Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Staatsschuld: koop kort

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 maart 2015 15:57
    Beste Marcel,

    Ik begrijp uit je verhaal dat de overheid via een derivatencomstructie het risico van een renetdaling heeft afgedekt.
    Had een dergelijke constructive dan ook niet opgenomen kunnen worden in de rentswaps die banken hebben verkocht aan haar klanten in the MKB. Discussie die nu gevoerd wordt is dat de bank haar klanten niet voldoende zou hebben gewezen op het risico van een rentedaling. (negatieve waarde)
    Gevolg is duidelijk ondernemers kunnen niet oversluiten want de swap staat onder water. Ben gewoon benieuwd of de productontwikkelaars bij de banken dit risico vergeten zijn of dat echt niemand aan dit risico heeft gedacht.

    BVD

  2. [verwijderd] 19 maart 2015 17:30
    Koop kort is dus de tip aan de staat. Ik schrok al :)

    Als belegger die wat aan staatsleningen wil verdienen (je moet het maar durven) moet je juist lang kopen. De ECB koopt leningen op met een looptijd van minder dan 31 jaar, en de rente mag tot -0,2% zakken voordat de ECB geen interesse meer heeft. Op die zeer lange leningen valt juist voor de belegger nog wat koerswinst te verdienen.

    De staat moet inderdaad leningen uit gaan geven van net iets minder dan 31 jaar, zoals Ierland afgelopen week nog deed. Ik ga ervan uit dat Nederland dat (geleidelijk) ook gewoon gaat doen, maar ze hebben nog de tijd.

    Ideaal zou zijn om nu leningen uit te geven die rond 0% renderen. Dat zijn nu de 7-jarige leningen. Doordat de ECB die leningen opkoopt zal de rente verder dalen en zijn leningen met een alsmaar langere looptijd nodig om rond die 0% uit te komen. En volgend jaar, als de rente dus nog lager staat dan nu, dan zou je met leningen van 30,5 jaar e.d. moeten komen. En misschien zelfs wat langer als ook leningen van 31 jaar of meer ook abnormaal laag renderen.
  3. nicofd 20 maart 2015 08:25
    Ik weet niet hoe het in andere landen zit, maar de staat heeft een gigantische claim op de pensioenfondsen. Alles wat aan pensioenpremies afgedragen wordt is nog onbelast. Volgens mij is er een staatsoverschot als je deze vordering van globaal 40% op een vermogen van ca 2.000 miljard meetelt.
    Ook mist de staat veel inkomsten door de belachelijk hoge pensioenpremies, waardoor er nog meer huidig belastinggeld verloren gaat, en de burger minder te besteden heeft, en de bedrijven minder winst maken.
  4. [verwijderd] 20 maart 2015 08:29
    ""De rente blijft niet eeuwig zo laag.""

    Dat dachten ze bij Vestia ook, en bij alle andere bouwfondsen, en alle bankadviseurs die renteswaps verkochten.

    Kijk naar Japan, er is geen enkele reden waarom de rente in de EU omhoog zou moeten. Geen enkel Europees land zit te wachten op weer genormaliseerde rentes op zijn staatsschuld want dan komen er nieuwe bezuinigingsrondes en dus nieuwe partijen als in Griekenland en Spanje.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links