Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

 • 0,845 17 mei 2024 17:35
 • -0,014 (-1,63%) Dagrange 0,845 - 0,864
 • 3.070.825 Gem. (3M) 6,5M

Een korte chronologische reis in de tijd

93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:38
  Pharming neemt verkoop in Europa zelf ter hand

  Pharming gaat de verkoop van zijn geneesmiddel Ruconest in Europa zelf ter hand nemen. Het Leidse biotechbedrijf maakt grotendeels een einde aan de samenwerking met het Zweedse farmaconcern Sobi, dat verantwoordelijk was voor de marketing van Ruconest in grote delen van Europa.

  Pharming maakte donderdag bekend dat de onderneming zijn enige geneesmiddel zelf gaat verkopen in 21 landen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Zwitserland en Spanje. Eerder nam het biotechbedrijf de verkooprechten voor Nederland, België en Oostenrijk al terug. Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plotseling kan opzwellen.

  Moeizaam

  De verkoop van Ruconest in Europa komt tot nu toe moeizaam van de grond. Pharming realiseerde vorig jaar een omzet van €2,3 mln in Europa. De lucratieve Amerikaanse markt is dankzij de hogere prijzen belangrijker voor Pharming. In de Verenigde Staten is farmaconcern Valeant verantwoordelijk voor de verkoop van Ruconest. De verkoopinkomsten in de VS kwamen vorig jaar uit op €6,3 mln.

  Pharming kondigt aan dat het zijn Europese verkoopteam gaat uitbreiden. Volgens ceo Sijmen de Vries van Pharming is die uitbreiding 'eenvoudig te behappen'. Een klein aantal vertegenwoordigers volstaat omdat patiënten met angio-oedeem meestal worden behandeld in gespecialiseerde klinieken waarvan er niet zoveel zijn. Het biotechbedrijf legt tot nu toe geld toe op zijn Europese verkoop.

  Sobi blijft wel verantwoordelijk voor de verkoop van Ruconest in met name Oost-Europa en Scandinavië. Pharming ging in 2009 een samenwerking met Sobi aan, waar het Leidse bedrijf toen per direct €8 mln aan overhield. Dat geld had Pharming op dat moment hard nodig om te overleven. De teruggave van de verkooprechten ging met gesloten beurs.

  14 jul 16

  fd.nl/economie-politiek/1160131/pharm...
 2. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:41
  Pharming koopt Amerikaanse rechten op eigen geneesmiddel terug

  Pharming PHARM€0,42+0,24% neemt zijn lot in eigen hand: het biotechbedrijf uit Leiden gaat zijn medicijn Ruconest zelf verkopen in de Verenigde Staten, veruit de belangrijkste markt voor het geneesmiddel. Pharming koopt de verkooprechten voor $60 mln terug van Valeant BVF€14,28+10,94%, het Canadees-Amerikaanse bedrijf dat tot nu toe verantwoordelijk was voor de marketing.

  Valeant heeft recht op een aanvullende betaling van maximaal $65 mln indien Pharming succes boekt met de Ruconest-verkoop in de VS. Pharming zal de transactie financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van zeker $80 mln en met nieuwe leningen.

  Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plotseling kan opzwellen. De verkoop van het geneesmiddel komt tot nu toe moeizaam van de grond, vooral doordat concurrenten al een gevestigde positie hebben ingenomen.

  Moeilijkheden

  Het terugkopen van de marketingrechten komt niet helemaal als een verrassing. Valeant kwam begin dit jaar in ernstige financiële moeilijkheden en is onder leiding van zijn nieuwe topman Joseph Papa bezig om niet-kernactiviteiten af te stoten. Daaronder vallen ook de verkooprechten op Ruconest.

  Pharming-ceo Sijmen de Vries stelde tot voor kort dat de matige verkoopresultaten in de Verenigde Staten niets te maken hebben met de perikelen bij Valeant, dat in moeilijkheden was geraakt door een al te agressieve overnamestrategie en door imagoschade die is voortgevloeid uit sterke prijsverhogingen van zijn medicijnen.

  De Vries nuanceerde zijn uitspraken dinsdag: de Ruconest-verkoop heeft bij een groot concern als Valeant mogelijk te weinig aandacht gehad en zou meer gebaat zijn bij een sterke focus.

  Strategie

  Het terugkopen van de Amerikaanse verkooprechten past in een lijn die Pharming eerder al inzette. Het Nederlandse biotechbedrijf kondigde vorig maand aan in grote delen van Europa zelf de verkoop van Ruconest ter hand te nemen. Pharmings Europese partner, het Zweedse farmabedrijf Sobi, gaf de verkooprechten terug aan het bedrijf uit Leiden.

  Pharming is van plan de elf vertegenwoordigers van Valeant die verantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse marketing van Ruconest, in dienst te nemen. Daarnaast gaat het bedrijf investeren in uitbreiding van het verkoopteam, zowel in de Verenigde Staten als Europa.

  In een telefonische toelichting zei cfo Robin Wright van Pharming dat het biotechbedrijf dankzij het terugkopen van de Amerikaanse verkooprechten mogelijk volgend jaar uit de verliezen zal zijn. Dat zou drie jaar eerder zijn dan eerder voorspeld.

  Logica

  Om beleggers en anderen te overtuigen van de logica van de transactie presenteerde Pharming dinsdag ook pro-forma halfjaarcijfers, alsof het bedrijf begin dit jaar al volledig de beschikking over de Ruconest-rechten had. In dat geval was de omzet uitgekomen op €13,5 mln in plaats van €5,3 mln, terwijl de kosten minder sterk zouden zijn toegenomen van €9,7 mln tot €14,7 mln. Het verlies zou zijn gehalveerd.

  Tot nu toe had Pharming alleen recht op licentie-inkomsten uit de Amerikaanse Ruconest-verkoop. Valeant verkreeg de verkooprechten op Ruconest door de overname van het bedrijf Salix begin 2015. Pharming had oorspronkelijk een overeenkomst met het bedrijf Santarus, dat al begin 2014 door Salix was overgenomen. In ruil voor de verkooprechten ontving Pharming afgelopen jaren in diverse tranches een bedrag van in totaal $50 mln.

  Nu de samenwerking met Valeant wordt beëindigd, moet Pharming wel het vervolgonderzoek naar Ruconest volledig zelf financieren. Het Leidse bedrijf hoopt aan te kunnen tonen dat zijn medicijn ook preventief kan werken. Een nieuw onderzoek dat moet leiden tot goedkeuring voor preventief gebruik, gaat volgens cfo Wright maximaal $20 mln kosten.

  9 aug 16
  Thieu Vaessen • Beurs

  fd.nl/economie-politiek/1162998/pharm...
 3. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:44
  Pharming is als een kat met negen levens

  Nu hij deze week een ‘superdeal’ heeft gesloten, had Sijmen de Vries wel wat meer waardering verwacht. Daar is de topman van biotechbedrijf Pharming eerlijk over. Maar het verleden van gebroken beloftes en niet waargemaakte verwachtingen achtervolgt het bedrijf uit Leiden en dat frustreert De Vries wel eens.

  ‘Altijd maar naar achteren kijken, dat is wel echt iets Europees’, zegt De Vries. Hij zou graag zien dat beleggers een voorbeeld nemen aan de Amerikanen. Die snappen veel beter dat de weg naar succes in de biotechsector nu eenmaal vaak gepaard gaat met vallen en opstaan. De Amerikanen kijken liever vooruit.

  Eerst dus maar even over de ‘superdeal’: Pharming koopt de Amerikaanse verkooprechten terug op zijn enige geneesmiddel, Ruconest, bestemd voor patiënten met angio-oedeem (zie kader). Dat moet er toe leiden dat Pharming volgend jaar winst maakt, voor het eerst in zijn ruim twintigjarige bestaan.

  ‘Altijd maar naar achteren kijken, dat is wel echt iets Europees’
  Sijmen de Vries

  Die Amerikaanse rechten zijn cruciaal omdat Pharming in de Verenigde Staten $9000 per behandeling in rekening kan brengen — veel meer dan de prijs die in Europa gangbaar is. Tot nu toe ging het leeuwendeel van de Amerikaanse Ruconest-omzet naar partner Valeant. De Amerikaanse partners van Pharming hadden afgelopen jaren $50 mln voor de verkooprechten betaald, in een tijd dat Pharming dat geld hard nodig had om te overleven. Het Leidse bedrijf koopt de rechten terug voor in eerste instantie $60 mln.

  Oogsten

  De Vries is ervan overtuigd dat Pharming nu eindelijk kan gaan oogsten. Met eigen vertegenwoordigers – afkomstig van Valeant – en meer focus zou Pharming een groter deel van de markt kunnen veroveren. Een omzet van honderden miljoenen dollars ligt in het verschiet, zeker als Ruconest over enkele jaren ook preventief kan worden voorgeschreven.

  De Vries benadrukt het een paar keer, en met enig recht van spreken: dankzij het akkoord met Valeant levert Pharming een unieke prestatie. Het bedrijf uit Leiden is een van de weinige Europese biotechbedrijven die in de Verenigde Staten en Europa goedkeuring hebben verkregen voor een zelfontwikkeld medicijn, om dat geneesmiddel vervolgens ook zelf te gaan verkopen.

  Stier Herman

  Dochters van de stier Herman (het eerste transgene rund) op stal bij Pharming, het bedrijf dat Herman bedacht en ontwikkelde. De melk van deze koeien bevat lactoferrine, een stof die in de geneesmiddelenindustrie gebruikt wordt. foto: Rob Huibers/HH

  De aanloop naar die prestatie is wel buitengewoon moeizaam geweest, en verklaart ook de scepsis zoals De Vries die terugleest op internetfora van beleggers. Het gedoe begon al voor de beursgang van 1998, toen Pharming nationale bekendheid verwierf met de genetisch gemanipuleerde stier Herman. Het was een omstreden project, gericht op de productie van het eiwit lactoferrine voor babyvoeding, dat na veel maatschappelijke commotie op niets uitliep.

  Bijna-doodervaring

  Pharming wist te overleven door zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, als een kat met negen levens. Zo probeerde het biotechbedrijf tevergeefs een geneesmiddel te ontwikkelen tegen de ziekte van Pompe.

  Na een bijna-doodervaring zette Pharming vervolgens in op Ruconest, een middel op basis van melk van genetisch gemanipuleerde konijnen. Maar ook die weg leek dood te lopen, omdat knullig uitgevoerde onderzoeken goedkeuring in de weg stonden. Een tweede bijna-doodervaring volgde, waarna De Vries in 2008 aantrad om orde op zaken te stellen.

  Het waren wel beleggers die keer op keer de tol betaalde. Want om te overleven was Pharming gedwongen steeds weer nieuwe aandelen uit te geven. Het belang van bestaande aandeelhouders verwaterde en tegelijkertijd verschrompelde de beurskoers van het aandeel. Zelfs de afgelopen twaalf maanden ging de koers bergafwaarts, van ruim €0,30 tot de huidige €0,22.

  Pharming wist zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Het waren beleggers die keer op keer de tol betaalden

  Emissie

  Dat de ‘superdeal’ de beurskoers nu niet doet opveren, komt dan ook doordat Pharming weer nieuwe aandelen gaat uitgeven. Een emissie, daar houden aandeelhouders niet van. Het hielp ook niet dat deze week ten onrechte de indruk ontstond dat Pharming zelfs voor $80 mln tot $ 100 mln nieuwe aandelen gaat uitgeven – grofweg evenveel als de huidige beurswaarde van het bedrijf. In werkelijkheid kan Pharming volgens De Vries toe met de helft, omdat het bedrijf voor de andere helft bij de banken aanklopt.

  Andere discipline

  Misschien zijn beleggers ook huiverig omdat Pharming weer een nieuwe transformatie ondergaat, van een biotechbedrijf naar een farmabedrijf. Tot nu toe kon Pharming zich toeleggen op het ontwikkelen van geneesmiddelen en kon het de verkoop van Ruconest overlaten aan zijn partners. Nu moet het bedrijf zelf vertegenwoordigers in dienst nemen en zelf een marketingapparaat opbouwen — een heel andere discipline dan het uitvoeren van wetenschappelijk verantwoord onderzoek.

  Die transformatie maakt Pharming niet alleen in de Verenigde Staten. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar al de Europese verkooprechten op Ruconest terug van zijn Zweedse partner Sobi. Daar hoefde Pharming niets voor te betalen, wat veelzeggend is voor het bescheiden marktperspectief in Europa. Het zijn de verkoopresultaten in de VS die bepalend zullen zijn voor het bestaansrecht van Pharming.

  fd.nl/ondernemen/1163149/pharming-is-...

  Datum: 10 aug. 2016
 4. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:47
  Pharming stapje dichter bij winstgevendheid

  Biotechbedrijf Pharming PHARM€0,42+0,24% heeft zijn resultaten over de maanden juli en augustus van dit jaar versneld gepubliceerd, met het oog op de emissie van nieuwe aandelen. De onderneming uit Leiden concludeert uit de cijfers dat een omslagpunt nabij is: na jarenlange verliezen schurkt Pharming in het derde kwartaal van dit jaar tegen winstgevendheid aan.

  De belangrijke Amerikaanse verkopen van Ruconest — het enige geneesmiddel van Pharming — stegen afgelopen twee maanden tot €1,5 mln. Op kwartaalbasis komt dat volgens het biotechbedrijf neer op €2,3 mln. En dat is weer een verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal (€2,0 mln) en het eerste kwartaal (€1,5 mln).

  Na publicatie van de cijfers voorbeurs maakte Pharming een koerssprong. Halverwege de middag noteerde het biotechbedrijf een plus van ruim 10% op €0,229.

  Amerikaanse verkooprechten

  Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plotseling kan opzwellen. Pharming maakte in augustus bekend dat het bedrijf de Amerikaanse verkooprechten voor Ruconest terugkoopt van zijn huidige partner, farmaconcern Valeant. Om die transactie te financieren wil Pharming nieuwe aandelen uitgeven. Later deze week stemmen aandeelhouders over de emissie.

  Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de onderneming over de eerste acht maanden van dit jaar nog een negatief bedrijfsresultaat boekte van €8,3 mln op een totale omzet van €7,7 mln.

  Verlies beperkt

  Het Leidse biotechbedrijf presenteert zijn aandeelhouders ook proforma cijfers waarbij een berekening is gemaakt alsof Pharming de Amerikaanse verkooprechten al terug heeft. In dat geval blijft het verlies over de eerste acht maanden beperkt tot €3,2 mln op een omzet van €17,7 mln. Het proforma verlies over de eerste acht maanden is vrijwel hetzelfde als het negatieve resultaat over de eerste zes maanden (€3,1 mln).

  Pharming heeft al eerder gezegd volgend jaar winst te kunnen maken als het bedrijf de Amerikaanse verkooprechten voor zijn enige medicijn weer in handen heeft. Volgens ceo Sijmen de Vries onderstrepen de cijfers over afgelopen twee maanden dat Pharming op het punt staat zijn geschiedenis van jarenlange verliezen achter zich te laten.

  3 okt 16

  fd.nl/ondernemen/1169847/pharming-sta...
 5. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:49
  Aandeelhouders Pharming zonder morren achter emissie

  Geen woedende aandeelhouders die het bestuur van Pharming het vuur aan de schenen legden, ondanks de sterk gedaalde beurskoers van het biotechbedrijf. Op een bijzondere vergadering van aandeelhouders in Leiden gaven de aanwezigen woensdag het Pharming-bestuur toestemming om eventueel met een claimemissie te komen. Dat alles in een sfeer die het midden hield tussen berusting en hoop.

  Gelatenheid klonk door in de vragen van de eerste aandeelhouder die het woord nam. ‘Optimisme heeft u voldoende’, aldus de vertegenwoordiger van de Stichting Rechtsbescherming Beleggers. ‘Maar als aandeelhouders zijn we alleen maar armer geworden. En nu gaat u wéér met de pet rond.’ De kritische noot weerhield deze belegger er niet van om uiteindelijk toch akkoord te gaan met een kapitaalverhoging.

  Het Pharming-bestuur had de bijzondere vergadering uitgeschreven om de Amerikaanse verkooprechten op Ruconest terug te kunnen kopen. Ruconest is het enige geneesmiddel van het biotechbedrijf. Het medicijn is bestemd voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan opzwellen. Pharming denkt een geschiedenis van jarenlange verliezen achter zich te kunnen laten nu het bedrijf de belangrijke Amerikaanse verkoopinkomsten van Ruconest zelf kan incasseren.

  'We zien weer zon'

  De hoop op een betere toekomst werd verwoord door Errol Keyner van de beleggersvereniging VEB, die het Pharming-bestuur nadrukkelijk complimenteerde voor het feit dat het bedrijf überhaupt nog bestaat. ‘Sommige vragen van ons lijken misschien op kritiek, maar we zijn alleen maar positief’, aldus Keyner. ‘We zien eindelijk weer een beetje zon bij Pharming.’

  De uitgifte van nieuwe aandelen via een claimemissie hoopt Pharming zoveel mogelijk te beperken door nieuwe schulden aan te gaan en door converteerbare obligaties uit te geven. Dat laatste was een nieuw element waarmee Pharming-ceo Sijmen de Vries de pijn bij zijn aandeelhouders wat probeerde te verzachten. De converteerbare obligaties beperken in ieder geval voorlopig de verwatering die bestaande aandeelhouders voor lief moeten nemen.

  De onderneming denkt $80 mln tot $100 mln vers kapitaal nodig te hebben, een groot bedrag gezien Pharmings beurswaarde van bijna €90 mln. Het leeuwendeel ($60 mln) van het op te halen geld is bestemd voor het afkopen van de huidige partner, farmaconcern Valeant. Met de resterende miljoenen wil Pharming het verkoopteam in de Verenigde Staten versterken.

  Als het tot een claimemissie komt, zal Pharming de nieuwe aandelen plaatsen tegen een korting van 10% tot 15% op de huidige beurskoers van ongeveer €0,22.

  Bescheiden verkoopcijfers

  De Vries erkende woensdag dat de verkoopcijfers in de Verenigde Staten tot nu toe ‘tamelijk bescheiden’ zijn gebleven. Hij wijt dat grotendeels aan een gebrekkige inzet van Valeant. De Amerikaanse verkoopinkomsten van Ruconest zullen dit jaar naar verwachting uitkomen op zo’n $33 mln. Het is klein bier vergeleken met de omzet van meer dan $700 mln die de concurrentie met zijn medicijnen weet te boeken. Een Amerikaanse omzet van $200 mln per jaar moet volgens Pharming in de toekomst haalbaar zijn.

  De verkopen in de Verenigde Staten zijn cruciaal voor Pharming, omdat het bedrijf daar $10.000 kan vragen per behandeling. Dat is een veelvoud van de prijs in Europa, waar angio-oedeem sowieso minder snel wordt bestreden met medicijnen. Een ongeruste aandeelhouder vroeg zich woensdag nog af wat er gaat gebeuren als Pharming de Amerikaanse prijs van Ruconest moet verlagen. De Vries antwoordde dat het in ieder geval lastig zal zijn om de prijs van het Pharming-medicijn te verhogen.

  5 okt 16

  fd.nl/ondernemen/1170232/aandeelhoude...
 6. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:51
  Leveringsprobleem Cinryze speelt Nederlandse Pharming in de kaart

  Sijmen de Vries

  Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf Pharming kan profiteren van de problemen met de levering van Cinryze, het belangrijkste medicijnen voor patiënten met ernstige angio-oedeem. ‘Dit is zeker een kans om meer patiënten kennis te laten maken met Ruconest’, stelt Sijmen de Vries, de ceo van Pharming. Ruconest is een van de alternatieven voor Cinryze. Patiënten met angio-oedeem hebben last van plotselinge zwellingen in het gelaat en de keel, die in uitzonderlijke gevallen dodelijk kunnen zijn.

  Shire maakte onlangs bekend dat de onderneming voorlopig geen Cinryze meer kan leveren. Pharming heeft tot nu toe een zeer bescheiden marktaandeel in de Verenigde Staten, veruit de belangrijkste markt voor geneesmiddelen tegen angio-oedeem. Het bedrijf is bezig de Amerikaanse verkooprechten terug te kopen van zijn partner, het farmaconcern Valeant, dat nu nog verantwoordelijk is voor de marketing van Ruconest in de Verenigde Staten.

  Goedgekeurd

  Cinryze is tot nu toe het enige goedgekeurde geneesmiddel met een preventieve werking. Het medicijn wordt vooral in de Verenigde Staten voorgeschreven aan naar schatting duizend tot 1200 patiënten met een ernstige vorm van angio-oedeem.

  Ruconest kan een alternatief vormen voor deze patiënten, omdat Pharming ver is gevorderd met een test om het medicijn ook goedgekeurd te krijgen als preventief geneesmiddel. Hetzelfde geldt voor het middel Berinert van CSL Behring. Beide middelen zijn al goedgekeurd voor de bestrijding van acute aanvallen. Er zijn nog twee andere geneesmiddelen op de markt — beide eigendom van Shire — die alleen geschikt zijn voor gebruik bij acute aanvallen.

  Ruconest (Foto: Pharming)

  Een behandeling met Cinryze kost op jaarbasis al snel $600.000 per patiënt. Ook Ruconest kost in de Verenigde Staten al gauw $?10.000 per week.

  Hooggespannen verwachtingen

  Amerikaanse artsen kunnen ervoor kiezen nu Ruconest of Berinert ook preventief voor te schrijven, omdat er naast Cinryze geen goedgekeurd alternatief is. Valeant heeft gespecialiseerde artsen in een brief gewezen op deze mogelijkheid. Tot nu toe is de bekendheid van Berinet wel aanzienlijk groter. CSL Behring boekt een omzet van circa $?200 mln met zijn geneesmiddel, terwijl de combinatie Valeant-Pharming verwacht dit jaar uit te komen op ongeveer $?33 mln, zo blijkt uit een overzicht dat Pharming eerder dit jaar aan zijn aandeelhouders heeft gepresenteerd.

  Ceo De Vries van Pharming heeft hooggespannen verwachtingen van preventief gebruik van Ruconest. Uit een eerste onderzoek bleek dat Ruconest 96% van de angio-oedeem-aanvallen kon voorkomen. ‘Dat is veel hoger dan het resultaat van Cinryze.’ Naar verwachting zal Pharming nog meer onderzoek moeten doen om officieel goedkeuring te krijgen voor preventief gebruik van Ruconest.

  Lees ook: Problemen Sanquin bij productie van geneesmiddel Cinryze

  11 nov 16

  fd.nl/ondernemen/1175194/leveringspro...
 7. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:53
  Pharming sluit kredieten af voor terugkoop rechten Ruconest

  Biotechbedrijf Pharming is met een syndicaat van kredietverstrekkers de voorwaarden overeengekomen voor een kredietfaciliteit van $ 40 mln (€37 mln). Het geld zal gebruikt worden om de Amerikaanse rechten voor geneesmiddel Ruconest terug te kopen. Dit heeft het bedrijf maandag voorbeurs bekendgemaakt.
  Voorwaarde voor de kredietfaciliteit is dat Pharming er in slaagt minimaal €40 mln via een converteerbare obligatielening en de uitgifte van aandelen op te halen. De onderneming verwacht dat een claimemissie binnenkort van start gaat.

  Aandeelhouders zijn in oktober al akkoord gegaan met deze aandelenuitgifte.
  Verkoop zelf ter hand

  Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel van patiënten plotseling kan opzwellen. Het is het enige geneesmiddel van Pharming.

  De Amerikaanse verkooprechten voor Ruconest zijn nu nog in handen van het kwakkelende farmacieconcern Valeant. Pharming denkt meer te kunnen verdienen door het middel zelf te vermarkten. Volgens de topman Sijmen de Vries zal Pharming door het terugkopen van de rechten 'mogelijk drie jaar sneller winstgevend worden dan onder de licentie met Valeant'.

  Begin augustus bereikte Pharming een akkoord met Valeant over terugkoop van die rechten. Daarbij betaalt Pharming aanvankelijk $60 mln. Daar kan nog een aanvullende betaling van maximaal $65 mln bijkomen, indien Pharming succes boekt met de Ruconest-verkoop in de VS.

  De kredietfaciliteit heeft een looptijd van 42 maanden tegen een rente van 8% en een eenmalige finale betaling van 9% aan einde van de looptijd in juni 2020.

  Claimemissie op korte termijn

  Pharming meldde maandag ook investeerders bereid te hebben gevonden om voor €17 mln in te schrijven op een vijfjarige converteerbare obligatielening. De coupon hierop is 8,5%. Pharming is ook met institutionele investeerders in gesprek om in te schrijven op de lening.

  Zodra de omvang van de convertible is vastgesteld, wat naar verwachting later deze week het geval is, wordt begonnen met de claimemissie. De emissie zal maximaal €33 mln opleveren, als er zich geen verdere gegadigden voor de converteerbare obligatie melden.

  Pharming zei de korting op de aandelen bij de claimemissie zo laag mogelijk te houden ten opzichte van de koers van het aandeel Pharming, om verwatering zoveel mogelijk te beperken.

  14 nov 16
  Van onze redacteur • Beurs

  fd.nl/beurs/1175531/pharming-sluit-kr...
 8. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:56
  Aandeelhouders Pharming terughoudend bij claimemissie

  Aandeelhouders van Pharming hebben zich maar matig enthousiast betoond over de claimemissie waarmee het Leidse biotechbedrijf nieuw kapitaal heeft opgehaald. Slechts de helft van de aandeelhouders - 49% om precies te zijn - maakte gebruik van de mogelijkheid om nieuwe aandelen tegen een kleine korting te kopen.

  Ceo Sijmen de Vries van Pharming spreekt niettemin van een 'extreem hoge' respons. 'Het geeft aan dat aandeelhouders vertrouwen in onze strategie en toekomst hebben.' Aandeelhouders kochten voor €5,9 mln nieuwe aandelen. Pharming had van te voren gehoopt €12,3 mln bij zijn aandeelhouders op te halen.

  Aankoop gaat door

  Ondanks de lage opbrengst van de claimemissie kan Pharming zonder problemen de Amerikaanse rechten op zijn eigen en enige medicijn Ruconest terugkopen. De biotechonderneming haalde eerder uit andere bronnen al ruim voldoende geld op. De totale financieringsronde leverde met €104 mln wel minder op dan de €111,8 mln die was geprognosticeerd.

  Van het opgehaalde bedrag is €60 mln bestemd voor het uitkopen van Valeant. Dit farmaconcern heeft de Amerikaanse rechten van Ruconest nu in handen. De deal met Valeant verwacht Pharming vandaag definitief te tekenen.

  Angio-oedeem

  Ruconest is een geneesmiddel voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan zwellen.
  De Amerikaanse rechten zijn cruciaal voor Pharming, want artsen kiezen in de Verenigde Staten vaker voor een behandeling met geneesmiddelen. Ook kan Pharming in de VS een veel hogere prijs voor zijn geneesmiddelen vragen.

  Weg naar winst

  Pharming verwacht volgend jaar voor het eerst winst te kunnen maken als de terugkoopoperatie slaagt.

  7 dec 16

  fd.nl/ondernemen/1178691/pharming-ron...
 9. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 22:59
  Mysterieuze koersstijging voor biotechbedrijf Pharming

  De koers van Pharming stijgt, het is een beetje alsof stier Herman uit de dood is opgestaan. Een koersstijging bij het Leidse biotechbedrijf is immers een soort wonder. Pharming heeft een beroerde reputatie bij beleggers, gebaseerd op jarenlange koersdalingen en de uitgifte van steeds weer nieuwe aandelen.

  Des te opmerkelijker is de koersstijging van afgelopen dagen. Vorige week zat het aandeel al in de lift, om maandag echt momentum te krijgen: plus 16% op €0,31. Dinsdagochtend pakte Pharming door met een nog grotere koersstijging tot een piek van €0,36 euro. Bedrijfsnieuws dat de koersrally kan verklaren, ontbreekt.

  Opbouw groter belang?

  De mysterieuze koersstijging ging vooral dinsdag gepaard met een ongekende omzet. Ruim 94 miljoen aandelen wisselden van eigenaar. Dat is zo'n twintig procent van het totaal aantal uitstaande aandelen en ruim 25 keer zoveel als het normale daggemiddelde.

  De hoge omzetten doen vermoeden dat een of meer partijen een groter belang aan het opbouwen zijn. Recentelijk heeft echter nog niemand een verplichte melding gedaan, waaruit blijkt dat een belang van 3% of meer is verworven. Bovendien meldt ceo Sijmen de Vries dat Pharming niet met een groot farmaconcern of andere strategische partner is gesprek is over een verkoop van het biotechbedrijf. Institutionele beleggers mijden Pharming al jaren. Het aandeel was afgelopen jaren vooral populair bij kleine beleggers, die na alle koersellende speculeren op een stevig herstel.

  Op punt van winstgevendheid

  Een sluitende verklaring voor de koersstijging heeft ook De Vries niet. De topman van Pharming zegt te vermoeden dat de JP Morgan-conferentie eerder deze maand in San Francisco van invloed is geweest. Op de conferentie, waar de hele biotech- en farmawereld bijeenkomt, zou tot beleggers zijn doorgedrongen dat Pharming op het punt staat winstgevend te worden — voor het eerst in zijn lange geschiedenis.

  Pharming kondigde vorig jaar al aan dat zwarte cijfers binnen handbereik kwamen doordat het bedrijf de Amerikaanse rechten op Ruconest had kunnen terugkopen. De Amerikaanse markt is voor Pharming van groot belang, omdat de Leidenaren daar een veel hogere prijs voor hun medicijn kunnen vragen. Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan zwellen.

  'Dit heb je weleens'

  Vorig jaar bleef de koers van Pharming ruim onder de €0,25, ondanks het positieve nieuws over de Ruconest-rechten. Ook berichten dat Ruconest heel geschikt kan zijn als preventief middel, waardoor het marktpotentieel van het medicijn veel groter wordt, maakten geen serieuze koersreactie los. Zelfs productieproblemen bij de grootste concurrent, farmaconcern Shire, deden beleggers niet warmlopen voor het Pharming-aandeel.

  Enkele beheerders van beleggingsfondsen die zich toeleggen op biotechaandelen, hebben ook geen duidelijke verklaring voor de plotselinge koerssprong van Pharming. ‘Dit heb je weleens met microcaps’, zegt Mark Leenards van Healthy Assets. Patrick Krol van Aescap wijst nog op nieuws van half januari, toen Pharming goedkeuring kreeg om Ruconest in Europa te verkopen als een middel dat patiënten of hun naasten thuis zelf kunnen toedienen. ‘Dat verbetert Pharmings concurrentiepositie.’

  Welkome verandering

  Ook zonder duidelijke verklaring voor de koersstijging kunnen veel kleine Nederlandse beleggers hun geluk niet op. ‘Voor de mensen die zijn blijven zitten, een welkome verandering nu. Het zij jullie gegund’, schreef een belegger op de beleggerswebsite IEX. Een andere belegger: ‘Eindelijk dringt het tot velen door dat het terugkopen van de verkooprechten echt een goede actie is geweest. Vasthouden die aandelen en geniet van de koersstijging.’

  In de loop van dinsdag volgde enige ontnuchtering. Het aandeel Pharming sloot uiteindelijk met een beperkte winst van 1,92 % op €0,316.

  24 jan 2017

  fd.nl/ondernemen/1184450/mysterieuze-...
 10. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:01
  Mysterieuze koersstijging voor biotechbedrijf Pharming

  Thieu Vaessen
  Amsterdam

  De koers van Pharming stijgt, het is een beetje alsof stier Herman uit de dood is opgestaan. Een koersstijging bij het Leidse biotechbedrijf is immers een soort wonder. Pharming heeft een beroerde reputatie bij beleggers, gebaseerd op jarenlange koersdalingen en de uitgifte van steeds weer nieuwe aandelen.

  Des te opmerkelijker is de koersstijging van afgelopen dagen. Vorige week zat het aandeel al in de lift, om maandag echt momentum te krijgen: plus 16% op €?0,31. Dinsdagochtend pakte Pharming door met een nog grotere koersstijging tot een piek van €?0,36 euro. Bedrijfsnieuws dat de koersrally kan verklaren, ontbreekt.

  De mysterieuze koersstijging ging vooral dinsdag gepaard met een ongekende omzet. Ruim 94 miljoen aandelen wisselden van eigenaar. Dat is zo’n twintig procent van het totaal aantal uitstaande aandelen en ruim 25 keer zoveel als het normale daggemiddelde.

  De hoge omzetten doen vermoeden dat een of meer partijen een groter belang aan het opbouwen zijn. Recentelijk heeft echter nog niemand een verplichte melding gedaan, waaruit blijkt dat een belang van 3% of meer is verworven. Bovendien meldt ceo Sijmen de Vries dat Pharming niet met een groot farmaconcern of andere strategische partner is gesprek is over een verkoop van het biotechbedrijf. Institutionele beleggers mijden Pharming al jaren. Het aandeel was afgelopen jaren vooral populair bij kleine beleggers, die na alle koersellende speculeren op een stevig herstel.

  Een sluitende verklaring voor de koersstijging heeft ook De Vries niet. De topman van Pharming zegt te vermoeden dat de JPMorgan-conferentie eerder deze maand in San Francisco van invloed is geweest. Op de conferentie, waar de hele biotech- en farmawereld bijeenkomt, zou tot beleggers zijn doorgedrongen dat Pharming op het punt staat winstgevend te worden — voor het eerst in zijn lange geschiedenis.

  Pharming kondigde vorig jaar al aan dat zwarte cijfers binnen handbereik kwamen, doordat het bedrijf de Amerikaanse rechten op Ruconest had kunnen terugkopen. De Amerikaanse markt is voor Pharming van groot belang, omdat de Leidenaren daar een veel hogere prijs voor hun medicijn kunnen vragen. Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan zwellen.

  Vorig jaar bleef de koers van Pharming ruim onder de €?0,25, ondanks het positieve nieuws over de Ruconest-rechten. Ook berichten dat Ruconest heel geschikt kan zijn als preventief middel, waardoor het marktpotentieel van het medicijn veel groter wordt, maakten geen serieuze koersreactie los. Zelfs productieproblemen bij de grootste concurrent, farmaconcern Shire, deden beleggers niet warmlopen voor het Pharming-aandeel.

  Enkele beheerders van beleggingsfondsen die zich toeleggen op biotechaandelen, hebben ook geen duidelijke verklaring voor de plotselinge koerssprong van Pharming. ‘Dit heb je weleens met microcaps’, zegt Mark Leenards van Healthy Assets. Patrick Krol van Aescap wijst nog op nieuws van half januari, toen Pharming goedkeuring kreeg om Ruconest in Europa te verkopen als een middel dat patiënten of hun naasten thuis zelf kunnen toedienen. ‘Dat verbetert Pharmings concurrentiepositie.’

  Ook zonder duidelijke verklaring voor de koersstijging kunnen veel kleine Nederlandse beleggers hun geluk niet op. ‘Voor de mensen die zijn blijven zitten, een welkome verandering nu. Het zij jullie gegund’, schreef een belegger op de beleggerswebsite IEX. Een andere belegger: ‘Eindelijk dringt het tot velen door dat het terugkopen van de verkooprechten een goede actie is geweest. Vasthouden die aandelen en geniet van de koersstijging.’

  Het aandeel Pharming sloot uiteindelijk met een beperkte winst van 1,92 % op €?0,316.

  25 jan 17

  fd.nl/Print/krant/Pagina/Ondernemen/1...
 11. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:05
  Biotechbedrijf Pharming geeft 10,8 miljoen nieuwe aandelen uit

  Van onze redacteur
  Amsterdam

  Enkele jaren geleden verweet de Vereniging van Effectenbezitters het biotechbedrijf Pharming Group nv zijn beursnotering als ­pinautomaat te gebruiken. Een ­bijkans doorlopende emissie bracht het aantal uitstaande aandelen van het Leidse centenfonds in november 2012 zelfs tot boven de miljard.
  De tijden zijn iets veranderd. De koers van het bedrijf staat niet langer op een paar cent en samenvoeging van aandelen heeft het aantal uitstaande stukken weer beduidend omlaaggebracht. Maar bovenal kwam Ruconest, het enige medicijn van het bedrijf, op de markt.

  Gisteren kondigde Pharming aan 10,8 miljoen nieuwe aandelen uit te geven, oftewel 2,62% van het totaal aantal uitstaande stukken. De emissie is gedaan vanwege de conversie van een deel van de aflosbare obligatielening 2017/2018. Een deel van de houders van die obligatie koos ervoor hun aflossing niet in contanten, maar in aandelen te ontvangen. Op die manier houdt Pharming meer geld in kas.

  ‘Dit toont het vertrouwen van deze obligatiehouders in het stijgende Pharming-aandeel’, aldus ceo Sijmen de Vries in een verklaring. ‘Daarnaast bespaart het Pharming de kasmiddelen die zo nodig zijn op het moment dat alles in het werk wordt gesteld voor een versnelde ontwikkeling van Ruconest op de Europese en Amerikaanse markten.’

  Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan zwellen. De Amerikaanse markt is voor Pharming van groot belang, omdat de Leidenaren daar een veel hogere prijs voor hun medicijn kunnen vragen.

  De conversie vond plaats tegen een prijs van €?0,289 per aandeel, een premie van 30% ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers van begin november. Door de omwisseling is het uitstaande bedrag van de aflosbare obligatie niet langer €?45 mln maar €?41,9 mln.

  De voorbije dagen steeg de koers van het aandeel Pharming fors, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor was. De huidige koers is ruim 40% hoger dan de stand bij de jaarwisseling.

  Het bedrijf, dat de verkooprechten voor Ruconest in de Verenigde Staten heeft teruggekocht, zei in december te verwachten dit jaar voor het eerst winst te zullen maken. Die uitlating kwam bij de resultaten van een tegenvallende claimemissie: aandeelhouders leverden toen €?5,9 mln op, in plaats van de gehoopte €?12,3 mln. Kennelijk is het imago van pinautomaat nog niet helemaal verdwenen.

  27 jan 17

  fd.nl/Print/krant/Pagina/Beurs/118482...
  Het aandeel Pharming sloot gisteren 2,6% hoger op €?0,316
 12. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:06
  Verlies Pharming hoger door kosten Valeant-deal

  Bij biotechbedrijf Pharming zijn de kosten vorig jaar nog altijd voor de baat uitgegaan. Het verlies van de onderneming nam in 2016 sterk toe door de hoge kosten die gemoeid waren met het optuigen van een financieringsronde. Dankzij de kapitaalinjectie kon Pharming de Amerikaanse verkooprechten op zijn geneesmiddel Ruconest terugkopen van farmaconcern Valeant. De rekening van bankiers, advocaten en accountants liep op tot €6 mln.

  Het verlies nam toe van €10,0 mln in 2015 tot €17,5 mln vorig jaar, zo blijkt uit de jaarcijfers die Pharming donderdag voorbeurs heeft gepubliceerd. Aan de jarenlange verliezen van Pharming PHARM€0,42+0,24% moet dit jaar een einde komen: de onderneming verwacht in de loop van dit jaar voor het eerst een positief operationeel resultaat te melden. Op basis van die verwachting slaagde Pharming er vorig jaar al in meer dan €100 mln aan nieuw kapitaal op te halen.

  Meer inkomsten

  De verkoopinkomsten van Ruconest zijn sterk toegenomen, van €8,6 mln in 2015 tot €13,7 mln vorig jaar. Dat was vooral te danken aan de Amerikaanse omzet die in het vierde kwartaal uitkwam op €6 mln, meer dan in de voorgaande drie kwartalen bij elkaar. Met name de maand december tikte aan, omdat dit de eerste maand was dat de verkoopinkomsten volledig toevielen aan Pharming. In de voorgaande elf maanden streek Valeant nog 70% van de inkomsten op.

  Topman Sijmen de Vries van Pharming spreekt van 'een heel positieve trend'. 'We zien nu voor het eerst het effect van het akkoord met Valeant', aldus De Vries. Ruconest is het enige geneesmiddel van Pharming. Het medicijn is bestemd voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en de keel plotseling kan opzwellen.

  Kapitaalinjectie

  De Amerikaanse markt is veruit de belangrijkste voor Pharming. De verkopen van Ruconest in de rest van de wereld leverden vorig jaar €1,9 mln op. De Vries voorziet echter 'een positieve wending' nu Pharming in Europa toestemming heeft om een thuiskit voor patiënten te introduceren. In de Verenigde Staten bestaat die al langer.

  De totale omzet van Pharming kwam uit op €15,9 mln, dankzij €2,2 mln aan licentie-inkomsten van drie partners waarmee het Leidse biotechbedrijf samenwerkt. Dankzij de kapitaalinjectie verbeterde de kaspositie van Pharming sterk, van €13,8 mln in 2015 tot €32,1 mln aan het einde van vorig jaar.

  9 mrt 17

  fd.nl/beurs/1191266/verlies-pharming-...
 13. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:08
  Pharming beperkt verwatering met herfinanciering

  Het Leidse biofarmaceutische bedrijf Pharming PHARM€0,42+0,24% heeft de dreigende verwatering van het uitstaande aantal aandelen flink weten te beperken. Dat is gelukt door de herfinanciering met een nieuwe lening ter waarde van $100 mln. Met de lening kan Pharming een converteerbare obligatie aflossen, die de kredietverleners onder bepaalde voorwaarden hadden kunnen omzetten in nieuwe aandelen Pharming.

  De herfinanciering voorkomt dat Pharming zijn aantal uitstaande aandelen (ruim 484 miljoen) nog eens met 115 miljoen moet uitbreiden, zo meldde het biofarmaceutische bedrijf dinsdagochtend. Het FD berekende eind vorig jaar dat Pharming zijn bestaande aantal aandelen in het ongustigste geval met 328 miljoen stukken moest uitbreiden. De dreigende verwatering houdt verband met de complexe financieringsconstructie waarmee Pharming €112 mln aan vers kapitaal aantrok.

  Eenmalige boete

  Voor de aflossing van de converteerbare obligatie betaalt Pharming wel een eenmalige boete van €16,5 mln. Daar staat tegenover dat de onderneming dit jaar €16 mln en volgend jaar € 8 mln bespaart op zijn uitgaven. Dat geld wil Pharming gebruiken voor investeringen in de marketing van Ruconest, zijn enige medicijn. Het Leidse bedrijf haalde vorig jaar nieuw geld op om de Amerikaanse verkooprechten op Ruconest terug te kopen.

  De herfinanciering is volgens topman Sijmen de Vries 'vreselijk goed nieuws'. 'We zijn erin geslaagd meer vreemd vermogen aan te trekken. En dat lukt natuurlijk alleen maar als de kredietverstrekker ziet dat het goed met ons gaat.' De lening is verstrekt door Orbimed Advisors, een investeringsmaatschappij die zich toelegt op de gezondheidszorg.

  Koers hoger

  Het aandeel Pharming wint dinsdag 1,5% op een negatief gestemd Damrak. Het bedrijf publiceert woensdag zijn cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

  16 mei 17

  fd.nl/beurs/1201998/pharming-beperkt-...
 14. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:10
  Omzet Pharming verachtvoudigd, positief bedrijfsresultaat voor het eerst in dertig jaar

  Pharming PHARM€0,42+0,24% lijkt de vruchten te plukken van het terugkopen van de Amerikaanse rechten op Ruconest, het enige medicijn van het biofarmaceutische bedrijf uit Leiden. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 794% tot €15,2 mln. Tegelijkertijd schreef Pharming een positief bedrijfsresultaat van €3,9 mln.

  Het is voor het eerst in de dertigjarige geschiedenis van Pharming dat het bedrijf een positief bedrijfsresultaat schrijft. 'Sterker nog', zegt ceo Sijmen de Vries. 'We zijn volgens mij het eerste Nederlandse biotechbedrijf ooit dat een positief bedrijfsresultaat heeft dankzij productverkopen.' Grotere biotechbedrijven slagen er soms wel in positieve cijfers te schrijven, maar dat is meestal te danken aan samenwerkingsverbanden met farmaconcerns die de verkooprechten op nieuwe medicijnen overnemen.

  Marketing Ruconest

  Doordat Pharming weer volledig eigenaar is van de verkooprechten van Ruconest, hoeft het bedrijf niet langer 70% van de verkoopinkomsten af te staan aan zijn Amerikaanse partner. De omzetgroei is volgens het bedrijf ook te danken aan ‘de betekenisvolle onderliggende groei van de Amerikaanse verkopen’.

  De Verenigde Staten zijn veruit de belangrijkste markt voor Pharming. De onderneming kocht vorig jaar de rechten op zijn medicijn terug van zijn toenmalige partner Valeant, dat in moeilijkheden was geraakt. Om het terugkopen te financieren en te kunnen investeren in de marketing van Ruconest haalde Pharming vorig jaar met een financieringsronde € 112 mln nieuw kapitaal op.

  'Belangrijk kwartaal'

  Onder de streep schrijft het biofarmaceutische bedrijf nog altijd rode cijfers. Het netto-verlies kwam uit op €5,7 mln, vergeleken met €3,4 mln in het eerste kwartaal vorig jaar. Die toename schrijft Pharming toe aan boekhoudkundige posten die verband houden met de financieringsronde van vorig jaar.

  ‘Het eerste kwartaal was heel belangrijk’, aldus ceo De Vries. ‘Voor het eerst ondervonden we alle voordelen van de terugkoop van de verkooprechten. Ik ben ook heel blij dat we in het eerste kwartaal al operationeel winstgevend zijn. We genereren cash met onze activiteiten.’

  17 mei 17

  fd.nl/beurs/1202226/omzet-pharming-ve...
 15. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:13
  Van schurk tot beursverrassing van het jaar

  Topman Sijmen de Vries redt biotechbedrijf Pharming na jaren ploeteren van de ondergang

  De boodschap aan het adres van Sijmen de Vries in 2010 was niet mis te verstaan. ‘Weg met Sijmen de Vries’ was de kop waaronder kleine aandeelhouders op internet discussieerden over de ceo van het Leidse biotechbedrijf Pharming. Enkele kwalificaties die de Pharming-topman toen ten deel vielen: boef, schurk en oplichter.

  Zeven jaar later zijn de bordjes verhangen. De Vries heeft nog steeds de leiding bij Pharming. Maar het aandeel is in zes maanden tijd ruimschoots in waarde verdubbeld, van €0,22 tot €0,49, en nu wordt de topman van het biotechbedrijf op dezelfde website van iex.nl geprezen voor ‘zijn inspanningen die meer dan de moeite waard zijn geweest’.

  Lange lijdensweg ging aan herrijzenis vooraf

  De Vries presenteert donderdag de nieuwe halfjaarcijfers van Pharming. Dan moet blijken of de 58-jarige topman is geslaagd in zijn ambitie om de Amerikaanse verkoop van Pharmings enige medicijn Ruconest flink op te voeren. Het antwoord is bepalend voor de vraag of Pharming in de race blijft voor de titel van het best presterende aandeel van 2017.

  Aan de herrijzenis van Pharming is wel een lange lijdensweg vooraf gegaan. Bij het aantreden van De Vries in 2008 stond het bedrijf er al beroerd voor en de tegenvallers bleven zich nog jarenlang aandienen. De waarde van het aandeel daalde zelfs zo sterk dat De Vries in 2013 geen betere oplossing zag dan tien aandelen samen te voegen tot één. Alleen zo kon hij voorkomen dat het aandeel Pharming niet meer waard was dan een paar cent.

  Nooit grote beloften gedaan, dat is positief

  Toch is Errol Keyner van beleggersvereniging VEB opvallend positief over Sijmen de Vries. ‘Het is hem gelukt om Pharming te redden, wat ten tijde van zijn aantreden vrijwel onmogelijk leek. Het is gepaard gegaan veel pijn voor de zittende aandeelhouders, maar ik moet De Vries nageven dat hij altijd heeft gewaakt voor hele grote beloftes. Hem komt echt lof, eer en glorie toe.’

  Bij zijn benoeming in 2008 was De Vries nog een grote onbekende. Pharming meldde dat de nieuwe ceo medicijnen had gestudeerd in Amsterdam en bij Novartis en SmithKline Beecham had gewerkt. Ook was hij er als ceo van een klein Zwitsers biotechbedrijf in geslaagd bij investeerders ZFr 27 mln op te halen. Geld ophalen was een vaardigheid die Pharming hard nodig had.

  Zijn salariëring is wel 'buitensporig'

  Ophef ontstond er over de riante beloning van De Vries en die ophef is gebleven. Keyner spreekt van een ‘buitensporige’ salariëring. De protesten hebben niet verhinderd dat de beloning van De Vries in 2015 opliep tot € 1,8 mln, op een moment dat Pharming een beurswaarde had van slechts € 116 mln.

  Inmiddels is de beurswaarde verdubbeld. En dus zegt Patrick Krol: ‘Ik neem mijn petje af voor die man.’ Krol is fondsmanager van Aescap 2.0, een beleggingsfonds in biotech en prijst De Vries voor diens doorzettingsvermogen. ‘Ik kom Sijmen vaak tegen, ook op conferenties in de Verenigde Staten, en dan valt me op dat hij altijd energie uitstraalt – terwijl hij veel tegenslag heeft gehad.’

  Rechten op Ruconest teruggekocht

  De tegenslag waaraan Krol refereert, betreft onder meer de moeizame introductie van Ruconest op de Amerikaanse markt. De Vries had er weinig grip op doordat zijn Amerikaanse partner die voor de marketing verantwoordelijk was, herhaaldelijk van eigenaar veranderde.

  Dit noodlot wist De Vries vorig jaar in het voordeel van Pharming te keren. Hij kon de Amerikaanse rechten op Ruconest terugkopen. ‘Dat heeft hij knap gedaan’, stelt Krol. Voor de deal tuigde De Vries een uiterst complexe financieringsconstructie op, die in ieder geval bewees dat de Pharming-topman over financiële stuurmanskunst beschikt.

  Goede band met commissarissen

  Zelfs Rein Strijker, die als ceo van de geliquideerde Pharming-dochter DNage een aantal conflicten met De Vries uitvocht, heeft een complimentje in petto. ‘Sijmen is erg goed in het omgaan met zijn raad van commissarissen, daar heb ik echt van geleerd. Hij houdt zijn commissarissen zeer goed op de hoogte. Die staan nooit voor verrassingen en steunen hem door dik en dun.’

  26 jul 17

  fd.nl/profiel/1211613/van-schurk-tot-...
 16. forum rang 10 voda 8 augustus 2017 23:15
  Pharming verwacht verdere omzetgroei

  Het biofarmaceutische bedrijf Pharming verwacht in de tweede helft van dit jaar zijn omzet verder te kunnen opvoeren. Met zijn medicijn Ruconest realiseerde het Nederlandse bedrijf in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van €14,9 mln. Dat is al een verveelvoudiging van vorig jaar, toen Pharming de meeste verkoopinkomsten nog moest afstaan aan zijn Amerikaanse partner Valeant.

  Voor de tweede keer in zijn lange geschiedenis rapporteerde Pharming donderdag ook een positief kwartaalresultaat, zij het ternauwernood. Het bedrijfsresultaat kwam uit op €0,3 mln. Het eerste positieve bedrijfsresultaat dateert van het eerste kwartaal dit jaar en bedroeg toen nog €3,9 mln. Het bedrijf uit Leiden schrijft het lagere resultaat toe aan extra investeringen in de marketing in de Verenigde Staten — veruit de belangrijkste markt voor zijn enige geneesmiddel.

  Jarenlange verliezen

  Pharming heeft een geschiedenis van jarenlange verliezen waaraan dit jaar een einde is gekomen nadat het bedrijf de Amerikaanse rechten op Ruconest had teruggekocht. Voordien ging 70% van de verkoopinkomsten naar partner Valeant. Het bedrijf heeft de marketing nu zelf ter hand genomen en meldt een 'voortgaande groei van het aantal patiënten'. Het uiterst dure geneesmiddel van Pharming is bestemd voor patiënten met angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gelaat en andere delen van het lichaam plotseling kan gaan zwellen.

  Terwijl de omzet vergeleken met vorig jaar verveelvoudigde (617%) nam de omzet in het tweede kwartaal (€14,9 mln) licht af ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar (€15,3 mln). Topman Sijmen de Vries van Pharming schrijft die teruggang toe aan het zeer goede eerste kwartaal. 'De vraag was of we het goede verkoopresultaat uit het eerste kwartaal konden vasthouden. En dat is gelukt. Daar zijn we heel tevreden mee.'

  Problemen bij concurrent Shire

  In het eerste kwartaal profiteerde Pharming volgens De Vries van problemen bij de grote concurrent Shire, die kampte met tekorten aan zijn geneesmiddel Cinryze. Onlangs meldde Shire opnieuw dat het bedrijf niet aan helemaal aan de vraag naar Cinryze kan voldoen, ditmaal in Europa, doordat de vraag flink is gestegen. De Europese markt is minder interessant voor Shire en Pharming omdat de prijzen voor geneesmiddelen tegen angio-oedeem in de Verenigde Staten veel hoger liggen.

  De omzetgroei die Pharming later dit jaar verwacht, komt wel deels van de Europese markt. Het bedrijf heeft recentelijk in Europa een nieuwe toedieningskit geïntroduceerd voor thuisgebruik door patiënten.

  Minder florissant

  Onder aan de streep ogen de cijfers van Pharming minder florissant. Het biofarmaceutische bedrijf boekte in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van € 30,2 mln, vergeleken met €6,7 mln over dezelfde periode vorig jaar. Het verlies dit jaar is grotendeels toe te schrijven aan een boekhoudkundige post. Die post houdt verband met de financieringsconstructie waarmee Pharming vorig jaar nieuw geld ophaalde om de Amerikaanse rechten op Ruconest terug te kopen.

  27 jul 17

  fd.nl/beurs/1211834/pharming-verwacht...
 17. [verwijderd] 9 augustus 2017 16:25
  quote:

  tKanVriezenEnDooien schreef op 9 augustus 2017 11:56:

  Zie ook deze tijdlijn:
  haei.org/?s=ruconest

  De organisatie: haei.org/organization/who_is_haei/

  Het HAEi Global Access Program is onderdeel van het Business model van Pharming.

  Schitterend product Ruconest.
  Dat is inmiddels bij een ieder bekend.

  Maar ja.......er blijven altijd mensen die willen handelen.
  Zolang ze hun eigen stukjes verkopen/kopen......ach laat ze toch.
93 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Markt lijkt groeipotentieel Pharming te onderschatten

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links