowel de organisatie in als er weer uit. En bij de loodgieter lekt het weer eens, in dit geval Ordina. Hoewel het ook zo is dat bij de concurrenten het niet anders is gesteld. IT leveranciers: toch maar eens shoppen bij de echt specialistisch goede bedrijven in plaats van zelf gaan klussen op gebied van informative security.
  4. forum rang 7 rene l 2 oktober 2014 08:57
    Volgens mij is er weinig nieuws onder de zon.
    In de jaren 80 was het al vrij gebruikelijk dat bij bouwprojecten uitgeschreven door de overheid er al voorkennis was en dat er met geld onder de tafel geschoven werd.
    Ordina heeft het gewoon slim gespeeld, als ik het zo lees hebben ze niets verkeerd gedaan, alleen wat lekkende ambtenaren hebben gewoon min of meer vrijwillig informatie doorgespeeld, je bent toch gek als je daar geen gebruik van maakt.
    Wat is er overigens mis mee dat een normaal Nederlands bedrijf deze opdrachten gekregen heeft.
    Ik zou het goed vinden dat de zaak in de kern aangepakt wordt en het hele ambtenaren apparaat eens goed doorgelicht wordt.
    Ik weet zeker dat er heel wat stinkende beerputten te vinden zijn die nog geleegd moeten worden.
    Ambtenaren moeten maar eens snoeihard aangepakt worden en op cursus gestuurd worden hoe verantwoord om te gaan met het geld van de burgers.
  5. Moneyball 2 oktober 2014 12:29
    Zembla brengt het zoals altijd met veel bombarie. Logisch, want het dient hun kijkcijfers belang. Uiteindelijk heb ik echter nog niet zo heel veel gekkigheid gezien. Ordina heeft de aanbesteding niet gewonnen (dus geen voordeel) en bij een andere aanbesteding is alles (volgens onderzoek van ordina zelf) correct verlopen. Op zo veel plekken wordt via dubbele petten en netwerken informatie gedeeld. Vragen m.i. vooral hoe structureel was het, was het ingebed in de organisatie of acties van 1 of 2 individuen? Hoeveel voordeel heeft Ordina er bij gehad? Vooralsnog lees ik daar weinig over en zou het ook zo maar een (Zembla) storm in een glas water kunnen zijn. Ik ben benieuwd
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links