Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Weer vertraging besluit rond pijpleiding VS'

WASHINGTON (AFN/RTR) - De Amerikaanse president Barack Obama stelt een besluit over de aanleg van de belangrijke Keystone XL-oliepijpleiding tussen Canada en de Verenigde Staten uit tot minstens eind dit jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

In februari werd nog gedacht dat Obama binnen enkele maanden een besluit zou nemen over Keystone, maar nu lijkt die beslissing te worden opgeschoven tot na de Congresverkiezingen op 4 november. Volgens het ministerie wil de Amerikaanse regering wachten op de uitkomst van een rechtszaak in Nebraska over de route van de pijpleiding, die olie uit Canada moet vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. De capaciteit van Keystone zou 830.000 vaten olie per dag moeten worden en de pijpleiding moet 1900 kilometer lang worden.

Met Keystone zijn miljarden dollars gemoeid en het goedkeuringsproces duurt al meer dan 5 jaar. De oliepijpleiding wordt bekritiseerd door milieuorganisaties en Obama zou hen voor de verkiezingen in november niet tegen zich in het harnas willen jagen door Keystone goed te keuren.

Obama

Milieuactivisten stellen dat Keystone tot meer uitstoot van CO2 zal zorgen en Obama heeft gezegd het project niet goed te zullen keuren als de uitstoot van broeikasgas inderdaad wordt verhoogd. Keystone moet olie transporteren die wordt gewonnen uit teerzandvelden in de Canadese provincie Alberta. Bij Canadese politici is inmiddels grote ergernis ontstaan over het aanhoudende uitstel van een Amerikaans besluit over Keystone.

Ook bij Amerikaanse politici is er veel irritatie over de jarenlange vertraging van Keystone. Republikeinse leiders, zoals John Boehner, reageerden vrijdag met ontzetting op het nieuwe uitstel en ook uit de Democratische partij kwamen afkeurende geluiden op de bekendmaking. Het kantoor van de Canadese premier Stephen Harper liet weten teleurgesteld te zijn over de nieuwe vertraging.

Milieubewegingen waren juist tevreden en zeiden vertrouwen te hebben dat Obama het Keystone-project uiteindelijk waarschijnlijk zal gaan afkeuren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links