Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opluchting over Oekraïne stuwt beurzen

Opluchting over Oekraïne stuwt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zijn woensdag overtuigend in de plus gesloten. Berichten over een mogelijk akkoord tussen Rusland en Oekraïne zorgden voor opluchting. Daarnaast gaf de groei van de Chinese dienstensector richting aan de handelsdag.

Op het Damrak in Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,5 procent hoger op 417,21 punten. De MidKap ging met een plus van 0,5 procent de handel uit op 612,26 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs klommen respectievelijk 1,3 en 1 procent. In Londen dikte de FTSE 0,7 procent aan.

De Russische president Vladimir Poetin sprak woensdag de hoop uit dat vrijdag een vredesakkoord kan worden bereikt voor Oost-Oekraïne. Zijn zalvende woorden lijken de onzekerheid enigszins uit de markt te halen. Beleggers kijken onderwijl vol verwachting uit naar de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) die donderdag plaatsvindt.

Aegon

Verzekeraar Aegon was in de AEX-index de grootste winnaar met een plus van 2,9 procent. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was tweede in lijn met een plus van 2,5 procent. Eerder op woensdag verhoogde zakenbank JPMorgan zijn beleggingsadvies voor het concern.

Philips sloot de handelsdag 1 procent in de plus. Het bedrijf heeft van de Europese Commissie een boete gekregen van ruim 20 miljoen euro voor verboden kartelafspraken voor de intussen afgestoten chipdivisie. Het Duitse Infineon moet bijna 83 miljoen euro betalen, maar steeg desondanks 0,1 procent in Frankfurt.

Imtech

In de Midkap waren de geplaagde bedrijven Imtech en BAM de grootste winnaars, met plussen van respectievelijk 9 en 7,2 procent.

In Frankrijk noteerde de Franse fabrikant van luxeartikelen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) een plus van 2,9 procent. Branchegenoot Hermès verloor 3,4 procent. De concerns bereikten na 4 jaar gesteggel een akkoord over het afbouwen van het aandelenbelang dat LVMH in zijn rivaal had opgebouwd.

De euro was woensdagmiddag 1,3140 dollar waard, tegen 1,3215 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse ruwe olie steeg op de termijnmarkt met 1,8 procent tot 94,55 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent duurder en bracht per vat 102,03 dollar op.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links