Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waardebelegging ASML

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Syb van Slingerlandt

The fundamentals, dummy! De gepokte en gemazelde Syb van Slingerlandt is fundamentele waardebelegger pur sang. Niks geen grafieken, gokken en voorspellingen, maar harde cijfers! Syb doet het rekenwerk, geeft zijn mening en oordeel, maar het is uiteindelijk aan u om te bepalen welke aandelen u voor welke koers een aantrekkel...

Meer over Syb van Slingerlandt

Recente artikelen van Syb van Slingerlandt

  1. okt '15 Rekensommen VW 4
  2. okt '15 Afblijven van Macintosh 16
  3. mrt '15 Nestlé versus Unilever 3

Reacties

28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Syb van Slingerlandt 24 september 2014 19:45
    Beste Marique,

    Goed dat je over genormaliseerde cijfers begint. Onze research tijd gaat voor 80-90% zitten in het normaliseren van jaarrekeningen.
    Gerapporteerd vermogen en resultaat kan behoorlijk afwijken afhankelijk van het soort jaarrekening. Denk maar aan het vermogen en resultaat van een geconsolideerde jaarrekening en een fiscale.

    Wat wij willen weten is wat het management heeft verdiend en gaat verdienen op het vermogen dat wij als aandeelhouders in de vorm van aandelenkapitaal en ingehouden winsten hebben toevertrouwd. Daarvoor passen wij mutaties in jaarrekeningen die niet gepaard gaan met een kasstroom aan. Verder maken wij onderscheid tussen bedrijfsgebonden vermogen en resultaat en niet bedrijfsgebonden. KLM verkocht een aantal jaren geleden een reserveringssysteem en kocht met de opbrengst aandelen in. De winst per aandel vloog uiteraard omhoog. Wij kijken naar wat er met de business zelf( het verhuren van stoelen en vrachtruimte) is verdiend.

    Als voorbeeld van mutaties in het vermogen verwijzen wij naar het jaarverslag van Heineken dat je in de database op de site www.vanslingerlandt.com vind op pagina 44 /C:/Users/Slingerlandt/Downloads/jaar...
    Ik kan me voorstellen dat niet alle vragen beantwoord zijn. Arrzel niet me daarover verder te vragen.
  2. Syb van Slingerlandt 24 september 2014 20:03
    Beste Bolo,

    Bedankt voor de tip. Ik denk dat uitgegaan wordt van gerapporteerde cijfers, maar ik zal er verder induiken.

    De meeste waardebeleggers gaan uit van gerapporteerde cijfers omdat er nogal wat tijd gaat zitten in het normaliseren van jaarrekeningen . Wij besteden 80-90% van onze tijd aan het normaliseren. Wij willen weten wat het management doet met iedere € 100 die we in de onderneming achterlaten. Daarvoor moet je waarderingsgrondslagen aanpassen. Dat is wat wij leerden bij de postdoctorale opleiding accountancy maar wat ik als voormalig partner van EY ook toepaste bij de berekening van de waarde van een onderneming bij een overname.
  3. forum rang 6 marique 24 september 2014 22:14
    quote:

    Syb van Slingerlandt schreef op 24 september 2014 19:45:

    Als voorbeeld van mutaties in het vermogen verwijzen wij naar het jaarverslag van Heineken dat je in de database op de site www.vanslingerlandt.com vind op pagina 44 /C:/Users/Slingerlandt/Downloads/jaar...

    Ik begrijp de logica van het normaliseren. En ook dat het tijdrovend is om de niet-bedrijfsgerelateerde elementen uit de gerapporteerde cijfers te halen.
    Die aanpak gaat mij echter te ver (ben geen accountant). Ik selecteer daarom op basis van de gebruikelijke kengetallen.

  4. Syb van Slingerlandt 25 september 2014 09:19
    Beste Marique,

    Ik ben in 1986 begonnen met het bouwen van een database met genormaliseerde cijfers. Ik begrijp je keuze voor de gebruikelijke kengetallen, gezien het werk en de kennis die nodig is om tot genormaliseerde cijfers te komen. In de praktijk zie je dat ondernemingen gewaardeerd worden op basis van bv EBIT,EBITDA ed. Door het weglaten van financieringskosten, belastingen ( latent en cash) en eventueel afschrijvingen worden ondernemingen makkelijker vergelijkbaar. Wat ik bij deze benadering mis is de koppeling naar het bedrag wat aan het management door aandeelhouders is toevertrouwd. Je wilt toch weten wat het management verdiend heeft met jouw geld? NB op de site www.vanslingerlandt.com vind je mijn huiswerk. Probeer daar eens mee aan de slag te gaan
  5. forum rang 6 marique 25 september 2014 12:37
    quote:

    Syb van Slingerlandt schreef op 25 september 2014 09:19:

    (...) Wat ik bij deze benadering mis is de koppeling naar het bedrag wat aan het management door aandeelhouders is toevertrouwd.
    Syb,

    Ik moet zeggen dat ik, uw site doorploegend, de normalisering van het eigen vermogen een eye opener vond. Interessanter nog dan de DCF excercitie.
    Sinds ik rond de eeuwwisseling begon met eenvoudige kwantitatieve analyse van bedrijfscijfers, heb ik altijd groot wantrouwen gehad in de boekwaarde van het eigen vermogen. Ik gebruik het ook niet als selectiecriterium. Dat doe ik wél met het vreemd vermogen. Dat is m.i. vrijwel zeker écht ingebrachte waarde van niet-eigenaren.

    Ik ga toch eens nadenken over mogelijke uitvoerbaarheid van normalisering van het eigen vermogen.

  6. Syb van Slingerlandt 25 september 2014 14:17
    Beste Marique,

    Je vindt in de geconsolideerde jaarrekening standaard alle mutaties in het Eigen Vermogen. Deze moet je splitsen in mutaties die gepaard gaan met een kasstroom en zonder. Op de site www.vanslingerlandt.com vindt je een database met daarin onder andere de jaarrekeningen van iedere onderneming over een reeks van jaren.
    Het probleem met het gerappoprteerde eigen vermogen wordt ook wel omzeild door de beurswaarde van het eigen vermogen te nemen en daarbij het vreemd vermogen op te tellen.
  7. forum rang 6 marique 25 september 2014 15:22
    quote:

    Syb van Slingerlandt schreef op 25 september 2014 14:17:

    Beste Marique,

    1) Je vindt in de geconsolideerde jaarrekening standaard alle mutaties in het Eigen Vermogen. Deze moet je splitsen in mutaties die gepaard gaan met een kasstroom en zonder.
    2) Op de site www.vanslingerlandt.com vindt je een database met daarin onder andere de jaarrekeningen van iedere onderneming over een reeks van jaren.
    3) Het probleem met het gerappoprteerde eigen vermogen wordt ook wel omzeild door de beurswaarde van het eigen vermogen te nemen en daarbij het vreemd vermogen op te tellen.
    1) Ja, dat weet ik. Maar als ik nu bijvoorbeeld 31/12-'13 als startpunt neem, kan het zijn dat dát eigen vermogen al 'vervuild' is. Ik doe er dan beter aan 5 á 10 jaar terug te gaan voor een startpunt.
    Denk dat ik dat bij wijze van proef eens een keer ga doen bij voorlopig één aandeel.
    2) Had ik al gevonden. Mooie overzichten. Heb ik zelf trouwens ook van de bedrijven die op mijn radar staan. Verzamel alleen minder items.
    3) Ja, dat is voor mij precies de belangrijkste formule bij het selecteren van aandelen.

    Bedankt tot zover voor uw reacties.

28 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links