Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel heeft last van dure euro

AkzoNobel heeft last van dure euro

AMSTERDAM (AFN) - Verfspecialist AkzoNobel heeft in de eerste maanden van 2014 opnieuw veel last gehad van de hoge stand van de euro ten opzichte van veel andere valuta. Ook de herstructureringskosten die het bedrijf moest maken drukten het resultaat, zo bleek donderdag toen de onderneming de cijfers over het eerste kwartaal bekendmaakte. De marktomstandigheden in met name Europa blijven ,,fragiel'' en verschillen per regio.

Ongunstige wisselkoersen namen 5 procent van de omzet van het bedrijf weg. De verkopen kwamen uit op 3,38 miljard euro, 2 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat ging heel licht omlaag naar 216 miljoen euro. De nettowinst steeg wel met 45 procent, tot 129 miljoen euro.

Het concern verwacht dat de valutakoerseffecten ook in het tweede kwartaal een negatieve uitwerking zullen hebben op de cijfers. Daarna zal de vergelijking met het jaar daarvoor makkelijker worden. In 2013 begonnen veel bedrijven pas in de tweede helft van het jaar de gevolgen van volatiele wisselkoersen sterk te voelen.

Reorganisatie

Vooral de huis- en tuinverf van AkzoNobel in de tak Decoratieve Verven zette een mager resultaat neer in de eerste maanden van dit jaar. De operationele winst daalde met 60 procent, voornamelijk als gevolg van hoge reorganisatiekosten en de nog steeds zwakke economische omstandigheden in met name West-Europa. Ook in Latijns-Amerika had AkzoNobel last van wat economische tegenwind. In China stegen de verkoopvolumes nog met dubbele cijfers.

De crisis rond Oekraïne heeft weinig effect op AkzoNobel omdat het bedrijf in die regio weinig actief is, zo zei financieel topman Keith Nichols in een toelichting.

Het concern maakte in de afgelopen maanden 44 miljoen euro aan kosten in verband met de reorganisatie die het bedrijf doorvoert. Dat is nog maar een relatief klein deel van wat dit jaar nog moet komen. AkzoNobel kondigde eerder aan 250 miljoen euro aan herstructureringskosten te moeten boeken in 2014.

Lees over dit aandeel ook

  1. 25 apr Beursblik: ING verlaagt koersdoel AkzoNobel
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

63,040 17:35
+0,120 +0,19%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links